Αρχική » 2019
Αρχείο έτους 2019
4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας: Θέατρο στην τάξη, με την ομάδα Τέχνης ΄΄ΠΑΡΟΔΟΣ΄΄
Στο πλαίσιο του 22ου Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου επισκέφτηκε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας η Ομάδα Τέχνης «Πάροδος» αποτελούμενη από τον Ηλία Πίτσικα (
συντονιστής της Ομάδας) και τους συνεργάτες του.
Ο Ηλίας Πίτσικας ασχολείται με το θεατρικό παιχνίδι και πρόσφατα δίδαξε σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Α/θμια Εκπαίδευση. Θήτευσε δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, όπως ο παιδαγωγός και σκηνοθέτης Λάκης Κουρετζής και η μουσικο – παιδαγωγός Μαρία Κυνηγού – Φλάμπουρα και θεωρεί ότι το θεατρικό παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ενδυναμώσουν την επικοινωνία και την συνεργασία αλλά και να καλλιεργήσουν την αισθητική τους.
Η ομάδα τέχνης «Πάροδος», παρουσίασε σκηνικές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για να παρουσιάζονται σε σχολικές αίθουσες. Η παρουσίαση περιελάμβανε χιουμοριστικά κείμενα, δραματοποίηση παραμυθιού ενθουσιάζοντας τους μαθητές.
Όπως τόνισε ο Διευθυντής του σχολείου Πέτρος Κοκκόσης ειδικότεροι στόχοι των θεατρικών δράσεων, εκτός από το να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο ήταν να εκφραστούν δημιουργικά, να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να αναγνωρίσουν την αξία της συνεργασίας και της αρμονικής λειτουργίας μέσα στην ομάδα, να αναπτύξουν το λεξιλόγιο και τα εκφραστικά τους μέσα (προφορικός λόγος, γλώσσα του σώματος) και φυσικά να εκτιμήσουν για πάντα την καταλυτική τέχνη του θεάτρου και να αναπτύξουν κριτική ικανότητα μέσα από αυτή.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΠΑΡΟΔΟΣ»
Η Ομάδα Τέχνης «Πάροδος» δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1976 από τον Λάκη Κουρετζή (παιδαγωγό, σκηνοθέτη και δημιουργό του θεατρικού παιχνιδιού) και από μία ομάδα νέων τότε καλλιτεχνών, φοιτητών και εργαζομένων με κοινό σημείο ενδιαφέροντος την αναζήτηση της θεατρικής έκφρασης. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως παρουσιάζοντας σε ενήλικες πρωτοεμφανιζόμενα θεατρικά έργα Ελλήνων συγγραφέων, ψυχαγωγώντας ομάδες παιδιών με θεατρικό παιχνίδι ενώ την ίδια χρονική περίοδο ξεκίνησαν και τα πρώτα βιωματικά σεμινάρια για το θεατρικό παιχνίδι που απευθυνόταν κυρίως σε εκπαιδευτικούς με βασικό εισηγητή τον Λάκη Κουρετζή.
Από το 1993 η «Πάροδος» επικεντρώθηκε στην ψυχαγωγία, στη θεαρική έκφραση και στην αισθητική καλλιέργεια παιδιών και νέων διά μέσου του θεατρικού παιχνιδιού και του θεάτρου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Ηλίας Πίτσικας (παιδαγωγός και δάσκαλος θεατρικού παιχνιδιού) σε συνεργασία με ομάδα εμψυχωτών που διαθέτουν γνώση και εμπειρία.
Ιδιαίτερη προτεραιότητα δίδεται στη διαρκή σχέση που αναπτύσσει σε ετήσια βάση με ομάδες παιδιών κυρίως στο θέατρο και στην ανάπτυξη συνεργασίας με πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς, επιστημονικούς και εκδοτικούς φορείς, όπως η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, το Σωματείο των Φίλων του μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Αρχέλων, τις Εκδόσεις Πατάκη και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, πλαισιώνοντας παραστασιακά μέρος των εκδηλώσεων τους που απευθύνονται σε παιδιά.
Η τσάντα στο Σχολείο
Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε η με αριθ. πρωτ. 217785/Δ1/18-12-2018 Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Παραμονή των διδακτικών βιβλίων στο Δημοτικό Σχολείο για τουλάχιστον δύο (2) Σαββατοκύριακα το μήνα» (ΦΕΚ 6014/τ.Β΄/31-12-2018 και ΦΕΚ 56/τ.Β΄/21-01-2019).
Επισημαίνεται, ότι η δράση υλοποιείται τουλάχιστον δύο (2) φορές τον μήνα (στο σχολείο μας το 1ο και το 3ο σαββατοκύριακο του μήνα) για όλους τους μήνες του διδακτικού έτους και η καθιέρωση της παραμονής των διδακτικών βιβλίων στο σχολείο, δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτών των Σαββατοκύριακων.
Ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν ανατίθενται εργασίες και δεν προγραμματίζονται επαναληπτικές εμπεδωτικές δοκιμασίες για τη Δευτέρα μετά το Σαββατοκύριακο υλοποίησης της δράσης
Η βιβλιοθήκη ως εργαλείο μάθησης, του Υπεύθυνου Σχολικής Βιβλιοθήκης Άγγελου Μιχαλόπουλου (ΠΕ70)
Αποκτώντας τη φυσική διάσταση που χρειαζόταν η βιβλιοθήκη παύει να είναι ένας ανενεργός χώρος στο υπόγειο και αρχίζει ουσιαστικά να υφίσταται. Μέσα από τη λειτουργία της θα συνδεθεί με την εκπαιδευτική πράξη, ως κέντρο δανεισμού, σε τακτική βάση και θα αξιοποιηθεί ως χώρος διεξαγωγής θεματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα τρέχουν, παράλληλα με την όλη δραστηριότητα του σχολείου.
Η μορφή που θα έχει ο χώρος είναι καθοριστικής σημασίας. Η διαμόρφωση της αίθουσας με σχεδιαστικές επιλογές που θα παρέχουν λειτουργικότητα και αισθητικό αποτέλεσμα είναι κάτι που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην προσπάθειά μας.
Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στην έρευνα για την επιλογή των τίτλων που θα αποκτηθούν για να πλαισιώσουν το υπάρχον δυναμικό βιβλίων. Κριτήριο θα πρέπει να είναι η παιδαγωγική αξία των βιβλίων και η ισότιμη αντιπροσώπευση γνωστικών περιοχών που αφορούν την παιδική λογοτεχνία και την επιστήμη για παιδιά.
Στο πλαίσιο της προσέλκυσης περισσότερων τίτλων αξιόλογων βιβλίων η διάθεση από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πύργου, υπό μορφή δανεισμού, εβδομήντα τίτλων για το τρέχον έτος, είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια.
Πέρα από το δανειστικό της χαρακτήρα, η βιβλιοθήκη μπορεί να φιλοξενήσει θεματικά προγράμματα σχεδιασμένα από τον υπεύθυνο, όπως λχ ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής, ένα αφιέρωμα στην ελληνική ποίηση, μια αναδρομή στην τοπική ιστορία, μέσα από εικόνες και κείμενα.
Αξιοποιώντας τον διαθέσιμο τεχνικό εξοπλισμό, ο χώρος της βιβλιοθήκης μπορεί να φιλοξενήσει πλήθος άλλων δράσεων, όπως προβολή κινηματογραφικών έργων που βασίζονται σε βιβλία ή έκθεση εικαστικών έργων καλλιτεχνών ή μαθητών που έχουν σαν πηγή έμπνευσης ένα βιβλίο.
Σε καμία περίπτωση, ο ρόλος των μαθητών δεν μπορεί να περιορίζεται στον δανεισμό ορισμένων τίτλων προς ανάγνωση. Οι μαθητές μπορούν να δραστηριοποιηθούν ως βιβλιοθηκονόμοι, συντηρητές, συγγραφείς και δημοσιογράφοι καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων που θα τους κάνουν να καλλιεργήσουν μια βαθιά οργανική σχέση με τη βιβλιοθήκη ως χώρο και ως περιεχόμενο.
Όλα αυτά προϋποθέτουν τον σαφή προγραμματισμό και τη συνεννόηση μεταξύ των εκπαιδευτικών για να εισαχθεί και να καθιερωθεί θεσμικά η βιβλιοθήκη ως εργαλείο μάθησης που δε θα επιβαρύνει ή θα απορρυθμίζει τη λειτουργία του σχολείου, αλλά θα την αναβαθμίζει.
Σχολική Βιβλιοθήκη
Σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της με αρ. πρωτ. Φ14/22511/Δ1/9-2-2018 (ΦΕΚ Β΄688/28-02-2018) Υ.Α., εντάσσονται, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ Φ17/72957/Δ1/8-5-2018 (2563 Β΄) Υ.Α. στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών 912 Δημόσια Δημοτικά Σχολεία.
Το Σχολείο μας εντάχθηκε στο Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών.
Σκοπός της δημιουργίας Συστήματος Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι η θεσμοθέτηση ενιαίας ανάπτυξης, οργάνωσης και λειτουργίας Σχολικών Βιβλιοθηκών καθώς και ο βέλτιστος συντονισμός τους για την αποτελεσματική συμβολή τους στη δημόσια εκπαίδευση.
Σκοπός της δημιουργίας Συστήματος Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι η θεσμοθέτηση ενιαίας ανάπτυξης, οργάνωσης και λειτουργίας Σχολικών Βιβλιοθηκών καθώς και ο βέλτιστος συντονισμός τους για την αποτελεσματική συμβολή τους στη δημόσια εκπαίδευση.
Οι στόχοι που εξυπηρετούνται είναι:α) η υποστήριξη της μάθησης, ως ανώτατο αγαθό όλων των ανθρώπων και κυρίως των μαθητών/τριών, προκειμένου να έχουν θέση και ρόλο στην πνευματική, την κοινωνικο-πολιτιστική και πολιτική ζωή,
β) η ανάδειξη της Σχολικής Βιβλιοθήκης σε βασικό πυλώνα της Δια Βίου Μάθησης και εκπαίδευσης για το περιβάλλον,γ) η ενιαία και επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση θεμάτων ίδρυσης, στελέχωσης, εξοπλισμού και αξιοποίησης των Σχολικών Βιβλιοθηκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ο νέος εξοπλισμός και τα επιπλέον βιβλία θα συμπληρώσουν σε βασικούς εκπαιδευτικούς και όχι μόνο τίτλους τη βιβλιοθήκη του σχολείου. Πλέον, οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα βιβλία, διαφορετικών αντικειμένων.