Αρχική » Άρθρα και κείμενα » Η κοινωνική θέση της γυναίκας με την πάροδο του χρόνου

Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Η κοινωνική θέση της γυναίκας με την πάροδο του χρόνου

Η θέση της γυναίκας με την πάροδο του χρόνου,έχει εξελιχθεί. Υπάρχουν γνώμες και απόψεις που διΐστανται,για το αν είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Σε καμία περίπτωση,δεν μπορεί ο ένας να επιβληθεί στον άλλον,με τις απόψεις του.
Η κοινωνία σε κάθε εποχή,συμπεριφέρεται μειονεκτικά προς τη γυναίκα και αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται σε κάποιες περιοχές μέχρι και σήμερα. Αναμφισβήτητα, η θέση της γυναίκας ήταν μειονεκτική σε όλες τις χώρες. Ωστόσο,στην Ανατολή ήταν ανύπαρκτη.Ήταν ένα απλώς κτήμα, που δεν είχε λόγο, βούληση και ελευθερία.

Παλαιότερα,η γυναίκα δεν είχε δικαίωμα μόρφωσης. Από μικρή ηλικία όλα τα κορίτσια είχαν μια ασχολία,τα οικοκυρικά. Παρόμοια κατάσταση επικρατούσε στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Στη Σπάρτη όμως υπήρχε διαφοροποίηση. Οι γυναίκες εκεί, έπρεπε εκτός από το πνεύμα να γυμνάζουν και το σώμα τους. Στο μέλλον,αυτό θα τις βοηθούσε να τεκνοποιήσουν υγιή παιδιά.
Στη σύγχρονη εποχή,η γυναίκα εκτός από την ανατροφή των παιδιών και την φροντίδα του συζύγου της,άρχισε να φροντίζει και τον εαυτό της. Δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς και τώρα πια δίνει χρόνο στην ίδια και στα ενδιαφέροντά της. Ασχολείται με τον αθλητισμό,με τα κοινωνικά,τον πολιτισμό και με την τεχνολογία.

Άλλο ένα φαινόμενο του ρατσισμού προς το γυναικείο φύλο αφορούσε και την ψήφιση των νόμων,τους οποίους  ψήφιζαν μόνο οι άνδρες. Επίσης,ήταν οι μόνοι που ασχολούνταν με τα κοινά. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η γυναίκα, μόλις πριν από 50 χρόνια απέκτησε το δικαίωμα ψήφου, αλλά υπό κάποιους όρους, όπως,να ψηφίζει αρχικά μόνο στις δημοτικές εκλογές. Στις 28 Μαίου 1952,απέκτησε πλήρη πολιτικά δικαιώματα και αργότερα μπήκε και η ίδια στην πολιτική.
Εκτός από την πολιτική, η γυναίκα εισήλθε σε διάφορα αντρικά επαγγέλματα, όπως αστυνομία, στρατός, μηχανικός κ.λ.π. και γενικά στο χώρο της εργασίας. Άρχισε να υλοποιεί τις ιδἐες της, να μη μένει στάσιμη και να παράγει δημιουργικά., με αποτέλεσμα η κοινωνία να κοντεύει να γίνει από ανδροκρατούμενη γυναικοκρατούμενη.
Όμως, παρόλη την εξέλιξη της γυναίκας σε κάποιες επαρχίες και πόλεις μη ανεπτυγμένες, υπάρχει ακόμη ο ρατσισμός προς το γυναικείο φύλο. Τέλος, για να προχωρήσει η γυναίκα μπροστά, θα πρέπει πρώτα η ίδια να εκτιμήσει τον εαυτό της και τις αξίες της. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πιστεύει πως είναι κατώτερο ον…

πηγή: http://filosofiatheoritikis.blogspot.gr/2010/08/blog-post_4097.html





7 Σχόλια

  1. Αυτό είναι αλήθεια … Όμως όλο και περισσότεροι άντρες επιλέγουν γυναικεία επαγγέλματα … εξαιτίας φυσικά αυτής της κρίσης αλλά και όχι μόνο !!! Αυτή η τάση περιλαμβάνει μια σειρά παραγόντων, όπως τις οικονομικές απολαβές, την ποιότητα ζωής και τη σταδιακή αλλοίωση των στερεότυπων ανάμεσα στα δύο φύλα. 🙂

  2. Υπερβολή είπα όχι προσβολή. Η διαφορά είναι μεγάλη!
    Αυτό που εννοούσα βέβαια είναι ότι οι άντρες ακόμα κρατάνε κυρίως για τους εαυτούς τους πολλές θέσεις – κλειδιά στην κοινωνία σήμερα ακόμα και στις λεγόμενες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Θέσεις όπως πολιτικοί, στρατιωτικοί, τεχνοκράτες κλπ. Σε αυτές τις θέσεις το ποσοστό των γυναικών είναι ακόμα μικρό. Δες ας πούμε στην Ελληνική βουλή την αναλογία ανδρών – γυναικών.

  3. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που διάλεξες Ντανιέλα.
    Δυο σχόλια: Αυτό το  “η κοινωνία να κοντεύει να γίνει από ανδροκρατούμενη γυναικοκρατούμενη”
    που αναφέρεται στο άρθρο είναι οπωσδήποτε υπερβολή.
    Δεύτερο σχόλιο: Στην Ελλάδα όντως η γυναίκα απέκτησε πλήρη πολιτικά δικαιώματα μόλις το 1952, σε κάποιες άλλες χώρες του κόσμου όμως δεν έχει αποκτήσει ακόμα!
    Επίσης στην Ελβετία ας πούμε, που είναι ευρωπαϊκή χώρα,  για ψάξε λίγο για το πότε ακριβώς απέκτησαν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες και μάλλον θα εκπλαγείς!  🙂

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση