Αρχική » Άρθρα και κείμενα » Φωτοβολταϊκά ρούχα από ηλιακό ύφασμα παράγουν ενέργεια!

Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Φωτοβολταϊκά ρούχα από ηλιακό ύφασμα παράγουν ενέργεια!

Στο εγγύς μέλλον, μόδα μπορεί να σημαίνει όχι μόνο επίδειξη προσωπικής αισθητικής και στυλ στο ντύσιμο, αλλά και την παραγωγή καθαρής ενέργειας από τα ρούχα.

Ένα ηλιακό ύφασμα, το οποίο θα μπορούσε να απορροφήσει την ηλιακή ακτινοβολία μετατρέποντάς την σε ενέργεια θα άνοιγε το δρόμο για μια σειρά ηλιακών εφαρμογών όπως τα φωτοβολταϊκά ρούχα. Κάτι τέτοιο απαιτεί την ανάπτυξη πολύ εύκαμπτων και ελαφρών ηλιακών κυψελών.

Μια ερευνητική ομάδα χημικών, φυσικών και μηχανικών υπό τον Τζον Μπάντινγκ, καθηγητή Χημείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών ανέπτυξε μια ίνα κρυσταλλικού πυριτίου, του υλικού που χρησιμοποιείται ευρέως στα συμβατικά φωτοβολταϊκά, που λειτουργεί ως ηλιακή κυψέλη.

“Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ηλιακών κυψελών υψηλής απόδοσης σε μορφές μακρύτερες και πιο εύκαμπτες” λέει ο Μπάντινγκ.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά που είναι βαριά, η ηλιακή ίνα βασίζεται στην τοποθέτηση ενός ημιαγώγιμου υλικού πάνω σε μια οπτική ίνα. Λεπτότερη από μια ανθρώπινη τρίχα, η επιφάνεια της ίνας φέρει πολλές μικρές οπές όπου τοποθετείται το ημιαγώγιμο υλικό σε στρώσεις.

Στη συνέχεια αυτές οι λεπτές και εύκαμπτες ίνες μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ύφασμα με χρήσεις όπως η παραγωγή ενέργειας, η φόρτιση μπαταριών, ο εντοπισμός χημικών ουσιών και η ιατρική.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του ηλιακού υφάσματος είναι ότι συλλέγει το ηλιακό φως από διάφορες γωνίες, καθώς δεν βρίσκεται σταθερό σε μια επίπεδη επιφάνεια.

Την έρευνα χρηματοδοτούν οι φορείς National Science Foundation, Penn State Materials Research Institute Nano Fabrication Network και United Kingdom Engineering and Physical Sciences Research Council.

Πάντως όλες αυτές οι ιδέες περί  Φωτοβολταϊκών πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα , η οποία δεν ξέρει πως εκμεταλλευτεί τους φυσικούς τους πόρους όπως ο ήλιος!

ΠΗΓΗ:     econews.gr


1 Σχόλιο

  1. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου Άννα-Μαρία! Ο ήλιος, ο καλός καιρός και η θάλασσα είναι από τα βασικά αγαθά που έχει η Ελλάδα κι αν τα εκμεταλλευτούμε με το σωστό τρόπο δεν θα έχουμε πρόβλημα πουθενά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση