ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ΄& Δ΄ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΨΙΑ & ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ

Την Πέμπτη 16/05/2019 οι Γ΄ και Δ΄ τάξεις του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο σπήλαιο Κάψια και στον ιστορικό ναό της Αγίας Φωτεινής στη Μαντινεία.

To σπήλαιο Κάψια κατατάσσεται στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας και συγκαταλέγεται στα 100 κατάλληλα για αξιοποίηση σπήλαια του ελληνικού χώρου. Βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρo βόρεια του χωριού Κάψια και ανήκει στο περίπλοκο σύστημα του οροπέδιου της Μαντινείας.

     Η μέχρι σήμερα εξερευνημένη του έκταση είναι περίπου 6500 τμ. Αποτελεί το σπουδαιότερο ελληνικό σπηλαιολογικό άρθρο της εποχής και σήμανε την αρχή για το ξύπνημα του ενδιαφέροντος της μελέτης των ελληνικών σπηλαίων. Το σπήλαιο προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα φυσικής τέχνης από θραύσματα ανθρώπινων οστών και κρανίων, σκεπασμένα από λάσπη που καλύπτονται από το δάπεδο του σπηλαίου. Επίσης, διατίθενται λυχνάρια που πιθανόν να ανήκουν στους ύστερους ελληνικούς χρόνους. Τέλος, στην αίθουσα των “ Θαυμασίων”  

παρουσιάζονται οι σπανιότεροι χρωματισμοί λιθωματικού υλικού από κάθε άλλο γνωστό ελληνικό σπήλαιο.Oι μαθητές περιπλανήθηκαν και ξεναγήθηκαν από έμπειρη και εξειδικευμένη ξεναγό στα μονοπάτια του σπηλαίου, άγγιξαν σταλαχτίτες και ήρθαν σε επαφή με τον φυσικό κόσμο 32μ. κάτω από τη γη.

 

Μέσα στον κάμπο της Αρχαίας Μαντινείας, 15 χλμ από την Τρίπολη, ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, στην Κάψια Αρκαδίας, δεσπόζει ένα πέτρινο αρχιτεκτονικό παράδοξο. Εκεί στέκει μία εκκλησία, ανάμεσα σε ερείπια αρχαίων ναών, η οποία έχει χαρακτηριστεί, ως η πιο ανορθόδοξη εκκλησία της Ελλαδας.

Η Αγία Φωτεινή είναι ένα κράμα διάφορων ρυθμών που επιδιώκει να αποτελέσει μία γέφυρα πολιτισμών.

Ο αρχιτέκτονας – ζωγράφος – αγιογράφος, κ. Παπαθεοδώρου, εμπνευστής και δημιουργός της Αγίας Φωτεινής, εργάστηκε επί 40 έτη για την ολοκλήρωση αυτού του εντυπωσιακού ναού.

Ο ναός της Αγίας Φωτεινής, συνδυάζει στοιχεία βυζαντινής τέχνης, το κλασικό οκταγωνικό βυζαντινό σχέδιο, με στοιχεία αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, με καμάρες, κίονες και αετώματα, με πολυχρωμία και πολλά επίπεδα.

Επίσης το εσωτερικό του εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, με τα ψηφιδωτά δάπεδα, που απεικονίζουν αρχαίους μύθους και χριστιανικές ιστορίες. Έκπληξη αποτελεί και ο περίβολος του ναού που είναι διακοσμημένος με αρχαιοελληνικές κατασκευές.

     Τα υλικά που επιλέχθησαν για την κατασκευή του είναι φυσικά, ντόπια υλικά από την γύρω περιοχή (πέτρα, ξύλο, κεραμίδια, μάρμαρο), απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς καθόλου τσιμέντο.

Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει επίσης ένα αρχαιοπρεπές οικοδόμημα, το Ηρώον, προς τιμή όσων αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από τη Μαντινεία.

Ήταν μια πολύ όμορφη επίσκεψη που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μαθητών και δασκάλων.