Μέχρι σήμερα, για να μιλήσεις μέσω υπολογιστή σε κάποιον φίλο έπρεπε είτε να κατεβάσεις κάποιο κλειστό πρόγραμμα τύπου Skype είτε να έχετε και οι δύο λογαριασμό Google και να ξεκινήσετε ένα hangout. Σε λίγο όμως, όλα αυτά θα είναι παρελθόν αφού με ένα κλικ στον browser μας θα μιλάμε με όποιον θέλουμε – δωρεάν. Αυτήν την υπόσχεση έρχεται να μας δώσει το Firefox Hello.
Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία που ενσωματώθηκε στη τελευταία beta του Firefox 34 και πρακτικά επιτρέπει να κάνεις βιντεοκλήσεις δωρεάν σε οποιονδήποτε έχει browser συμβατό με την τεχνολογία WebRTC. Προς το παρόν η τεχνολογία υποστηρίζεται από Firefox, Chrome και Opera και λογικά σύντομα θα υποστηρίζεται από όλους τους browsers.

 

Για να τηλεφωνήσετε σε κάποιον με το Firefox Hello, δεν χρειάζεται να κατεβάσετε κάποιο κλειστό πρόγραμμα ή plugin ούτε να δημιουργήσετε κάποιον λογαριασμό κάπου. Αν έχετε εγκατεστημένο τo πρόσφατο Firefox Beta, υπάρχει ένα νέο εικονίδιο Chat (το βρίσκεται από το μενού -> Customize) από το οποίο γίνεται όλη η δουλειά.

Με κλικ σε αυτό, ανοίγει ένα νέο παράθυρο όπου ορίζετε τις επαφές σας (ουσιαστικά ορίζετε τα email τους). Επιλέγετε μια επαφή και ξεκινάτε την βιντεοκλήση. Ο παραλήπτης λαμβάνει στο email του ένα «callback link» και μόλις κάνει κλικ σε αυτό, ξεκινάτε να μιλάτε.

Εναλλακτικά, απλά δημιουργείτε ένα callback link και το στέλνετε σε όποιον θέλετε με ότι τρόπο θέλετε.

 

Επιπλέον, οι χρήστες Firefox που έχουν sync account μπορούν να μιλάνε μεταξύ τους με ένα κλικ χωρίς καν στέλνουν callback links ο ένας στον άλλο. Και φυσικά, αν έχετε κάνει sync τους Firefox στους υπολογιστές σας, θα μπορεί ο κάθε άλλος χρήστης Firefox να σας βρει και να σας μιλήσει σε οποιονδήποτε από αυτούς τους υπολογιστές.

Κατεβάστε την beta του Firefox 34 από εδώ.

 

Για τους χρήστες *ubuntu, υπάρχει PPA εδώ.

 

Δείτε ένα βίντεο με την τεχνολογία WebRTC στην πράξη όπου η ομάδα ανάπτυξης του Firefox καλεί την ομάδα του Chrome:

 
Πηγή: Linux Inside
Καταπληκτική είδηση και ένα ακόμη κίνητρο για να μεταβείτε στον Firefox, αν δεν το έχετε κάνει ήδη δηλαδή.
Εντός ολίγου φαντάζομαι ότι η νέα λειτουργία θα ενσωματωθεί και στην κανονική – σταθερή έκδοση του Firefox.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων