Αρχική » Άρθρα και κείμενα » Τι είναι Linux; Μία σύντομη εισαγωγή στο Linux

Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Τι είναι Linux; Μία σύντομη εισαγωγή στο Linux

Επειδή πλέον το Linux έχει γίνει αρκετά διάσημο λειτουργικό φτιάνω αυτό το topic για να βοηθήσω άτομα που θέλουν να μπουν στον κόσμο του Linux. Υπάρχουν 100αδες διανομές Linux. Υπάρχουν διανομές για το κάθε τι πράμα στον υπολογιστή, διανομή για κατάτμηση δίσκων, διανομή για Media Center κοκ. Παρόλα αυτά αν κάποιος θέλει ένα σταθερό OS(λειτουργικό σύστημα) θα πρέπει να βρει μια διανομή στα μέτρα του. Ένα εύκολο τεστάκι που υπάρχει στο ίντερνετ σας βοηθάει να διαλέξετε την διανομή που σας ταιριάζει. Το τεστάκι μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ.

Παρακάτω σας παραθέτω τις πιο γνωστές διανομές Linux που υπάρχουν, καθώς και μερικές λέξεις κλειδιά και άρθρα για να καταλάβετε κάποια πράματα που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην ορολογία του Linux.

Τί είναι το Linux;

Το Linux είναι ένα ελεύθερο τύπου-Unix λειτουργικό σύστημα που αρχικά δημιουργήθηκε από τον Linus Torvalds και στη συνέχεια αναπτύχθηκε με τη βοήθεια προγραμματιστών από όλον τον κόσμο. To Linux είναι μιά ανεξάρτητη POSIX υλοποίηση και στα χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνει πραγματικό multitasking, πραγματικό πολυχρηστικό περιβάλλον, virtual memory, shared libraries, demand loading, TCP/IP networking και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που δικαιολογούν τον τίτλο “τύπου-Unix”. Είναι κατασκευασμένο υπό την GPL άδεια, δηλαδή ο πηγαίος κώδικάς του είναι διαθέσιμος στον καθένα (opensource).

Ο Linus, ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φιλανδία, αρχικά δημιούργησε το Linux ως hobby. Είχε επικεντρωμένο το ενδιαφέρον του στο Minix, ένα μικρό UNIX σύστημα, και έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα είχε περισσότερες δυνατότητες από το Minix. Ξεκίνησε την δημιουργία του Linux το 1991, ανακοινώνοντας την έκδοση 0.02 και δουλεύοντας σταθερά έφτασε το 1994 στην έκδοση 1.0 του Linux Kernel. Το Linux μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς σκοπούς, όπως το networking, η ανάπτυξη προγραμμάτων, ακόμα και για πλατφόρμα για απλούς χρήστες. Λόγω της φύσης και της ευελιξίας του, το Linux έχει γίνει πολύ διάσημο παγκοσμίως και ένας μεγάλος αριθμός προγραμματιστών έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του πάνω σε αυτό. Η μασκότ του Linux είναι ένας συμπαθέστατος χαμογελαστός πιγκουίνος, ο οποίος επιλέχτηκε από τον ίδιον τον δημιουργό του.

Λέξεις Κλειδιά:

Kernel (πυρήνας) = Ο όρος πυρήνας (kernel) στην επιστήμη υπολογιστών αναφέρεται στο βασικό, θεμέλιο τμήμα ενός λειτουργικού συστήματος (ΛΣ) το οποίο αλληλεπιδρά στενά με το υλικό του υπολογιστή. Ο πυρήνας είναι υπεύθυνος για την αυτόματη διαχείριση των πόρων του συστήματος, την κατανομή τους στις εκτελούμενες εφαρμογές, την απρόσκοπτη εκτέλεση των τελευταίων και την επικοινωνία μεταξύ υλικού και λογισμικού.

Δεν υπάρχει γενική συναίνεση σχετικά με το θέμα διαχωρισμού λειτουργικού συστήματος και πυρήνα στην κοινότητα της επιστήμης υπολογιστών και δεν είναι σπάνιο το ΛΣ να ταυτίζεται με τον πυρήνα του, θεωρώντας οτιδήποτε εκτελείται στον χώρο χρήστη ως συνοδευτικό λογισμικό συστήματος ή λογισμικό εφαρμογών.

Distro (Διανομή) =είναι ο πυρήνας του linux μαζί με ένα σύνολο από προγράμματα που τον συνοδεύουν και, συνήθως, ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας. Καθώς το linux είναι από τα πιο ευέλικτα λειτουργικά συστήματα και μάλιστα με μια πληθώρα προγραμμάτων διαθέσιμα για αυτό, οι συνδυασμοί των παραπάνω είναι πρακτικά άπειροι. Έτσι, κάθε διανομέας linux φτιάχνει την δική του διανομή (που ονομάζεται distro) η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κοινού που απευθύνεται ο διανομέας. Μάλιστα, μία διανομή παρότι μπορεί να έχει μερικά κοινά προγράμματα με μία άλλη, ο τρόπος εγκατάστασης των προγραμμάτων, η εκκίνηση των υπηρεσιών και η δενδρική δομή των βασικών αρχείων του συστήματος και οι ευκολίες ή η ασφάλεια που παρέχει στον χρήστη μπορεί να διαφέρουν. Άλλωστε, η ευελιξία και η πληθώρα επιλογών είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του linux!

Κάθε διανομή έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Το σύστημα διαχείρισης πακέτων και το    γραφικό περιβάλλον.

  • Το σύστημα διαχείρισης πακέτων μας δίνει την δυνατότητα για εγκατάσταση, απεγκατάσταση και ενημέρωση προγραμμάτων αλλά και του συστήματος. Οι διανομές που ακολουθούν την Red Hat(εμπορική διανομή Linux) χρησιμοποιούν RPM. Άλλο είναι το Debian που υποστηρίζει τα “deb packages” και το σύστημα αυτόματης ενημέρωσης apt-get. Υπάρχει το Gentoo που χρησιμμοποιεί το σύστημα “Portage” και τέλος υπάρχουν και μερικές διανομές που δεν διαθέτουν κάποιο σύστημα διαχείρισης πακέτων και αφήνουν τον χρήστη να κάνει εντελώς χειροκίνητα την εγκατάσταση. Τα δημοφιλέστερα συστήματα διαχείρισης είναι αυτό των “deb packages” και το RPM, ενώ ακολουθεί το “Portage” που υποστηρίζεται μονάχα από το Gentoo.
  • Το γραφικό περιβάλλον χωρίζεται σε 2 κύριες κατηγορίες. Στο KDE και στο GNOME. Το KDE έχει ως άξονα την πληρότητα του περιβάλλοντος από πλευρά δυνατοτήτων και επιλογών, ενώ το Gnome αποτελεί μία μεταγενέστερη εναλλακτική πρόταση που στοχεύει κυρίως στην απλότητα της χρήσης και την παραγωγικότητα. Τελικά οι δύο αυτές προτάσεις αποτελούν διαφορετικές προσεγγίσεις του ίδιου πράγματος, ενώ υπάρχει μία μάχη δίχως τέλος στις συζητήσεις για το ποιο είναι καλύτερο. Οι κύριες διανομές φαίνεται ότι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με κάποιες να διαθέτουν ως προεπιλογή το KDE και άλλες το Gnome. Σε όλες τις διανομές όμως υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης και χρήσης και των δύο αυτών περιβαλλόντων.

ΔΙΑΝΟΜΕΣ LINUX

Υπάρχουν διανομές για πολλές διαφορετικές ανάγκες, όπως enterprise περιβάλλοντα, multimedia εφαρμογές ή servers. Εμείς εδώ θα δούμε τις βασικές distro που απευθύνονται στον γενικό ή οικιακό χρήστη, δηλαδή αυτό που ονομάζεται χρήση Desktop.

Fedora

Μετά την απόφαση της RedHat (μία από τις ηγέτιδες εταιρίες του χώρου) να διαθέτει το RedHat Linux μόνο ως εμπορικό προϊόν για Enterprise περιβάλλοντα, το Fedora ήρθε να πάρει την θέση του RedHat Linux, κυρίως ως πεδίο δοκιμής νέων τεχνολογιών με την προοπτική να προσαρτηθούν αργότερα στις εμπορικές διανομές της εταιρίας. Πρόκειται για ένα community project το οποίο όμως έχει ισχυρή υποστήριξη από την RedHat και αποτελεί το πεδίο δοκιμής νέων χαρακτηριστικών που αργότερα η RedHat ενσωματώνει στις εμπορικές της διανομές. Γενικά απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους χρήστες, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και είναι εύκολο να βρει κανείς στο Internet προγράμματα και τεχνική υποστήριξη. Το πρόγραμμα Yum που διαθέτει, παρέχει τις λειτουργίες εγκατάστασης, απεγκατάστασης και αναβάθμισης των πακέτων.

  • Package management: RPM
  • Εργαλείο Διαχείρισης: Yum (διαχείριση πακέτων μόνο)
  • Default desktop: Gnome (default) και KDE (εγκατεστημένο στη βασική εγκατάσταση)

SUSE

Το SUSE αποτελεί την ευρωπαϊκή (Γερμανική) πρόταση για linux desktop και απευθύνεται στο ίδιο κοινό με το Fedora. Διαθέτει στα CD εγκατάστασης πάρα πολλά προγράμματα, ενώ έχει και ένα από τα δυνατότερα εργαλεία διαχείρισης του συστήματος, το Yast2. Πέρα από την διαχείριση των πακέτων, το Yast2 παρέχει μία πληθώρα επιλογών για τον έλεγχο ολόκληρου του συστήματος. Μάλιστα, αν το αγοράσει κανείς, στο πακέτο περιλαμβάνονται και εμπορικές εφαρμογές καθώς και πακέτο τεχνικής υποστήριξης από την SUSE. Ωστόσο, όποιος θέλει μπορεί να κατεβάσει δωρεάν το SUSE Linux, χωρίς όμως τα εμπορικά προγράμματα και την τεχνική υποστήριξη. Πρόκειται για μία αρκετά καλή διανομή, με ιστορία και μεγάλο κοινό, καθώς και πολλά διαθέσιμα προγράμματα.

  • Package management: RPM
  • Εργαλείο Διαχείρισης: Yast2
  • Default desktop: KDE

Debian

Ίσως η διανομή με το μεγαλύτερο κοινό. Δεν υποστηρίζεται από κάποια εταιρία, αλλά από ένα τεράστιο και παγκόσμιο community. Το κύριο χαρακτηριστικό του Debian είναι η ευελιξία και η μεγαλύτερη συλλογή προγραμμάτων από κάθε άλλη διανομή. Έχει πολύ καλό support μέσω της τεράστιας κοινότητας που διαθέτει, όχι μόνο σε επίπεδο υποστήριξης χρηστών, αλλά και σε επίπεδο εύρεσης και διόρθωσης προβλημάτων στα προγράμματα που διαθέτει. Αν και είναι από τις δημοφιλέστερες διανομές, ο αρχάριος χρήστης linux θα συναντήσει δυσκολίες στην αρχική εγκατάσταση, καθώς αυτή δεν περιλαμβάνει γραφικό περιβάλλον (το οποίο πρέπει ο χρήστης να εγκαταστήσει αργότερα μόνος του) αλλά ούτε άλλες εφαρμογές, παρά τα πολύτως απαραίτητα για να συνεχίσει ο χρήστης την εγκατάσταση σύμφωνα με τις δικές του προσωπικές ανάγκες. Επομένως, αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι απαγορευτική η επιλογή του για τον αρχάριο (εκτός κι αν νιώθει ψυχολογικά έτοιμος να μπει στα βαθιά με τη μία), σίγουρα δεν είναι η προτεινόμενη επιλογή για τον μέσο αρχάριο χρήστη. Σημαντικά χαρακτηριστικά της διανομής είναι η ευελιξία στην εγκατάσταση, το πάρα πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας και η επιλογή ανάμεσα σε συχνές ενημερώσεις με τελευταίες εκδόσεις προγραμμάτων και αραιές ενημερώσεις με σχετικά παλιές αλλά ιδιαίτερα σταθερές και ασφαλείς εκδόσεις.

  • Package management: deb packages
  • Εργαλείο Διαχείρισης: apt (διαχείριση πακέτων μόνο)
  • Default desktop:

Ubuntu

Το Ubuntu έρχεται να δώσει την φιλικότητα που δεν μπορεί να δώσει το Debian. Βασίζεται πάνω σε αυτό, αλλά είναι αρκετά πιο εκλεπτυσμένο με στόχο την ευκολία στην χρήση και την φιλικότητα στον αρχάριο χρήστη. Ενσωματώνει μία μέθοδο που δεν απαιτεί την χρήστη του λογαριασμού root, το οποίο αν και έχει κατακριθεί από τους πιο φανατικούς του linux, είναι μία ευχάριστη έκπληξη για τον αρχάριο χρήστη. Εκτός από καλή βάση για τον αρχάριο, μπορεί να αποδειχτεί αρκετά καλή και για τον πιο προχωρημένο χρήστη. Κι αυτό χάρη στο γεγονός ότι βασίζεται στο Debian και συνεπώς έχει την δυνατότητα να εγκαταστήσει πακέτα από αυτό, κάτι το οποίο επεκτείνει πολύ την χρηστικότητα και την διάρκεια ζωής του στο σύστημά σας ακόμα και αφού πάψετε να θεωρείστε αρχάριος.

  • Package management:deb packages
  • Εργαλείο Διαχείρισης:Synaptic (διαχείριση πακέτων μόνο)
  • Default desktop:UNITY

Φυσικά όπως είπα και πιο πάνω υπάρχουν 100ντες διανομές Linux. Απλά αυτές είναι οι κυριότερες.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ LINUX ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Ιστορία

UNIX

Για να κατανοήσουμε τη δημοτικότητα του Linux, χρειάζεται να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, περίπου 30 χρόνια…

Φανταστείτε τους υπολογιστές σαν μεγάλα σπίτια, ακόμα και στάδια. Ενώ τα μεγέθη των υπολογιστών αυτών αποτελούν ουσιαστικό πρόβλημα, υπήρχε κάτι που έκανε την κατάσταση ακόμα χειρότερη: κάθε υπολογιστής είχε διαφορετικό λειτουργικό σύστημα. Το λογισμικό έπρεπε πάντα να προσαρμόζεται για να εξυπηρετήσει ένα συγκεκριμένο σκοπό, και το λογισμικό ενός δοσμένου συστήματος δεν έτρεχε σε άλλο σύστημα. Η ικανότητα εργασίας με ένα σύστημα δεν σήμαινε αυτόματα την ικανότητα εργασίας και με κάποιο άλλο . Ήταν δύσκολο, τόσο για τους χρήστες όσο και για τους διαχειριστές συστήματος.

Οι υπολογιστές τότε ήταν υπερβολικά ακριβοί, και έπρεπε να γίνουν θυσίες ακόμα και μετά την αρχική αγορά μόνο και μόνο για να καταλάβουν οι χρήστες πως λειτουργούν. Το συνολικό κόστος ανά μονάδα υπολογιστικής ισχύος ήταν τεράστιο.

Τεχνολογικά ο κόσμος δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένος, οπότε θα έπρεπε να ανεχθούν τους υπερμεγέθεις υπολογιστές για άλλη μια δεκαετία. Το 1969, μια ομάδα ερευνητών στα εργαστήρια Bell Labs ξεκίνησαν να εργάζονται για την ανεύρεση λύσης στο πρόβλημα του λογισμικού, έτσι ώστε να διευθετηθούν τα θέματα συμβατότητας. Αυτοί ανάπτυξαν ένα νέο λειτουργικό σύστημα που ήταν

1. Απλό και κομψό.
2. Γραμμένο στην γλώσσα προγραμματισμού C αντί για κώδικα assembly.
3. Ικανό να ανακυκλώνει κώδικα.

Οι ερευνητές των Bell Labs ονόμασαν το πρόγραμμα τους “UNIX.”

Τα χαρακτηριστικά ανακυκλωμένου κώδικα ήταν πολύ σημαντικά. Μέχρι τότε, όλα τα εμπορικώς διαθέσιμα υπολογιστικά συστήματα ήταν γραμμένα σε κώδικα ειδικά ανεπτυγμένο για ένα σύστημα. Το UNIX από την άλλη χρειαζόταν μόνο ένα μικρό τμήμα από αυτόν τον εξειδικευμένο κώδικα, το οποίο είναι τώρα ο κοινώς επονομαζόμενος πυρήνας. Ο πυρήνας αυτός είναι το μοναδικό τμήμα κώδικα που χρειάζεται να προσαρμοστεί για κάθε συγκεκριμένο σύστημα και αποτελεί τη βάση του συστήματος UNIX. Το λειτουργικό σύστημα και όλες οι άλλες λειτουργίες χτίστηκαν γύρω από τον πυρήνα και γράφτηκαν σε γλώσσα ανώτερου επιπέδου, τη C. Η γλώσσα αυτή είχε αναπτυχθεί ειδικά για τη δημιουργία του συστήματος UNIX. Με τη χρήση αυτής της νέας τεχνικής, ήταν ευκολότερο να αναπτυχθεί ένα λειτουργικό σύστημα που μπορούσε να λειτουργήσει σε διάφορους τύπους υλικού.

Οι πωλητές λογισμικού ανταποκρίθηκαν γρήγορα, εφόσον μπορούσαν να πουλήσουν 10 φορές περισσότερο λογισμικό σχεδόν χωρίς προσπάθεια. Νέες περίεργες συνθήκες εμφανίστηκαν: φανταστείτε για παράδειγμα υπολογιστές από διαφορετικούς πωλητές να επικοινωνούν στο ίδιο δίκτυο, ή χρήστες που δουλεύουν σε διαφορετικά συστήματα, χωρίς την ανάγκη για επιπλέον εκπαίδευση, να χρησιμοποιούν έναν άλλο υπολογιστή. Το UNIX βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τους χρήστες να συμβαδίσουν με διαφορετικά συστήματα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών η ανάπτυξη του UNIX συνεχίστηκε. Περισσότερα πράγματα ήταν δυνατό να γίνουν και περισσότεροι πωλητές υλικού και λογισμικού πρόσθεσαν υποστήριξη για το UNIX στα προϊόντα τους.

Το UNIX θεμελιώθηκε αρχικά μόνο σε πολύ μεγάλα περιβάλλοντα με υπολογιστές μεγάλης ισχύος (mainframes) και μίνι-υπολογιστές (σημειώστε ότι το PC είναι ένας “μίκρο”-υπολογιστής). Έπρεπε να εργάζεσαι σε πανεπιστήμιο, για την κυβέρνηση ή για μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς για να έρθεις σε επαφή με ένα σύστημα UNIX.

Όμως μικρότεροι υπολογιστές ανακαλύπτονταν, και μέχρι τα τέλη του ’80, πολλοί άνθρωποι είχαν οικιακούς υπολογιστές. Μέχρι τότε, υπήρχαν διαθέσιμες αρκετές εκδόσεις του UNIX για αρχιτεκτονική PC, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν πραγματικά δωρεάν και το πιο σημαντικό: ήταν όλες τρομερά αργές, οπότε οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν MS DOS ή Windows 3.1 στα οικιακά τους PC.

Ο Linus και το Linux

Στο ξεκίνημα του ’90 τα οικιακά PC ήταν επιτέλους αρκετά ικανά να εκτελέσουν ένα πλήρες UNIX. Ο Linus Torvalds, ένας νεαρός που σπούδαζε επιστήμη υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα να υπάρχει μία σχεδόν δωρεάν διαθέσιμη ακαδημαϊκή έκδοση του UNIX, και αμέσως ξεκίνησε να γράφει κώδικα.

Ξεκίνησε να κάνει ερωτήσεις, ψάχνοντας απαντήσεις και λύσεις που θα τον βοηθούσαν να αποκτήσει UNIX στο PC του. Παρακάτω βρίσκεται μία από τις πρώτες του ταχυδρομικές επιστολές στο comp.os.minix, που χρονολογείται από το 1991:


From: torvalds@klaava.Helsinki.FI (Linus Benedict Torvalds)
Newsgroups: comp.os.minix
Subject: Gcc-1.40 and a posix-question
Message-ID: <1991Jul3.100050.9886@klaava.Helsinki.FI>
Date: 3 Jul 91 10:00:50 GMT
Hello netlanders,
Due to a project I'm working on (in minix), I'm interested in the posix
standard definition. Could somebody please point me to a (preferably)
machine-readable format of the latest posix rules? Ftp-sites would be
nice.

Από το ξεκίνημα, ο στόχος του Linus ήταν να υπάρχει ένα ελεύθερο σύστημα απολύτως σύμφωνο με το πρωτότυπο UNIX. Αυτός ήταν ο λόγος που ρώτησε για τις POSIX προδιαγραφές, με το POSIX να είναι ακόμα το πρότυπο του UNIX.

Εκείνες τις μέρες το plug-and-play δεν είχε εφευρεθεί ακόμη, αλλά ο κόσμος που ενδιαφερόταν να αποκτήσει ένα δικό του σύστημα UNIX ήταν τόσος πολύς, που αυτό ήταν μόνο ένα μικρό εμπόδιο. Νέοι οδηγοί δίσκων έγιναν διαθέσιμοι για κάθε είδους υλικό, σε μια διαρκώς αυξανόμενη ταχύτητα. Σχεδόν μόλις ένα νέο τμήμα υλικού γινόταν διαθέσιμο, κάποιος το αγόραζε και το υπέβαλλε σε δοκιμή για το Linux, όπως το σύστημα ονομάστηκε σταδιακά, διαθέτοντας περισσότερο ελεύθερο κώδικα για ένα ακόμα μεγαλύτερο εύρος υλικού. Αυτοί οι προγραμματιστές δεν σταμάτησαν στο δικό τους PC, κάθε τμήμα υλικού που μπορούσαν να βρουν ήταν χρήσιμο για το Linux.

Εκείνο το καιρό, οι άνθρωποι αυτοί αποκαλούνταν “σπασίκλες” ή “φρικιά”, αλλά δεν τους ένοιαζε, όσο η λίστα του υποστηριζόμενου υλικού μεγάλωνε όλο και περισσότερο. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους, το Linux δεν είναι τώρα μόνο ιδανικό να τρέξει σε ένα νέο PC, αλλά είναι επίσης το επιλεγμένο σύστημα για το παλιό και εξωτικό υλικό το οποίο θα ήταν άχρηστο αν το Linux δεν υπήρχε.

Δύο χρόνια μετά την επιστολή του Linus, υπήρχαν 12000 χρήστες Linux. Το σχέδιο, που έγινε δημοφιλές με όσους ασχολούνταν με αυτό από χόμπι, διευρυνόταν σταθερά, ενώ παρέμενε όλο το διάστημα στα όρια του προτύπου POSIX. Όλα τα χαρακτηριστικά του UNIX προστέθηκαν στα επόμενα δύο χρόνια, καταλήγοντας στο ώριμο λειτουργικό σύστημα που έχει γίνει σήμερα το Linux. Το Linux είναι ένας πλήρης κλώνος του UNIX, κατάλληλος για χρήση τόσο σε σταθμούς εργασίας όσο και σε μεσαίους και μεγάλους διακομιστές. Σήμερα, πολλοί από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην αγορά υλικού και λογισμικού ο καθένας έχει την ομάδα του από προγραμματιστές Linux, στον τοπικό σας πωλητή μπορείτε ακόμα να αγοράσετε προ-εγκατεστημένα συστήματα Linux με επίσημη υποστήριξη – επίσης όμως υπάρχει ακόμα πολύ υλικό και λογισμικό που δεν υποστηρίζεται.



1 Σχόλιο

  1. Μπράβο Οδυσσέα για το νέο σου άρθρο, μπορεί κάποιοι να ασχοληθούν και με το Linux από τώρα και να μην περιμένουν τα φοιτητικά τους χρόνια για να το κάνουν. Αυτό το λέω γιατί πάρα πολλοί φοιτητές, των θετικών σχολών βέβαια, χρησιμοποιούν πιο πολύ Lnux παρά Windows από ότι μαθαίνω.
     
    Πολύ καλό θέμα άνοιξες λοιπόν, τα συγχαρητήριά μου ακόμα μια φορά.
     
    Να σημειώσω επίσης ότι η διανομή Ubuntu υποστηρίζεται από το ΠΣΔ (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο) ως η πιο φιλική στον χρήστη, ειδικά σε αυτόν που ξεκινάει τη γνωριμία του με το Linux. Αν σας ενδιαφέρει η μακροχρόνια υποστήριξη μπορείτε να επιλέξετε το Ubuntu 12.04 LTS (Long Term Support) 🙂
     
    Αρκετές εφαρμογές ων Windows μπορούν να τρέξουν και σε Ubuntu όπως για παράδειγμα το Word, το Excel και το Powerpoint αν εγκατασταθούν με συγκεκριμένο τρόπο. Επίσης ισχύει και το ανάποδο. Πολλές εφαρμογές του Ubuntu υπάρχουν σε έκδοση για Windows όπως Firefox, Libre Office, Audacity, Gimp κλπ
    Ο Firefox μάλιστα έχει και πολλά πρόσθετα που μπορείτε να εγκαταστήσετε. Δυο από αυτό που είναι πολύ χρήσιμα είναι το Adblock αλλά και ο ορθογραφικός έλεγχος τα οποία έχουν παρουσιαστεί και στο Ιστολόγιό μας. To adblock στην κατηγορία “Ελεύθερο Λογισμικό” και ο ορθογραφικός έλεγχος στους Χρήσιμους Συνδέσμους του Ιστολογίου μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση