Αλήθεια, πόσες φορές έχετε προσφωνήσει διάφορα «κοσμητικά» επίθετα προς την σύγχρονη τεχνολογία, όταν η αγαπημένη σας συσκευή / gadget ήρθε σε επαφή με νερό, έχοντας συνήθως καταστροφικά αποτελέσματα; Σίγουρα αρκετές φορές τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, όπου τα κινητά τηλέφωνα απέκτησαν ολοένα και μικρότερο μέγεθος κατασκευής.

Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια που η μόδα των υπολογιστών τύπου ταμπλέτας διαδίδεται ολοένα και περισσότερο, τα υδρο-ατυχήματα έχουν πληθύνει, ακριβώς επειδή λόγω της υπερ-φορητότητας αυτών των συσκευών, μπορούν να βρεθούν πχ. πάνω σε ένα τραπέζι / γραφείο έχοντας δίπλα τους επικίνδυνα (προς ανατροπή) ποτήρια με νερό.

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι επιστήμονες από μεριάς Ιαπωνίας (ευλόγως, δεν προκαλεί έκπληξη η χώρα προέλευσης), εργαζόμενοι στην εταιρεία «Daikin Industries». Γιατί ευτυχώς; Διότι κατάφεραν να παρασκευάσουν μια ειδική (και επιπλέον «οικολογικό») επίστρωση, για πλακέτες κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών, η οποία προσφέρει αδιάβροχη προστασία, σαν καμία μέχρι σήμερα.

Η ειδική επίστρωση, αρχικά έχει την μορφή υγρού, στο οποίο βυθίζεται στιγμιαία η πλακέτα ενός κινητού τηλεφώνου ή ταμπλέτας (πλακέτα είναι η επιφάνεια, πάνω στην οποία κατοικοεδρεύουν όλα τα διάφορα τσιπάκια/δίοδοι μιας συσκευής). Μετά το πέρας ενός περίπου λεπτού της ώρας και σε κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος, η πλακέτα στεγνώνει εντελώς, έχοντας αποκτήσει μια (αόρατη στο γυμνό οφθαλμό) αδιάβροχη στρώση, με πάχος μόλις 0,1 έως 1 μικρά ή αλλιώς εκατομμυριοστών του μέτρου (ένα «μικρό» ή στην αγγλική «micron», ισούται με 1 χιλιοστό του χιλιοστού!). Για να καταλάβουμε πόσο ισχνό είναι το πάχος της στρώσης, αρκεί να αναφέρουμε πως η ανθρώπινη τρίχα έχει πάχος από 40 έως 300 μικρά.

Βέβαια, η νεο–ανακαλυφθείσα επίστρωση, δεν αποτελεί το «Άγιο Δισκοπότηρο» της αδιάβροχης προστασίας, δηλαδή δεν στεγανοποιεί 100% τις πλακέτες, ήτοι δεν προορίζεται η τελική συσκευή κινητής τηλεφωνίας / ταμπλέτας για χρήση, πχ. κατά την διάρκεια που κάνουμε ένα ντους στο μπάνιο μας. Όπως άλλωστε παραδέχονται και οι Ιάπωνες επιστήμονες, αυτό που επιτεύχθηκε δεν είναι η πλήρης στεγανοποίηση, αλλά να προσφερθεί μελλοντικά στις σύγχρονες μικρές συσκευές και gadget, μια αρκετά αποδοτική αδιάβροχη προστασία παράλληλα με ανθεκτικότητα στην υγρασία (επίσης καταστροφική για πλακέτες και τσιπ). Όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο, η προστασία των πλακετών έναντι στο νερό είναι άκρως εντυπωσιακή, καθώς μπορεί να κάνει ακόμα και ένα απλό μεταλλικό πλέγμα (ένα σουρωτήρι ή πχ. το πλέγμα προστασίας ενός μικροφώνου ή ηχείου) τόσο αδιάβροχο, που το νερό δεν μπορεί να το διαπεράσει, τσουλώντας μέσα σε αυτό ως μια ακανόνιστη μπίλια…νερού!

Η χρονική έλευση της ειδικής και οικολογικής αδιάβροχης επίστρωσης, θα λάβει χώρα εμπορικά τον ερχόμενο Δεκέμβριο του 2012. Το «πότε» όμως θα την δούμε να συμπεριλαμβάνεται στην κατασκευή των κινητών τηλεφώνων / ταμπλετών, δεν έχει γίνει γνωστό και πώς άλλωστε θα γινόταν, αφής στιγμής η ενσωμάτωση στην αλυσίδα παραγωγής των παραπάνω συσκευών, δεν είναι στο χέρι της Daikin Industries που παρασκεύασε την ειδική επίστρωση, αλλά στα συμφέροντα των μεγάλων «παικτών» της αγοράς όπως οι Google, Apple, Samsung…

Μέχρι οι τελευταίες πάρουν την απόφαση, κοινώς δηλαδή, όταν κρίνουν ότι τις συμφέρει οικονομικά – γιατί η συσκευή που δεν χαλάει ερχόμενη σε επαφή με νερό, πολύ απλά δεν απαιτεί από τον χρήστη να την επισκευάσει ή να αγοράσει καινούρια, δηλαδή λιγότερα χρήματα για την εταιρεία – θα πρέπει προς το παρόν, οι απανταχού χρήστες σύγχρονων και μικρών συσκευών, να τις προσέχουν ως κόρη οφθαλμού ώστε να μην έχουν «υδρόβιες» (και καταστροφικές) περιπέτειες…

Ένα σχόλιο στο “Κινητά τηλέφωνα / ταμπλέτες & νερό: πλέον «φίλοι» χάρη στην ανακάλυψη Ιαπώνων επιστημόνων”
  1. Ο/Η motsenigos λέει:

    Δηλαδή, απ’ ότι κατάλαβα δεν είναι μακριά η μέρα που θα βάζουμε το κινητό μας ή to tablet μας στο πλυντήριο! 🙂

  2.  

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων