Μαθήματα κολύμβησης για τους μαθητές της Γ τάξης στο Δημοτικό κολυμβητήριο Άργους

996c64ee94a1121932181e1f4a83a5bc Generic

Ενημερωτικό σημείωμα προς τους γονείς των μαθητών της Γ  Τάξης σχετικά με το διδακτικό αντικείμενο της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής

Αγαπητοί γονείς των μαθητών της Γ  τάξης   σας ανακοινώνουμε ότι τις επόμενες μέρες ξεκινά το υποχρεωτικό μάθημα της κολύμβησης για τους μαθητές της Γ τάξης  στα πλαίσια της Φυσικής Αγωγής σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες και εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας. Τα μαθήματα  θα γίνουν στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Άργους.

Σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης στους μαθητές και τις μαθήτριες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας στοχεύοντας στην αποφυγή του πνιγμού, την εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο, την απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στη γνώση βασικών δεξιοτήτων ζωής. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν από 10/01/2022 έως 18/03/2022 και από 14/03/2022 έως 6/06/2022  και ο αριθμός τους ορίζεται σε δέκα ανά τμήμα. Τα μαθήματα θα γίνονται  από εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα κολύμβησης και οι μέρες/ώρες  των μαθημάτων κολύμβησης που προγραμματίζουμε ανά τμήμα είναι οι εξής:

Τμήμα Γ1: Κάθε Παρασκευή, 11:45-13.15   (5η και 6η διδακτική ώρα) από 10/01/2022 ως 18/03/2022

Τμήμα Γ2: Κάθε Παρασκευή, 09:45-11:30   (3η και 4η διδακτική ώρα) από 14/03/2022 ως 6/06/2022

 

Η μεταφορά των μαθητών στο κολυμβητήριο θα γίνεται με πούλμαν και ευθύνη του σχολείου  χωρίς οικονομική επιβάρυνση των μαθητών.

 

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Για τη συμμετοχή τους στο μάθημα οι μαθητές/τριες θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

 • μαγιό
 • κολυμβητικό σκουφάκι
 • πετσέτα μεγάλη ή μπουρνούζι
 • σαγιονάρες ελαστικές
 • γυαλάκια κολυμβητηρίου (προαιρετικά)
 • αφρόλουτρο
 • μάλλινο σκουφάκι για την προστασία του κεφαλιού μετά το μάθημα.
 • Να φορούν κατά προτίμηση αθλητική φόρμα που είναι φαρδιά και βαμβακερή και δεν κολλάει στο δέρμα, σε αντίθεση με τα κολάν ή τα παντελόνια τζιν που θα ταλαιπωρήσουν τα παιδιά και θα αργήσουν να ντυθούν. Επίσης οι κάλτσες να είναι ευρύχωρες.
 • Δεν επιτρέπεται να φορούν κανένα κόσμημα (ρολόι, σταυρουδάκια).

 

Οι  μαθητές/τριες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στον χώρο του κολυμβητηρίου:

 1. Μπορούν να αλλάξουν ρούχα μόνο μέσα στα αποδυτήρια
 2. Πρέπει να κάνουν ντους πριν την είσοδό τους στο χώρο της πισίνας και κατά την έξοδο τους .
 3. Πρέπει να κάνουν χρήση της τουαλέτας πριν από το μάθημα. Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να πάνε στην τουαλέτα κατά τη διάρκειά του μαθήματος πρέπει να πάρουν την άδεια του καθηγητή Φυσικής Αγωγής και να συνοδευτούν από αυτόν μέχρι την τουαλέτα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η ούρηση μέσα στο νερό.
 4. Η είσοδος τους στον χώρο της πισίνας γίνεται φορώντας σαγιονάρες.
 5. Η είσοδος και η έξοδος από τον χώρο των αποδυτηρίων και της πισίνας γίνεται μόνο μαζί με το υπόλοιπο τμήμα και με τη συνοδεία του καθηγητή/τριας-συνοδού και του εξειδικευμένου προπονητή/τριας.
 6. Πρέπει να φορέσουν το σκουφάκι της κολύμβησης πριν το αρχικό ντους και να το βγάλουν μετά το τελικό ντους με σκοπό να διατηρηθεί το κεφάλι στεγνό.
 7. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας απευθύνονται αμέσως στον/στην καθηγητή/τρια Φυσικής Αγωγής. Θα διακόπτεται το μάθημα για όποιο παιδί παρουσιάζει ενδείξεις κρυώματος (έντονο τρέμουλο, μελανά χείλη).
 8. Στα αποδυτήρια συνοδεύουν τους μαθητές/τριες οι εκπαιδευτικοί ή η συντονίστρια κολύμβησης, με ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών καθώς και με μέριμνα για τη χρησιμοποίηση του χώρου.

Τονίζεται στους/στις μαθητές/τριες ότι, για λόγους ασφάλειας, απαγορεύεται αυστηρά:

 1. Να περπατάνε ξυπόλητοι/ες στους χώρους της πισίνας και των αποδυτηρίων.
 2. Να τρέχουν και να παίζουν στους χώρους της πισίνας και των αποδυτηρίων.
 3. Να παίζουν μέσα στο νερό, χωρίς την εντολή του εξειδικευμένου προπονητή.
 4. Να μασούνε τσίχλα ή καραμέλα την ώρα του μαθήματος (υπάρχει κίνδυνος πνιγμού).
 5. Να κάνουν χρήση αντηλιακών, προθερμαντικών αλοιφών (καθώς καταστρέφουν τη χλωρίωση και απολύμανση του νερού της δεξαμενής), ή εξοπλισμού θαλάσσης και κατάδυσης (όπως μάσκες, σωσίβια, βατραχοπέδιλα κ.λπ.).
 6. Η είσοδος στην πισίνα σε μαθητές/τριες που έχουν ανοιχτές πληγές, πρόσκαιρη δερματοπάθεια, πάσχουν από μεταδοτική νόσο ή έχουν κάποια ίωση.

 

Τι πρέπει να προσέχουν όσον αφορά το φαγητό πριν το μάθημα κολύμβησης:

Η κολύμβηση, για λόγους ασφάλειας, επιτρέπεται αφού έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις (3) ώρες από το τελευταίο γεύμα.

 • όταν έχουν την τρίτη και τέταρτη ώρα κολύμβηση, τρώνε στο σπίτι το πρωινό τους και μπορούν μετά το μάθημα της κολύμβησης να φάνε το «δεκατιανό» τους.
 • Όταν έχουν την πέμπτη και έκτη ώρα κολύμβηση , τρώνε κανονικά το πρωινό τους και στο πρώτο μεγάλο διάλειμμα μπορούν να φάνε ένα ελαφρύ σνακ. Πρέπει να αποφεύγουν τις τυρόπιτες, σπανακόπιτες, τα κρουασάν σοκολάτας, τα γεμιστά τσουρέκια, τα πατατάκια και όλα τα συναφή προϊόντα.

 

Εφόσον διαβάσατε τις παραπάνω οδηγίες παρακαλούμε συμπληρώστε την υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης και μετακίνησης με λεωφορείο που σας στέλνουμε και επιστρέψτε την στο σχολείο μέχρι την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021.

 

Ο Διευθυντής του σχολείου

Μπομπέτσης Γεώργιος