Αρχική » Άρθρα και κείμενα » Επιστημονικά/Σε σχέση με τον υπολογιστή » Υποχώρησε στην τέταρτη θέση των διανομών Linux η Ubuntu

Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Υποχώρησε στην τέταρτη θέση των διανομών Linux η Ubuntu

Η διανομή Ubuntu, ο πάλαι ποτέ κυρίαρχος στο χώρο του Linux, δεν είναι πλέον η δημοφιλέστερη υλοποίηση του Linux. Δεν είναι καν στη δεύτερη θέση, αλλά στην τέταρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας DistroWatch.

Η δημοφιλέστερη εφαρμογή είναι εδώ και λίγο καιρό η Mint και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις Fedora και OpenSUSEπου βρίσκονται στις θέσεις 2 και 3. Η Ubuntu έχει υποχωρήσει στην τέταρτη θέση και η τάση είναι καθοδική εδώ και πολλά χρόνια.

Τι συνέβη, όμως, και η Ubuntu περιορίστηκε σε ρόλο κομπάρσου; Οι περισσότεροι ρίχνουν τον λίθο του αναθέματος στο interface Unity, το οποίο είναι από τον περασμένο Απρίλιο το default περιβάλλον εργασίας. Δύσκολα, όμως, μπορεί να εξηγηθεί έτσι η “αποκαθήλωση” της Ubuntu κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, όλοι σχεδόν οι χρήστες του Linux είναι πολύ πιο ικανοί από τον μέσο χρήστη άλλων λειτουργικών, οπότε μπορούν πολύ εύκολα να επαναφέρουν το Gnome interface. Δεύτερον, η πτώση της Ubuntu έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, άσχετα αν έχει επιταχυνθεί τον τελευταίο καιρό.

Η περιθωριοποίηση της Ubuntu μάλλον έχει βαθύτερα αίτια. Η διανομή της Canonical “τα έχει σπάσει” εδώ και καιρό με τους σκληροπυρηνικούς χρήστες του Linux. Η στρατηγική της Ubuntu βασιζόταν πάντα στον άξονα της φιλικότητας και της ευχρηστίας, οπότε μοιραία απομακρύνθηκε από τους hardcore Linux-άδες και τώρα πληρώνει το τίμημα.

Όπως όλα δείχνουν, η πτώση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Θα καταφέρει, άραγε, η Ubuntu να επανακάμψει κάποια στιγμή; Δύσκολο, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Πηγή: zdnet


1 Σχόλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση