Αρχική » Άρθρα και κείμενα » Προτιμούν την ανάγνωση των e-books

Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Προτιμούν την ανάγνωση των e-books

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα συνεχιζόμενης έρευνας της εταιρείας Pew Research Center, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Απριλίου του 2012, το ποσοστό των θιασωτών της ηλεκτρονικής ανάγνωσης στις ΗΠΑ (σύμφωνα με την απάντηση στο ερώτημα «διαβάσατε έστω και ένα e-book κατά τους τελευταίους 12 μήνες;»), ανέβηκε στο 21% του ενήλικου πληθυσμού, τον Φεβρουάριο του 2012, έναντι 17% που είχε μετρηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου του 2011.

Οι αναγνώστες e-books αποδείχθηκαν συστηματικότεροι αναγνώστες από τους υπόλοιπους, αφού απάντησαν ότι διάβασαν 24 βιβλία, κατά μέσο όρο, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, έναντι 15 βιβλίων για όσους δεν διάβασαν κανένα e-book. Επίσης, οι κάτοχοι συσκευών ηλεκτρονικής ανάγνωσης απάντησαν ότι διάβασαν 24 βιβλία, κατά μέσο όρο, τον τελευταίο χρόνο, έναντι 16 βιβλίων για όσους δεν είχαν στην κατοχή τους συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

Το αναπόφευκτο συμπέρασμα της έρευνας ήταν η ηλεκτρονική ανάγνωση βρίσκεται σε άνοδο και ότι σ’αυτήν κυριαρχεί το βιβλιόφιλο κοινό.
Η απήχηση της ηλεκτρονικής ανάγνωσης με την ευρύτερη έννοια (e-books, εφημερίδων, περιοδικών, κ.λπ.), φαίνεται να αγγίζει το 43% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Πολλοί από αυτούς απάντησαν ότι το υλικό που τους ενδιαφέρει βρίσκεται μόνο ή κυρίως σε ψηφιακή μορφή (λόγω μεγέθους, κλπ.).
Η ηλεκτρονική ανάγνωση αφορά σ’ όλα τα μέσα, όπως είχε δείξει η έρευνα του Δεκεμβρίου του 2011, καθώς:

• το 42% απάντησε ότι διάβασε e-books στον υπολογιστή του
• το 41% σε κάποια ειδική συσκευή, όπως το Kindle ή το Nook
• το 29% στο κινητό του
• το 23% στο tablet PC (στην ταμπλέτα του)

Τον Ιανουάριο του 2012, το 19% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διέθετε τουλάχιστον μια συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Σε ό,τι αφορά στην αναδυόμενη αγορά των tablet PCs, το μερίδιο του iPad ήταν σταθερά στην πρώτη θέση, κατέχοντας το 61%, με το μερίδιο του Kindle Fire να ανεβαίνει από 5% τον Δεκέμβριο του 2011 σε 14% τον Φεβρουάριο του 2012.

Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι όσοι διαβάζουν e-books δεν εγκαταλείπουν το έντυπο βιβλίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 88% από αυτούς δήλωσε ότι συνεχίζει να διαβάζει και έντυπα βιβλία. Στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, το 72% δήλωσε ότι διαβάζει έντυπα βιβλία, το 21% e-books και το 11% audio books.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τρία διαδοχικά “κύματα“, με αντιπροσωπευτικά δείγματα σε εθνικό επίπεδο (πρώτο “κύμα“ σε 2.986 άτομα άνω των 16 ετών, μεταξύ 16 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου 2011, με περιθώριο σφάλματος: ± 2%, δεύτερο “κύμα“ σε 2.008 ενηλίκους άνω των 18 ετών, μεταξύ 5-8 και 12-15 Ιανουαρίου 2012, με περιθώριο σφάλματος ± 2,4%, τρίτο “κύμα“ σε 2.253 ενηλίκους άνω των 18 ετών, μεταξύ 20 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου 2012, με περιθώριο σφάλματος: ± 2%). Χρηματοδότης ήταν το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο το μορφωτικό επίπεδο των Αμερικανών πολιτών, τα συμπεράσματα της έρευνας είναι κάπως περίεργα. Καθώς τo 15-35% (ανάλογα με το πώς το μετράει κανείς) του αμερικανικού πληθυσμού είναι αναλφάβητο ή λειτουργικά αναλφάβητο, αν ισχύουν όσα αναφέρονται θα σήμαινε ότι το πραγματικό ποσοστό εκείνων που διαβάζουν e-books είναι δραματικά μεγαλύτερο.


1 Σχόλιο

  1. Προσωπικά, λόγω προβλημάτων όρασης, κατά καιρούς το ρίχνω στα audio books. Με τα e-books δεν τα πάω και πολύ καλά, ίσως λόγω ηλικίας και διαφορετικών βιωμάτων!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση