Αρχείο ημέρας 9 Απριλίου 2014

Kατηγορίες

Σχολική εφημερίδα

Ιστορικό

Το όραμα του σχολείου μας

Το όραμα του σχολείου μας:
να είναι ένα σχολείο δημιουργικότητας, όπου οι μαθητές ως άτομα και ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους με έμφαση στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης μέσα από τη συνεργατική μάθηση.

Ένα σχολείο που διαρκώς να προσπαθεί για την παροχή σε όλα ανεξαίρετα τα παιδιά, σύγχρονης, αποτελεσματικής και υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης μέσα σε ένα ασφαλές, δημοκρατικό, ελεύθερο μαθησιακό περιβάλλον.

Ένα σχολείο συνεργασίας των εκπαιδευτικών με τους γονείς των μαθητών, ανοικτό στην κοινωνία, ευαίσθητο δέκτη των προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων της τοπικής κοινότητας

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

“Το βιβλίο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο”. Νικηφόρος Βρεττάκος. 2 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.

Kids-sitting-on-books

Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου η Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας με μαθητές της Γ΄ τάξης από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας υποδέχτηκε το κοινό της και κράτησε τη γιορτή της ως την Παρασκευή 4 του μήνα.
Ένα κοινό από τους μικρούς του Νηπιαγωγείου , (Καλυβίων, Χαβαρίου, 1ου Αμαλιάδας ) του Δημοτικού Σχολείου (4ο Αμαλιάδας) και μεγαλύτερους του Γυμνασίου (2ου Γυμνασίου), ενώ προγραμματίστηκε συνάντηση και με τους ακόμη πιο μεγάλους του Εσπερινού Γυμνασίου – Λυκείου, η οποία και πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και τις επισκέψεις των σχολείων στην Βιβλιοθήκη, η πρόεδρος της Παπαχριστοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας Εύη Πάλλα – Χρονοπούλου, είπε μεταξύ άλλων: « Ο παραμυθάς Άντερσεν, που έχει την τιμητική των γενεθλίων του (Δανία 1805-1875) μετέτρεψε και τη Βιβλιοθήκη από ασχημόπαπο σε πανέμορφο κύκνο.
Έμαθαν οι μαθητές και κατανόησαν το χώρο ως τόπο της γνώσης, έζησαν με
δράσεις τη λειτουργία της. Διαφορετικές ήταν οι δράσεις για την κάθε ομάδα. Πάντοτε βάση το Παραμύθι, μιας και είχε την τιμητική του…».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ (21/3/2014)

Οι μαθητές του Ε2 παρατηρούν και γράφουν:

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Δία ήταν το σημαντικότερο οικοδόμημα στην Ολυμπία και δεσπόζει σε περίοπτη θέση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ναό της Πελοποννήσου, ο οποίος θεωρείται η τέλεια έκφραση, ο «κανών» της δωρικής ναοδομίας. Η ανέγερσή του άρχισε το 470 π.Χ. και ολοκληρώθηκε το 456 π.Χ. Στο βάθος ήταν τοποθετημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Κατασκευάσθηκε από το Φειδία γύρω στο 430 π.Χ. και είχε ύψος πάνω από 12 μ. Ο θεός παριστανόταν καθισμένος στο θρόνο του, κρατώντας στο αριστερό χέρι σκήπτρο και στο δεξί μία φτερωτή Νίκη. Τα γυμνά μέρη του σώματός του ήταν από ελεφαντόδοντο, ενώ από χρυσό ήταν το ιμάτιό του και ο θρόνος, που έφερε ανάγλυφες μυθολογικές παραστάσεις. Μετά την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων, το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και καταστράφηκε από φωτιά γύρω στο 475 μ.Χ.

Ο ναός της Ήρας αφιερώθηκε στο ιερό της Ολυμπίας από τους κατοίκους του Σκιλλούντα, αρχαίας πόλης της Ηλείας. ο ναός οικοδομήθηκε περίπου το 600 π.Χ. με ενιαίο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα. Κατά καιρούς υπέστη διάφορες επεμβάσεις, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια μετατράπηκε σε είδος μουσείου, όπου φυλάσσονταν μερικά από τα πιο πολύτιμα έργα του ιερού, ανάμεσα στα οποία και ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη. Στο βάθος του σηκού, επάνω σε βάθρο ήταν στημένα τα λατρευτικά αγάλματα του Δία και της Ήρας. Η Ήρα απεικονιζόταν καθισμένη σε θρόνο και δίπλα της στεκόταν ο Δίας. Εδώ φυλασσόταν ο δίσκος του Ιφίτου, καθώς και η τράπεζα του Κολώτη, πάνω στην οποία τοποθετούνταν τα στεφάνια αγριελιάς, με τα οποία στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες.

Το στάδιο της Ολυμπίας είναι ο χώρος όπου τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και τα Ηραία, αγώνες γυναικών προς τιμήν της Ήρας. Ο στίβος του σταδίου έχει μήκος 212,54 μ. και πλάτος 30 περίπου μ. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο λίθινες βαλβίδες, που σηματοδοτούν τις αφέσεις, είναι 192,27 μ., δηλαδή ένα ολυμπιακό στάδιο ή 600 ολυμπιακά πόδια (1 πους=32,04 εκ.). Στο νότιο πρανές του σταδίου υπάρχει η εξέδρα των Ελλανοδικών και απέναντι, στο βόρειο πρανές, ο βωμός της Δήμητρας Χαμύνης, όπου καθόταν η ιέρεια της θεάς, η μοναδική γυναίκα που επιτρεπόταν να παρακολουθήσει τους αγώνες. Υπολογίζεται ότι το στάδιο χωρούσε περίπου 45.000 θεατές, ωστόσο δεν απέκτησε ποτέ λίθινα καθίσματα και οι θεατές κάθονταν κατά γης. Ελάχιστα λίθινα καθίσματα υπήρχαν μόνο για τους επισήμους, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια πιθανόν κατασκευάσθηκαν ξύλινα έδρανα στα πρανή.untitled3

Το αρχαίο γυμνάσιο της Ολυμπίας οικοδομήθηκε στον επίπεδο χώρο βορειοδυτικά της Άλτεως, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου και ανήκει στο ίδιο συγκρότημα με την παλαίστρα, που βρίσκεται ακριβώς στη συνέχειά του προς νότο. Εξυπηρετούσε τις προπονήσεις των αθλητών στα αγωνίσματα δρόμου και στο πένταθλο, που παλαιότερα γίνονταν στον ίδιο χώρο, αλλά στην ύπαιθρο. Το γυμνάσιο διαμορφώθηκε στα ελληνιστικά χρόνια, και το κτήριο που σώζεται σήμερα χρονολογείται στο 2ο αι. π.Χ.

Μπροστά από την ”Κρυπτή”, τη μνημειακή είσοδο του σταδίου της Ολυμπίας και κατά μήκος του κρηπιδώματος των θησαυρών, σώζονται δεκαέξι βάθρα, τα οποία ήταν τοποθετημένα στη σειρά το ένα δίπλα στο άλλο. Στα βάθρα αυτά κατά την αρχαιότητα υπήρχαν ισάριθμα χάλκινα αγάλματα του Δία, τα οποία, όμως, δεν διασώθηκαν. Πρόκειται για τους λεγόμενους Ζάνες (πληθυντικός αριθμός του ονόματος Ζευς), που έγιναν με χρήματα προστίμων που επιβλήθηκαν στους αθλητές, οι οποίοι δεν σεβάσθηκαν τους κανονισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων. Τοποθετήθηκαν, μάλιστα, σε περίοπτη θέση προκειμένου να παραδειγματίζονται οι αθλητές που θα λάμβαναν μέρος στους αγώνες.

Το Φιλιππείο είναι το μοναδικό κυκλικό οικοδόμημα της Άλτεως και ένα από τα ωραιότερα δείγματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Είναι κτισμένο σε περίοπτη θέση μέσα στον ιερό περίβολο, στα δυτικά του ναού της Ήρας. Αφιερώθηκε στο ιερό του Δία από το Φίλιππο Β΄, βασιλιά της Μακεδονίας, μετά τη νίκη του στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. και αποδεικνύει τη μεγάλη πολιτική σημασία που είχε το ιερό εκείνη την εποχή. Μετά το θάνατο του Φιλίππου, το 336 π.Χ., η κατασκευή του μνημείου αποπερατώθηκε από το γιο του, τον Μ. Αλέξανδρο, ο οποίος πρόσθεσε στο εσωτερικό και τα αγάλματα των μελών της οικογένειάς του, έργα του περίφημου γλύπτη Λεωχάρη. Το μνημείο, εκτός από αναθηματικό χαρακτήρα είχε και λατρευτικό, αφού χρησιμοποιήθηκε για τη λατρεία της ηρωοποιημένης βασιλικής οικογένειας των Μακεδόνων.
untitled

Απρίλιος 2014
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
European Radio Logo
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση