Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Στο Παρά 5

Αν και έχει χαρακτηριστεί ως κωμική, η σειρά μπορεί να ενταχθεί στο είδος των σειρών περιπέτειας και μυστηρίου με άφθονα κωμικά στοιχεία. Το κεντρικό θέμα της σειράς είναι μια υπόθεση εξιχνίασης εγκλήματος, κατά την εξέλιξη της οποίας συμβαίνουν πολλές κωμικές καταστάσεις. Η πορεία προς τη λύση περνά μέσα από διάφορα στάδια, και οι βασικοί χαρακτήρες ξεπερνούν διαδοχικά εμπόδια. Η διαμόρφωση των χαρακτήρων είναι συνεπής και παρακολουθεί πιστά την εξέλιξη της υπόθεσης.

Η αφηγηματική τεχνική της σειράς συνδυάζει αρκετές αναδρομές στο παρελθόν (flash-back) και προλήψεις για το μέλλον, οι οποίες συχνά ανακοινώνονται μέσω ενός αφηγητή. Ο αφηγητής είναι παντογνώστης και μάλιστα συμμετέχει στη δράση χωρίς να αποκαλύπτει εξ ολοκλήρου την πραγματική ταυτότητά του (Αμαλία – Ζέτα  Μακρυπούλια). Ένα από βασικά πλεονεκτήματα της σειράς, στο οποίο πιθανότητα οφείλεται και η μεγάλη επιτυχία της, είναι το ότι κατορθώνει να εμπλέξει στον κύριο ιστό της υπόθεσης κωμικές καταστάσεις και αστείες ατάκες, η δύναμη των οποίων ενισχύεται από την κωμικότητα των ίδιων των ηρώων. Ένα ακόμη προσόν της σειράς είναι ο γόνιμος διάλογος της με τον σύγχρονη ποπ-κουλτούρα, τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, ξένες τηλεοπτικές σειρές καθώς και κόμικς.Ακόμη ο σεναριογράφος αναφέρει ότι χρησιμοποίησε παιδικές και εφηβικές του εμπειρίες για τη διαμόρφωση των αστείων διαλόγων ή γεγονότων.

Κεντρικά θέματα της σειράς είναι η διπολικότητα καλό-κακό και με βάση αυτή επεξεργάζεται θέματα όπως η φιλία, η διαφορετικότητα, η ανθρωπιά, η τρίτη ηλικία, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, το χρήμα, η εξουσία, ο θάνατος, τη μεταφυσική. Η πρωτοτυπία της σειράς εντοπίζεται στο ότι φέρνει στο προσκήνιο για πρώτη φορά τα παραπάνω θέματα, σε αντίθεση με τον συνήθως έντονο σεξισμό και αφέλεια των ελληνικών τηλεοπτικών σειρών.

Σημασία στο σενάριο αποτελεί η σχέση με τον αριθμό 5. Εκτός από τους Πέντε, τόσοι αποκαλύπτεται ότι είναι και οι δολοφόνοι της Ελευθερίας, οι οποίοι μάλιστα φαίνεται να ήταν συμφοιτητές στη Θεσσαλονίκη. Πέντε ίσως να είναι και οι αρχικοί άνθρωποι που λίγο μετά τη δολοφονία προσπάθησαν να ξεσκεπάσουν τους ενόχους, ενώ υπάρχει και η υπόθεση ότι η Αμαλία (χαρακτήρας-αίνιγμα στη σειρά) άνηκε σε μια άλλη πεντάδα στο παρελθόν. Ο αριθμός 5, που εμφανίζεται παντού και το γεγονός αυτό κάνει τους ήρωες να προβληματιστούν και να κάνουν υποθέσεις για το τι συμβολίζει. Τελικά, μέσω μιας συζήτησης του Θωμά και της Μαριλένας (την οποία παρακολουθεί και ο Φώτης), αποκαλύπτεται ότι ο αριθμός 5 συμβολίζει τις 5 εξουσίες:

 1. Εξουσία Τύπου (Δημοσθένης Πολίτης)
 2. Εξουσία Λαού (Κωνσταντίνος Καστέλης)
 3. Εξουσία Δικαστική (Ιωάννης Δεληκάρης)
 4. Εξουσία Πολιτική (Άρης Παυρινός)
 5. Εξουσία Εκτελεστική (Χρήστος Λημνιώτης)
 • Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου (Σμαράγδα Καρύδη): Η τελευταία κληρονόμος μια τεράστιας περιουσίας, η Ντάλια είναι μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο, ίσως η πλουσιότερη. Στο αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία 20 ετών έχασε τον οδηγό της, πατέρα του Αλέξη, με τον οποίο διατηρούσε σχέση. Λάτρης των καθημερινών σειρών, μπερδεύει συχνά την πραγματικότητα με αυτές βλέποντας την αποστολή τους ως παιχνίδι. Η κακή της σχέση με τα χρήματα είναι εμφανής, όμως είναι πάντα διατεθειμένη να δώσει όλη της την περιουσία για να ξελασπώσει την πεντάδα. Στον ελεύθερο χρόνο της γράφει σενάρια για την αγαπημένη της τηλενουβέλλα (το κανάλι της οποίας αγόρασε), τα “Δάκρυα της Κονσουέλας”. Σε προχωρημένο επεισόδιο, η Ντάλια μαθαίνει ότι υπεύθυνος για το αεροπορικό δυστύχημα που σκοτώθηκε ο οδηγός της, ο πατέρας της Αγγέλας, οι γονείς του Σπύρου, ο σύζυγος της Ζουμπουλίας, η μητέρα και η αδερφή του Φώτη ήταν ο πατέρας της. Η Ντάλια βρέθηκε στο ξενοδοχείο που πέθανε ο Σταυριανίδης (το οποίο και της ανήκει) για ένα επαγγελματικό ραντεβού.
 • Ζουμπουλία Αμπατζίδου (το γένος Καραγκιόζη) (Ελισάβετ Κωνσταντινίδου): Η Ζουμπουλία γεννήθηκε στο Αχλαδοχώρι Σερρών, όπου και διέμενε μέχρι το γάμο της κόρης της Άννας με τον γιο της Μαριλένας Δορκοφίκη, Αλέξανδρο. Πολύ σύντομα το νιόπαντρο ζεύγος αποφάσισε να μετακομίσει προσωρινά στην Αμερική, όταν ο Αλέξανδρος έγινε δεκτός στο Χάρβαρντ. Καθώς το μωρό τους έπρεπε να μείνει στην Αθήνα, η Ζουμπουλία αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Αθήνα για να το φροντίζει. Καταφύγιό της στις δύσκολες στιγμές αποτελεί η θρησκεία. Έχασε τον σύζυγό της Χαράλαμπο στο περίφημο αεροπορικό δυστύχημα. Όταν φοβάται πολύ, φωνάζει “Ιιιι” και λιποθυμά. Αυτή η αντίδρασή της γίνεται πολύ συχνά αντικείμενο χλευασμού από την παρέα. Η Ζουμπουλία χρησιμοποιεί ιδιωματικές λέξεις και αναφέρει περίεργα ονόματα προσώπων (ο Σούλης ο κουτσός) από την ιδιαίτερη πατρίδα της, που συμπίπτει με την ταυτότητα του σεναριογράφου Γιώργου Καπουτζίδη. Της αρέσει να λύνει σταυρόλεξα και να διαβάζει τους βίους διαφόρων Αγίων. Η Ζουμπουλία βρέθηκε στο ξενοδοχείο που πέθανε ο Σταυριανίδης ώστε να παραβρεθεί στη δεξίωση της Μαριλένας Δορκοφίκη προς τιμήν του γιου της.
 • Σπύρος Δελόγλου (Γιώργος Καπουτζίδης): Φοιτητής της Λογιστικής, μένει με τη γιαγιά του Σοφία από τότε που έχασε τους γονείς του στο αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία 11 ετών. Αγαπάει τη γιαγιά του και ανέχεται τις τρέλες που κάνει με την αγαπημένη φίλη και γειτόνισσά της, Θεοπούλα. Χωρίς αμφιβολία ο πιο συνεσταλμένος της παρέας, πολλές φορές θέλει να κάνει πίσω από τον φόβο του. Ο Σπύρος βρέθηκε στο ξενοδοχείο που πέθανε ο Σταυριανίδης ώστε να επισκεφθεί τον θείο του, Γιάννη Δελόγλου.
 • Φώτης Βουλινός (Αργύρης Αγγέλου): Ο Φώτης είναι γιος του μικροκαναλάρχη Θωμά Βουλινού, στον οποίον ανήκει το κανάλι “Τηλεβόας”. Έχασε τη μητέρα και την αδελφή του στο αεροπορικό δυστύχημα και παρουσιάζει σχεδόν τις μισές εκπομπές του καναλιού. Τις άλλες μισές παρουσιάζει η ξαδέλφη του Φρίντα, την οποία και αντιπαθεί. Αγαπημένος του ήρωας ο πολυμήχανος Μαγκάιβερ, στον οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να μοιάσει. Ο Φώτης βρέθηκε στο ξενοδοχείο που πέθανε ο Σταυριανίδης ώστε να καλύψει δημοσιογραφικά τη δεξίωση. Τελικά, παρόλο που δεν του επετράπη η είσοδος, κατάφερε να καταγράψει ένα σημαντικό κομμάτι της δεξίωσης (το σερβιτόρο που έδωσε το ποτό με το δηλητήριο στο Σταυριανίδη), καθώς η κάμερα είχε μείνει ανοιχτή και κατέγραφε τα πάντα.
 • Αγγέλα Ιωακειμίδου (Αγγελική Λάμπρη): Γεννήθηκε στα Γιάννενα, από όπου έφυγε όταν ήταν 14 χρονών, αφού συνελήφθη επειδή οδηγούσε χωρίς δίπλωμα. Και αυτή στο περίφημο αεροπορικό δυστύχημα έχασε κάποιον δικό της, τον πατέρα της. Ο οξύθυμος χαρακτήρας της και η ικανότητά της να λέει ακριβώς αυτό που σκέφτεται έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρατήσει καμία δουλειά της για μεγάλο διάστημα. Στο τέλος του πρώτου κύκλου εγκατέλειψε τη δουλειά της στον καλλιτεχνικό θίασο του Αβραάμ Λέντζου, ενώ η αστυνομία την ψάχνει, αφού τη θεωρεί υπεύθυνη για τον φόνο του Κωνσταντίνου Καστέλλη και της οικιακής βοηθού του Φωτεινής Κουτσιουμάρη. Η Αγγέλα βρέθηκε στο ασανσέρ που πέθανε ο Σταυριανίδης επειδή πήγε σε λάθος ξενοδοχείο για μια οντισιόν για τον θίασο του Αβραάμ Λέντζου.
 • Η καλύτερη τηλεοπτική σειρά που έχω δει ποτέ μου,αυτή είναι η δικιά μου γνώμη φυσικά…Ο ρόλος της Ντάλιας ήταν ο καλύτερος!!!!!!Εσάς ποιος χαρακτήρας σας άρεσε??
 • Πηγή:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%BF_%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%AC_5

3 Σχόλια

 1. Και εμένα μου άρεσε πάααρα πολύ αυτή η σειρά !! Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας ήταν η Ζουμπόυλια , αλλά και η Ντάλια !! Η σειρά είναι πολύ ξεκαρδιστική !!! Μπράβο Κατερίνα …. 🙂

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση