5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Για την 5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού του σχολικού έτους 2018-2019, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, η σχολική μας μονάδα αποφάσισε την επίσκεψη όλων των μαθητών του σχολείου στην αρχαία Νεμέα, ένα μέρος που δεν επιλέχτηκε καθόλου τυχαία.

Εκεί δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές του σχολείου μας να γνωρίσουν τον αρχαίο ναό του Δία, το μουσείο και το αρχαίο στάδιο. Οι μαθητές όλων των τάξεων παρακολούθησαν την ξενάγηση στους χώρους αυτούς και έλαβαν μέρος σε αγώνες τρεξίματος μέσα στον στίβο του αρχαίου σταδίου της Νεμέας ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων τους.

Λίγα λόγια για τον ναό, το μουσείο και το στάδιο της Νεμέας.

Ο ναός ανήκει στο τέλος της εποχής του Κλασικού Δωρικού ρυθμού και στην αρχή της νέας Ελληνιστικής τάσης να συνδυάζονται οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί με ιδιαίτερη έμφαση στη διακόσμηση.

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας κατασκευάστηκε στα πλαίσια του ανασκαφικού προγράμματος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Παραδόθηκε επισήμως στο Ελληνικό Κράτος στις 28 Μαΐου 1984 και βρίσκεται έκτοτε σε λειτουργία.

Το αρχαίο Στάδιο της Νεμέας κατασκευάστηκε περί το 330 π.Χ., όταν οι αγώνες επέστρεψαν από το Άργος. Έχει ομοιότητα με άλλα στάδια της Πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου, όπως αυτά της Ολυμπίας και της Αθήνας, τα οποία εν μέρει εκμεταλλεύονταν τη μορφή του φυσικού εδάφους και εν μέρει ήσαν τεχνητά. χώματα της εκσκαφής στο νότιο τμήμα.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε σύντομο βίντεο από τον ναό του Δία.

https://youtu.be/O7Gw2dtbdJg?t=47

Ήταν ομολογουμένως μια πολύ διδακτική αλλά συνάμα ευχάριστη επίσκεψη.