ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Την τελευταία εβδομάδα πριν το Πάσχα το Σχολείο μας πραγματοποίησε αρκετές εκπαιδευτικές επισκέψεις, η Β΄ τάξη επισκέφτηκε το Ναύπλιο παρακολουθώντας το λαογραφικό πρόγραμμα της Άλφαμπανκ, η Δ΄ τάξη τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, η Γ΄ τάξη τον περιβαλλοντικό χώρο του Πάρνωνα και του Μουστού και η ΣΤ΄ τάξη το Ναύπλιο στο λαογραφικό πρόγραμμα περιήγησης της ιστορικής πόλης….., όλες καταπληκτικές και ουσιαστικές εκδρομές για τους μαθητές του Σχολείου μας.

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες λεπτομέρειες των εν λόγω επισκέψεων και παρουσιάζεται και φωτογραφικό υλικό.

Περιήγηση στην παλιά πόλη του Ναυπλίου

Η περιήγηση στην παλιά πόλη του Ναυπλίου είναι μία συναρπαστική εμπειρία καθώς βρίσκεσαι συνεχώς δίπλα σε κτίρια και μνημεία διαφορετικών εποχών που μοιάζουν έτοιμα να σου διηγηθούν την ιστορία τους. Αυτή τη δουλειά βέβαια θα την κάνει ο ξεναγός σας!

Η ιδιαίτερη σημασία του Ναυπλίου ως ισχυρού φρουρίου και ασφαλούς λιμανιού καθόρισε και την τύχη του από τον 13ο αιώνα έως και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, καθώς μετά την αρχική περίοδο της φραγκοκρατίας, Βενετοί και Τούρκοι ανταγωνίζονταν συνεχώς για την κατοχή του, κάτι που μας θυμίζουν τα κτίρια και τα φρούρια που έχουν αφήσει.

Μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους στο Ναύπλιο διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της πρώιμης ιστορίας του, όχι πάντα ευχάριστα…

Η περίοδος αυτή αντιπροσωπεύεται από τα προνεοκλασικά και τα εξαίρετα νεοκλασικά κτίρια της παλιάς πόλης

Η περιήγησή μας ξεκινάει από την Πύλη της ξηράς, η οποία αποτελούσε την είσοδο της πόλης από την ξηρά όταν το Ναύπλιο ήταν τειχισμένη καστροπολιτεία. Διασχίζοντας την οδό Παπανικολάου/Καποδιστρίου, η οποία την ίδια περίοδο ένωνε την πύλη της ξηράς με την πύλη της θάλασσας κατευθυνόμαστε στην εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα. Στην είσοδο της εκκλησίας δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης του ελληνικού κράτους Ιωάννης Καποδίστριας το 1831. Το θλιβερό αυτό γεγονός θα μας δώσει την ευκαιρία να μιλήσουμε για την σύγκρουση παραδοσιακών και μοντέρνων ιδεών για τη μορφή του επικείμενου ελληνικού κράτους την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Στη συνέχεια της βόλτας μας βρίσκεται το Βουλευτικό, το οποίο χτίστηκε ως τζαμί και το οποίο απέκτησε τη σημερινή του ονομασία επειδή εντός του συνεδρίαζε ή βουλή των ελλήνων κατά τη διάρκεια της επανάστασης.

Δίπλα στο βουλευτικό βρίσκεται η Πλατεία Συντάγματος, το κέντρο της πόλης του Ναυπλίου, η οποία είναι γεμάτη με σημαντικά κτίρια όπως το Τριανόν, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά το οποίο είχε κτιστεί ως τζαμί το 16ο αιώνα, το βενετικό κτίριο που σήμερα στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο και τα εξαίρετα νεοκλασικά κτίρια.

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς την πλατεία Φιλελλήνων για να δούμε το παραλιακό μέτωπο και να θαυμάσουμε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία του Ναυπλίου το Μπούρτζι, φρούριο χτισμένο στο νησάκι που ελέγχει την είσοδο του λιμανιού της πόλης.

Διασχίζοντας τα στενά του κάτω τμήματος της παλιάς πόλης κατευθυνόμαστε προς το Δημαρχείο του Ναυπλίου, ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο και η περιήγησή μας τελειώνει εκεί που ξεκινήσαμε στην Πύλη της ξηράς.

Μία πόλη όμως ποτέ δεν είναι μόνο τα κτίρια και τα μνημεία της. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης αφηγηθήκαμε ιστορίες και «μύθους» της πόλης και  αναφερθήκαμε σε πρόσωπα που σφράγισαν την ιστορία της.

Μετά την περιήγησή μας στην παλιά πόλη του Ναυπλίου μεταφερόμαστε στο φρούριο του Παλαμηδίου, το αριστούργημα της βενετικής οχυρωματικής τέχνης του πρώιμου 18ου αιώνα.

Οι Βενετοί με την κατασκευή του θέλησαν να εξασφαλίσουν μόνιμα την κατοχή του Ναυπλίου, κάτι που δεν κατάφεραν καθώς λίγο μετά την κατασκευή του έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. Το Παλαμήδι εκτός από τους υπέροχους προμαχώνες του προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης του Ναυπλίου, της αργολικής πεδιάδας και του αργολικού κόλπου.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας  επισκεφθήκαμε τους προμαχώνες του Επαμεινώνδα, του Άγιου Ανδρέα και του Μιλτιάδη.

Επίσης  ανακαλύψαμε πού φυλακίστηκε πραγματικά ο πρωτεργάτης της ελληνικής επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μετά την καταδίκη του για συνομωσία κατά του καθεστώτος.

Μουστός

Η ξενάγηση στον υγρότοπο Μουστού αφορά ενημέρωση από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας (ΦΔ), γι’ αυτό το εξαιρετικά σημαντικό οικοσύστημα, καθώς φιλοξενεί πολλά σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα είδη παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών, αποτελώντας τον σημαντικότερο και το μόνο αξιόλογου μεγέθους υγρότοπο στην ανατολική Πελοπόννησο αλλά και τον πρώτο που συναντούν προς το βορρά τα μεταναστευτικά πουλιά που ακολουθούν τις ανατολικές ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα συνδυάζεται με δραστηριότητες μελέτης και ψυχαγωγίας στο ύπαιθρο που έχουν ως στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τις λειτουργίες και τις αξίες του οικοσυστήματος του Μουστού. Με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού παρατήρησης (κιάλια, τηλεσκόπια) και βοηθημάτων παρακολούθησης (έντυποι οδηγοί αναγνώρισης, φωτογραφικό υλικό) και τη βοήθεια των πινακίδων ερμηνείας περιβάλλοντος, οι μαθητές παρατηρούν και ενημερώνονται μεταξύ άλλων για τα διάφορα είδη ορνιθοπανίδας που διαχειμάζουν ή επισκέπτονται τη λιμνοθάλασσα.

Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους

Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους, η ξενάγηση πραγματοποιείται στην έκθεση ερμηνείας περιβάλλοντος, όπου οι μαθητές ενημερώνονται προφορικά από τα στελέχη του ΦΔ για τον ρόλο και τις αρμοδιότητές του ΦΔ, την πλούσια πανίδα, χλωρίδα και τους σημαντικούς τύπους οικοτόπων της προστατευόμενης περιοχής, καθώς και για το καθεστώς προστασίας της, το οποίο είναι απαραίτητο για την ορθολογική διαχείρισή της.

Μετά την σύντομη παρουσίαση της έκθεσης η επίσκεψη στη συνέχεια συνδυάζεται με θεματική παρουσίαση καθώς και δραστηριότητες μελέτης και ψυχαγωγίας που στοχεύουν στη γνωριμία των μαθητών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της προστατευόμενης περιοχής Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας.

   Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω δραστηριοτήτων οι επισκέπτες (εκπρόσωποι του Σχολείου) παραλαμβάνουν τα έντυπα ενημερωτικά φυλλάδια, τα εγχειρίδια και τους χάρτες της προστατευόμενης περιοχής.

Νεοκλασικό κτήριο του Καταστήματος Κωλέττη της Alpha Bank

Στο νεοκλασικό κτήριο του Καταστήματος Κωλέττη της Alpha Bank που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου, στεγάζεται ο Εκθεσιακός Πολιτιστικός Χώρος της Τραπέζης.
Ο Χώρος εγκαινιάσθηκε το 2006 και έκτοτε έχουν φιλοξενηθεί στους δύο ορόφους του πολλές παράλληλες εκθέσεις, οργανωμένες από τη Συλλογή Έργων Τέχνης και τη Νομισματική Συλλογή, με θέματα σύγχρονης ελληνικής τέχνης και με ποικίλες ενότητες αρχαίων ελληνικών νομισμάτων αντίστοιχα.
Από το 2008, στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο του Ναυπλίου διοργανώνονται εκθέσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως. Στο πλαίσιο των εκθέσεων αυτών οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν σχετικά έντυπα αλλά και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζονται από ειδικούς μουσειοπαιδαγωγούς.

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και μουσείο του Ασκληπιού.

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ιερού που ήταν αφιερωμένο στον θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό, στο Ασκληπιείο Επιδαύρου.                           

Είναι χτισμένο στη δυτική πλαγιά του Κυνόρτιου όρους. Βρίσκεται κοντά στο σημερινό Λυγουριό της Αργολίδας και ανήκει στον Δήμο Επιδαύρου. Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Το αρχαίο θέατρο κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο.

Το μνημείο αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου αριθμού Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και χρησιμοποιείται για την παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου δράματος.

Το αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου βρίσκεται εντός του Αρχαιολογικού Χώρου

του ιερού του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, που αποτελούσε τη μητρόπολη όλων των ασκληπιείων του αρχαίου κόσμου.

Το Μουσείο είναι, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα σημαντικό και πρωτότυπο για τα εκτεθειμένα τμήματα των αρχαίων κτιρίων και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα Μουσεία της Αρχαίας Ελληνικής Αρχιτεκτονικής.

Ήταν, σε γενικές γραμμές, πολύ όμορφες εκπαιδευτικές επισκέψεις χωρίς απρόοπτα, οι οποίες συνδύασαν τον πολιτισμό με την ομορφιά της ελληνικής φύσης.