ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΥ 2019-2020

Α΄ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  ΠΡΙΝ  ΑΠΟ  ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟΥ Συντονίστρια η Δ/ντρια του Σχολείου και σε περίπτωση απουσίας της, την αναπληρώνει η κα Παπαμιχαήλ Δήμητρα.

Σε περίπτωση άσκησης για σεισμό η συντονίστρια :

  • χτυπάει το κουδούνι (διακοπτόμενη ήχηση του κουδουνιού) ή σφυρίζει  με σφυρίχτρα που είναι αναρτημένη σε εμφανές σημείο στο γραφείο, δίπλα στην είσοδο, που είναι το σύνθημα για την εφαρμογή του σχεδίου ετοιμότητας αντιμετώπισης σεισμού.
  • οι μαθητές/τριες στις τάξεις μπαίνουν κάτω από τα θρανία και βγαίνουν με το επόμενο χτύπημα του κουδουνιού ή σφυρίγματος που σημαίνει λήξη σεισμού. Ετοιμάζονται με την επίβλεψη του/της εκπ/κού της τάξης για την έξοδο από το διδακτήριο με τη σειρά που αναφέρεται παρακάτω(παρ.4) .
  1. Οργάνωση κινητού φαρμακείου με τα απαραίτητα είδη έκτακτης ανάγκης:
  • Κινητό φαρμακείο
  • Φακός με μπαταρίες
  • Φορητό ραδιόφωνο
  • Σφυρίχτρα
  • Τα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης
  • Σχέδιο αντιμετώπισης σεισμού
  1. Σχέδιο αντιμετώπισης σεισμού μετά από κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία των μαθητών/τριών.Ως μέσα για την επίτευξη αυτού του σκοπού προτείνονται και γίνονται αποδεκτά τα παρακάτω, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλα προσφορότερα: ομιλίες– προβολή βίντεο – διανομή έγγραφων οδηγιών – ανάρτηση πινάκων σχεδιαγραμμάτων και έντυπου υλικού – ασκήσεις ετοιμότητας.
  1. Καθορισμός σειράς εκκένωσης διδακτηρίου.Αν οι μαθητές/τριες είναι μέσα στο διδακτήριο αυτό θα εκκενωθεί με την παρακάτω σειρά :

Α΄ ΙΣΟΓΕΙΟ

Νηπιαγωγείο,  Πρώτη τάξη (Α΄) και οι Τάξεις-Τμήματα που βρίσκονται στην αίθουσα Φυσικής Αγωγής και στην αίθουσα Εικαστικών.

Α΄ΟΡΟΦΟΣ  

Παράλληλη εκκένωση των τάξεων από τις δύο πτέρυγες :

Κεντρικό κλιμακοστάσιο (βόρεια πλευρά του διδακτηρίου): Τμήμα  Δ1΄ και η Τάξη-Τμήμα που βρίσκεται στην αίθουσα Μουσικής.

Από την ίδια πτέρυγα θα εξέλθουν οι μαθητές/ τριες που βρίσκονται στην αίθουσα Ολοημέρου (Δ1) ή στην αίθουσα Σίτισης, στην περίπτωση που εκδηλωθεί σεισμική δραστηριότητα ή πυρκαγιά κατά τη διάρκεια του Ολοήμερου Προγράμματος. 

Νότιο κλιμακοστάσιο (νότια πλευρά διδακτηρίου, στο Γραφείο Διδασκόντων ): Τάξεις Β΄ και Γ΄.  

    Β΄ ΟΡΟΦΟΣ   

 Κεντρικό κλιμακοστάσιο:  Έκτη Τάξη (ΣΤ΄), Τμήμα Ε2΄  και το Τμήμα Ένταξης.

    Νότιο κλιμακοστάσιο:(που βρίσκεται δίπλα στην αίθουσα Προβολών), οι Τάξεις-

   Τμήματα που βρίσκονται στην αίθουσα Προβολών, τα Τμήματα  Δ2 και Ε1. 

5.Χώρος διασποράς (χώρος συνάντησης) ορίζεται το προαύλιο προς την πλευρά της Εκκλησίας και τον πεζόδρομο,  στην καθορισμένη τους  θέση.

 Β΄ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  ΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ  ΣΕΙΣΜΟΥ

  • Αν οι μαθητές/τριες είναι έξω από το διδακτήριο, θα παραμείνουν ακίνητοι, θα απομακρυνθούν από τους τοίχους ή τα άλλα ψηλά αντικείμενα και θα καθίσουν κάτω περιμένοντας τις οδηγίες των δασκάλων στο χώρο που γνωρίζουν.
  • Αν οι μαθητές/τριες είναι μέσα στο διδακτήριο την ώρα της διδασκαλίας θα καλυφθούν κάτω από τα θρανία, αποφεύγοντας παράθυρα, ντουλάπες ή άλλα αντικείμενα, που με την πιθανή πτώση τους μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς και πάλι θα περιμένουν τις οδηγίες του δασκάλου.
  • Αν οι μαθητές/τριες είναι μέσα στο διδακτήριο και είναι ώρα διαλείμματος σε άσχημες καιρικές συνθήκες θα προσπαθήσουν να μπουν κάτω από δοκάρια στις πόρτες. Όσοι είναι μέσα στις τάξεις να μπουν κάτω από τα θρανία και να αποφύγουν τα τζάμια.
  • Με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η εκδήλωση πανικού, η άσκοπη μετακίνηση και ο συνωστισμός. Τις οδηγίες και τις ενέργειές μας να χαρακτηρίζουν η σαφήνεια, η ηρεμία και η αποφασιστικότητα.
  • Σε προσπελάσιμο χώρο του σχολείου μια γωνιά θα περιλαμβάνει :
  • Φάκελο με καταστάσεις των μαθητών/τριών των τάξεων – τμημάτων που θα χρησιμεύσει για την καταμέτρηση των μαθητών/τριών και την καταγραφή όσων παραδίδονται στους γονείς ή και στενούς συγγενείς των μαθητών/τριών.

Πρώτες Βοήθειες

Α. ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ  ΠΡΩΤΩΝ  ΒΟΗΘΕΙΩΝ.

  ΙΣΟΓΕΙΟ:

Φαρμακείο στο Ισόγειο και στις βρύσες δίπλα στο νότιο κλιμακοστάσιο

Α΄ ΟΡΟΦΟΣ:

1.Φαρμακείο στο Γραφείο Δασκάλων

2.Φαρμακείο στον διάδρομο

Β. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ  ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ  ΒΟΗΘΕΙΩΝ

 1.Υπεύθυνες για τη μεταφορά του φορητού   φαρμακείου  είναι η κα Παπαδάκη Δήμητρα και η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου κα Ζηλιαχώβαλη Βασιλική.

2.Υπεύθυνη Διάσωσης όσων κινδυνεύουν . Ο έλεγχος για την ύπαρξη τραυματιών και η μεταφορά όσων από αυτούς κινδυνεύουν άμεσα, θα γίνει από την κα Τζαβέλλα Ελένη, στο χώρο συνάντησης, με την  βοήθεια της υποδιευθύντριας  κας Παπαμιχαήλ Δήμητρας, που είναι και επικεφαλής της Ομάδας Α΄ Βοηθειών.

Γ΄ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  ΜΕΤΑ  ΤΟΝ  ΣΕΙΣΜΟ

1.Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές/τριες θα οδηγηθούν στο χώρο συνάντησης (χώρος διασποράς).

2.Ο/Η εκπ/κός της τάξης θα εγκαταλείψει τελευταίος/α την αίθουσα διδασκαλίας και θα φροντίσει να απομονώσει πιθανή εστία πυρκαγιάς.

3.Στην είσοδο του Γραφείου Διδασκόντων θα περιμένει ο/η εκπ/κός , που τη συγκεκριμένη στιγμή έχει διδακτικό κενό, για να αναλάβει τη Γ΄ τάξη , την οποία θα οδηγήσει στο χώρο διασποράς. Η κα Παπαμιχαήλ  απελευθερώνεται, για να αναλάβει τον συντονισμό όλων των άλλων ομάδων.

4.Η Δ/ντρια του Σχολείου, κα Δελημπαλτά Βασιλική , βγαίνοντας από το διδακτήριο φροντίζει για το κλείσιμο της παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

5.Υπεύθυνοι Πυρόσβεσης: Μετά την εκκένωση του διδακτηρίου η κα Πολιτίδου Κυριακή  και ο κος Μανάκας Γεώργιος θα ελέγξουν την απομόνωση των δικτύων ύδρευσης, φωτισμού και κεντρικής θέρμανσης στα σημεία των γενικών πινάκων της παροχής τους. Εάν υπάρξει πυρκαγιά χρησιμοποιούν τους πυροσβεστήρες. Η Δ/ντρια ειδοποιεί την πυροσβεστική . 

6.Σε περίπτωση πλημμυρών όλοι/ες οι μαθητές/τριες θα ανέβουν στον α΄  όροφο.         

7.  Υπεύθυνος για την απαγόρευση προσέγγισης  των αιθουσών και των επικίνδυνων σημείων από τους μαθητές ορίζεται ο εκπ/κός Φυσικής Αγωγής κος Παρασχούδης Χαράλαμπος.

8.Σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών, η Δ/ντρια θα ειδοποιήσει, το 166 αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, ή θα συνοδεύσει τον/την ή τους/τις τραυματίες στο νοσοκομείο.

9.Υπεύθυνος για την παροχή μέριμνας και φροντίδας των μαθητών

Όσο οι μαθητές/τριες θα βρίσκονται μετά την έξοδο τους στο χώρο συνάντησης θα γίνεται προσπάθεια αποφυγής του πανικού και διατήρηση της ψυχραιμίας των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς των τάξεων και τμημάτων. Οι εκπ/κοί  παραδίδουν τους/τις μαθητές/τριες  με ονομαστική καταγραφή χρησιμοποιώντας τις καταστάσεις οι οποίες θα υπάρχουν για αυτό το σκοπό.

Ο/Η εκπ/κος με διδακτικό κενό, επιβλέπει τους/τις μαθητές/τριες του τμήματος Γ΄ εφόσον η κα Παπαμιχαήλ είναι απασχολημένη στις πρώτες βοήθειες.

10.Η παράδοση των μαθητών/τριών στους γονείς θα γίνεται μόνο στο χώρο συνάντησης.

11.Το διδακτικό προσωπικό αποχωρεί μόνο μετά την παράδοση και του τελευταίου μαθητή.

12.Το Αρχείο του Σχολείου θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθεί και να προστατευτεί από την καταστροφή από τη Δ/ντρια του Σχολείου και τους εκπαιδευτικούς μετά την λήξη και την τακτοποίηση των μαθητών/τριών στον χώρο συνάντησης.

13.Η μετακίνηση των μαθητών/τριών, εφόσον δεν εμφανίσθηκαν οι οικείοι τους για την παραλαβή τους, θα γίνει με ευθύνη του/της δασκάλου/ας της κάθε τάξης.  Δε θα φύγει κανείς/καμία εκπαιδευτικός ,αν δεν τακτοποιηθεί και η τελευταία εκκρεμότητα, σε σχέση με την όλη κατάσταση των μαθητών/τριών και του σχολείου.

14.Αντίγραφο του παρόντος σχεδίου ετοιμότητας να αναρτηθεί σε εμφανές σημείο κάθε αίθουσας διδασκαλίας και στο γραφείο διδασκόντων.

15.Τη γενική επίβλεψη της υλοποίησης του Σχεδίου Ετοιμότητας έχει η Διευθύντρια του Σχολείου συνεπικουρούμενη από όλους/ες  τους/τις εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα από εκείνους/ες που έχουν αναλάβει εξειδικευμένα καθήκοντα.

16.Εξυπακούεται ότι αν κάποιος/α συνάδελφος μετατεθεί ή βρίσκεται σε οποιαδήποτε μορφή άδειας, ο/η αντικαταστάτης/τρια  του/της αναλαμβάνει αυτοδίκαια τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που ρητά αναφέρονται παραπάνω.

Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 100
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 199
ΕΚΑΒ 166

                                                    Η  ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ  ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

                                                              Δελημπαλτά Βασιλική