Αρχική » Άρθρα και κείμενα » Φωτοβολταϊκά σε οθόνες κινητών, tablets και παράθυρα

Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Φωτοβολταϊκά σε οθόνες κινητών, tablets και παράθυρα

Μπορούν παράθυρα, tablets (ταμπλέτες) και smartphones να μετατρέψουν το ηλιακό φως σεηλεκτρική ενέργεια; Μπορεί μια επιφάνεια καλυμμένη με ηλιακές κυψέλες να απορροφήσει το ηλιακό, αλλά και το τεχνητό φως από τους λαμπτήρες και να το κάνει ενέργεια;

Μια νέα εταιρεία που ακούει το όνομα Ubiquitous Energy επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα με μια νέα τεχνολογίαπου βασίζεται σε διάφανες επιστρώσεις και υμένες που μπορούν να συλλέξουν το ηλιακό φως από υαλοπίνακες και και οθόνες κινητών συσκευών. Στόχος είναι αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως παράθυρα και κινητά τηλέφωνα να μετατραπούν σε συσκευές παραγωγής ενέργειας. Σε δεύτερο χρόνο, κτήρια με μεγάλες επιφάνειες, όπως ουρανοξύστες, ίσως μετατραπούν σε φωτοβολταϊκούς πύργους.

Η τεχνολογία που ανέπτυξε η Ubiquitous Energy συλλέγειμήκη κύματος στις υπεριώδεις και υπέρυθρες περιοχέςεπιτρέποντας να περνούν τα ορατά μήκη κύματος.

Οι ηλιακές κυψέλες της  Ubiquitous Energy αποτελούνται από οργανικές επιστρώσεις, οι οποίες τοποθετούνται διαδοχικά πάνω σε έναν υμένα ή σε γυαλί.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιθεώρησηApplied Physics Letters η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι στόχος είναι η σύλληψη του μη ορατού φωτός προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοση.

Το ποσοστό μετατροπής φωτός σε ενέργεια φθάνει μόλις το 2% – όταν στόχος είναι το 10% – ενώ το ποσοστό διαφάνειας αγγίζει το 70%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ubiquitous Energy  η κατασκευή ηλιακών τζαμιών απαιτεί συνήθως διαφάνεια55-90%, ενώ οι οθόνες φορητών ηλεκτρονικών συσκευών χρειάζονται 80-90%.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης με τους επιστήμονες να επιχειρούν να αυξήσουν το εύρος του ηλιακού φάσματος που συλλέγουν οι πρωτοποριακές κυψέλες.

ΠΗΓΗ:     econews.gr


1 Σχόλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση