Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του ΜΙΤ. Εντόπισαν ένα πολύ μακρινό γαλαξία που αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από την μυστηριώδη σκοτεινή ύλη. Ο JVAS B1938+666 είναι ένας γαλαξίας που ανήκει στην κατηγορία των «νάνων» και βρίσκεται σε απόσταση δέκα δισεκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς.

Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές εντόπισαν τον γαλαξία χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της βαρυτικής μικροσκοπίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος δημιουργεί το μεγενθυμένο είδωλο ενός αντικειμένου (πλανήτη, γαλαξία κλπ) αξιοποιώντας ένα φαινόμενο αλληλεπίδρασης της βαρύτητας με το φως. Είναι μόλις ο δεύτερος γαλαξίας με αυτά τα χαρακτηριστικά (νάνος, μεγάλο ποσοστό σκοτεινής ύλης) που εντοπίζεται στο Σύμπαν.

Με τον όρο «νάνος» περιγράφονται οι γαλαξίες μικρού μεγέθους που βρίσκονται κοντά σε μεγαλύτερους λειτουργώντας ως δορυφόροι τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν χιλιάδες νάνοι γαλαξίες που αποτελούνται από σκοτεινή ύλη η οποία όμως τους καθιστά αόρατους από τα επιστημονικά όργανα γι αυτό και δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός τους. «Βρίσκονται εκεί αλλά απλά εμείς δεν μπορούμε να τους δούμε» αναφέρει η Σιμόνα Βεγκέτι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η ανακάλυψη αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία τόσο για τον σχηματισμό γαλαξιών και γαλαξιακών σμηνών όσο και για τη μελέτη της σκοτεινής ύλης. H έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

Πηγή: www.madata.gr

Ένα σχόλιο στο “Μακρινός γαλαξίας αποτελείται από την μυστηριώδη σκοτεινή ύλη”
  1. Ο/Η motsenigos λέει:

    Η αστρονομία μπορεί να είναι τελικά μια συναρπαστική επιστήμη!

  2.  

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων