ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Την Τρίτη 3/12/2019,  η ΣΤ΄ τάξη του Σχολείου μας επισκέφτηκε το Αστεροσκοπείο

Αθηνών στο Θησείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στον χώρο του Αστεροσκοπείου στον Λόφο των Νυμφών:

α) υπάρχει καλλιτεχνική παρέμβαση του Adrian Villar Rojas, που ονομάζεται The Theater of Disappearance, με εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία στον χώρο γύρω από τα κτίρια και φύτευση πολλών διαφορετικών φυτών,

β) ο περίπατος στον λόφο είναι ό,τι πρέπει για μια μαθητική εκδρομή, καθαρός αέρας, πολύ κοντά στο Θησείο, απαιτείται λίγο περπάτημα, η θέα προς την Ακρόπολη είναι φανταστική,

γ) η επίσκεψη στο κτίριο του παλιού αστεροσκοπείου (έργο του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν) είναι απαραίτητη, τόσο για το ίδιο το κτίριο όσο και για τα παλιά τηλεσκόπια και το εκκρεμές που καθόριζε την ώρα των Αθηνών. Στον γύρω χώρο υπάρχουν και δύο κτίρια που σχεδιάστηκαν από τον ΄Ερνστ Τσίλερ.

   Στο εσωτερικό υπάρχει τηλεσκόπιο για τον πλανήτη Δία και εξωτερικά μικρό τηλεσκόπιο για παρατήρηση της Σελήνης. Εκεί υπάρχει ξενάγηση και ενημέρωση για το διάστημα, για αστρονομικές έννοιες, για προσανατολισμό και πολλά άλλα.

Φυσικά, οι υπεύθυνοι του προγράμματος πρόθυμα απάντησαν σε όλες μας τις απορίες.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα της Ακρόπολης και του Παρθενώνα.

Ακολουθεί ενδιαφέρον οπτικό ψηφιακό υλικό του χώρου της επίσκεψης.

https://youtu.be/BzKZvn-XYIw

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου.

Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου.

Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Ήταν, κατά γενική ομολογία, μια εξαιρετική εκπαιδευτική επίσκεψη!!!