Αρχική » Άρθρα και κείμενα » Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal)

Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal)

Οι εκδόσεις του Ubuntu αποκτούν την ονομασία τους με τη σειρά των γραμμάτων του λατινικού αλφάβητου. Έτσι το Ubuntu 12.04 ονομάστηκε Precice Pangolin. Η νέα έκδοση 12.10 χρησιμοποίησε το γράμμα Q (Quantal Quetzal), ενώ ήδη το Ubuntu 13.04 έχει πάρει την ονομασία του απο το γράμμα R και θα ονομάζεται Raring Ringtail!  Ας περάσουμε όμως στο… γράμμα Q και στο Ubuntu 12.10!

Οι αλλαγές στη νέα έκδοση του Ubuntu -που το ακολουθεί και μια ολόκληρη οικογένεια διανομών με διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας- είναι πολλές. Ξεκινώντας από την ιστοσελίδα της Canonical για να κατεβάσουμε το iso που μας ενδιαφέρει, παρατηρούμε πως ξεπετάγεται και ένα μενού που ζητά προαιρετικά τη δωρεά μας. Φυσικά μπορούμε να το αγνοήσουμε και να το κατεβάσουμε όπως πάντα δωρεάν. Το περίεργο σε αυτή την περίπτωση είναι πως μας ζητά χρήματα για την ενίσχυση και του Kubuntu το οποίο η Canonical δεν το υποστηρίζει πια επισήμως.

Διαφορές θα δούμε όμως και στα ίδια τα iso. Είναι μεγέθους λίγο κάτω των 800 ΜΒ και δεν χωρούν πια σε ένα cd όπως είχαμε συνηθίσει. Απουσιάζει επίσης και η δισδιάστατη έκδοση του Unity χάρη στη πρόοδο που έγινε στον Gallium llvmpipe driver. Η έκδοση αυτή είναι η πρώτη που υποστηρίζει και το αμφιλεγόμενο UEFI boot. Τέλος, είχαμε και την αφαίρεση του alternate cd που προσέφερε έναν εγκαταστάτη σε γραμμή εντολών και κάποιες προχωρημένες λειτουργίες όπως το σετάρισμα μια συστοιχίας Raid.

Περνώντας τώρα στο διαχειριστή εκκίνησης lightDM διαπιστώνουμε πως απέκτησε τη δυνατότητα σύνδεσης σε απομακρυσμένες επιφάνειες εργασίας μέσω της υπηρεσίας Ubuntu Single Sign On.

Αυτό όμως που κυρίως ενδιαφέρει τους χρήστες είναι το Unity. Εδώ έχουμε την προσθήκη τριών νέων lenses ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα διαθέσιμα που προσφέρουν πολλές και διαφορετικές λειτουργίες. Τα εξ ορισμού που περιέχονται στη διανομή είναι τα εξής:

  • Social (Gwibber) lens (Προσφέρει αλληλεπίδραση του Dash με τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter)
  • Shopping lens (Με αυτό το lens οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα για την εύρεση και αγορά εμπορικών προϊόντων. Από τις πωλήσεις αυτές ένα ποσοστό πηγαίνει στην Canonical )
  • Photo lens (Είναι δυνατή η προβολή φωτογραφιών που βρίσκονται είτε τοπικά στο δίσκο μας είτε δικτυακά. πχ μια φωτογραφία απο το Facebook)

Όλα αυτά είναι δυνατά αφού το Dash απέκτησε δυνατότητες preview και ενσωμάτωσε τον Firefox εντός των πλαισίων του. Πολλοί χρήστες που είναι παρανοικοί με τη ασφάλεια θεωρούν τις παραπάνω δυνατότητες κάτι σαν spyware! Γεγονός είναι πως η Canonical μπορεί να χρησιμοποιήσει αλλά και να δώσει σε τρίτους κάποια δεδομένα (πχ στο Amazon). Παρόλα αυτά όποιος ενδιαφέρεται για την προστασία της ιδιωτικότητας του μπορεί να πάει στις Ρυθμίσεις Συστήματος –> Ιδιωτικότητα και να προσαρμόσει τα πράγματα όπως επιθυμεί. Επίσης, μπορεί να αφαιρέσει εντελώς αυτές τις δυνατότητες απο το σύστημα του πληκτρολογώντας απλώς στο τερματικό τα εξής:

sudo apt-get remove unity-scope-musicstores unity-lens-shopping

Περνώντας τώρα στο λογισμικό το Ubuntu 12.10 έρχεται με τα εξής βασικά πακέτα:

  • Firefox 16.0.1
  • LibreOffice 3.6.2
  • Rhytmbox 2.97
  • Πυρήνας 3.5
  • Gnome 3.6
  • Python 3.2
  • Gcc 4.7

Όπως είπαμε όμως και πιο πριν, μαζί με το Ubuntu έρχεται και μια ολόκληρη οικογένεια απο διανομές. Αναφερόμαστε στα:

Kubuntu: http://kubuntu.org/news/12.10-release

Xubuntu: http://xubuntu.org/news/12-10-release

Edubuntu http://edubuntu.org/news/12.10-release

Lubuntu: http://wiki.ubuntu.com/Lubuntu/Announcement/12.10

Ubuntu Studio:https://wiki.ubuntu.com/QuantalQuetzal/ReleaseNotes/UbuntuStudio

Επίσης, προστέθηκε μια ακόμα γεύση του Ubuntu με μια vanilla έκδοση με το κέλυφος του Gnome 3. Πρόκειται για το Ubuntu Gnome Remix.

Να σημειώσουμε πάντως πως το UEFI boot υποστηρίζεται μόνο στα Ubuntu (desktop και server) και στο Edubuntu.

Ιστοσελίδα: http://www.ubuntu.com

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά στιγμιότυπα του desktop μου μετά από ένα μήνα χρήσης

Και ένα μικρο κόλπο που μπορεί να γίνει μέσω του terminal για την αναπαραγωγή video με χαρακτήρες του κώδικα ASCII (Αφιερωμένο στο μάθημα Πληροφορικής για τους κώδικες με τον κυριο Μοτσενιγγο)


1 Σχόλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση