Αποκάλυψη τώρα: Εντοπίστηκαν υποθαλάσσια βουνά και ηφαίστεια

Χιλιάδες βουνά και ηφαίστεια, μερικά με ύψος ακόμη και χιλιόμετρα, που βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα, παραμένουν άγνωστα μέχρι σήμερα. Με μια νέα μέθοδο επιστήμονες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ χαρτογραφούν για πρώτη φορά τα βουνά αυτά που είναι διάσπαρτα στους βυθούς των ωκεανών του πλανήτη μας.

Η χαρτογράφηση δεν έχει ολοκληρωθεί και στην πορεία αναμένεται να αποκαλύψει χιλιάδες ακόμη βυθισμένα βουνά και ηφαίστεια, πολλά από τα οποία δεν είναι ορατά, επειδή καλύπτονται από διαδοχικά στρώματα ιζημάτων. Μέχρι σήμερα περίπου το 90% των βυθών παραμένει αχαρτογράφητο.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέφεραν ότι μέχρι τώρα τα δορυφορικά ραντάρ δεν μπορούσαν να πιάσουν μέσα στη θάλασσα βουνά χαμηλότερα των δύο χιλιομέτρων – και έτσι είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα περίπου 5.000 τέτοιες κορυφές. Όμως, χάρη στη βελτίωση της δορυφορικής τεχνολογίας, είναι δυνατός πλέον ο εντοπισμός και χαμηλότερων βουνών, ύψους τουλάχιστον ενάμισι χιλιομέτρου, πράγμα που αναμένεται να επιτρέψει την ανίχνευση άλλων 20.000 έως 25.000 υποθαλάσσιων βουνών.

Η καλύτερη γνώση σχετικά με το πού υπάρχουν υποθαλάσσια βουνά, βοηθά τόσο στην καλύτερη προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όσο και στην πιο αποτελεσματική αλιεία. Επίσης συμβάλλει στη βελτιωμένη κατανόηση των θαλάσσιων ρευμάτων και συνεπώς των κλιματικών μεταβολών, καθώς επίσης στην παροχή νέων χρήσιμων γεωφυσικών στοιχείων σχετικά με τις περιοχές του βυθού, όπου οι τεκτονικές πλάκες συγκρούονται ή απομακρύνονται μεταξύ τους. Οι στρατιωτικές και γεωλογικές εφαρμογές (καλύτερη αναζήτηση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου) είναι δύο τομείς, όπου οι νέοι τοπογραφικοί χάρτες θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα.

Καθώς το 71% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από θάλασσες, η γνώση των βυθών παραμένει ελλιπής, κάτι που φάνηκε και κατά την αποτυχία εύρεσης του χαμένου αεροπλάνου ΜΗ370 της Malaysia Airlines.

πηγή-http://www.news.gr/perivallon/planhths-gh/article/180244/apokalypsh-tora-entopisthkan-ypothalassia-voyna-kai.html

Ένα σχόλιο στο “Αποκάλυψη τώρα: Εντοπίστηκαν υποθαλάσσια βουνά και ηφαίστεια”
  1. Ο/Η motsenigos λέει:

    Λέτε να είναι καιρός να ασχοληθούμε με την υποβρύχια ορειβασία; 🙂

  2.  
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων