Αρχική » Άρθρα και κείμενα » Επιστημονικά/Σε σχέση με τον υπολογιστή » Χιλιάδες από τους πρώτους 16-πύρηνους Opteron σε υπερυπολογιστή Cray

Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Χιλιάδες από τους πρώτους 16-πύρηνους Opteron σε υπερυπολογιστή Cray

Η AMD ανακοίνωσε σήμερα, 14 Νοεμβρίου την άμεση διάθεση των νέων σειρών επεξεργαστών AMD Opteron 6200 και 4200 (γνωστοί μέχρι σήμερα ως “Interlagos” και “Valencia”). Acer, Cray, Dell, HP, IBM συγκατελέγονται μεταξύ των πρώτων κατασκευαστών server που θα υιοθετήσουν τους νέους Opteron.

Μάλιστα, η Cray θα βασιστεί σε 49.000 νέους Opteron για να κατασκευάσει υπερυπολογιστή που θα τεθεί στην υπηρεσία της επιστημονικής έρευνας σε πρότζεκτ που χρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με 188 εκατομμύρια δολάρια. Ο υπερυπολογιστής αυτός θα είναι ικανός να εκτελέσεις πράξεις κινητής υποδιαστολής που φτάνουν τα 11,5 petaflop (που δηλώνει το δυσθεώρητο ποσό των χιλίων τρισεκατομμυρίων πράξεων κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο).

Οι νέοι Opteron 6200 είναι χρονισμένοι από τα 1,6 έως τα 2,6GHz και κοστίζουν από 500 δολάρια έως και περισσότερα από 1000 δολάρια έκαστος. Σκοπός της ύπαρξής τους είναι να χειριστούν πολυνηματικές εφαρμογές, όπως η άντληση δεδομένων από βάσεις δεδομένων, η εξυπηρέτηση εφαρμογών και υπηρεσιών που φιλοξενούνται στο λεγόμενο cloud ή οι απαιτητικές επιστημονικές εφαρμογές.

H AMD τονίζει ιδιαίτερα τη δυνατότητα που παρέχουν οι νέοι Opteron στην εποχή του cloud computing: «Ο κλάδος μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Το virtualization προσφέρει ένα νέο επίπεδο αξιόπιστης ενοποίησης και οι επιχειρήσεις αναζητούν στο cloud λύσεις μεγαλύτερης ευελιξίας και αποτελεσματικότητας. Σχεδιάσαμε το νέο επεξεργαστή AMD Opteron γι’ αυτή ακριβώς τη χρονική στιγμή», δήλωσε ο Paul Struhsaker, corporate vice president και general manager του τμήματος Commercial Business της AMD.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα κύρια χαρακτηριστικά των AMD Opteron είναι:

  • 89% περισσότερη απόδοση σε σχέση με τους πιο δημοφιλείς επεξεργαστές server της αγοράς που κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο τιμής.
  • Μεγάλη γκάμα επεξεργαστών από 4 έως και 16 πυρήνες.
  • Απαράμιλλη ενεργειακή απόδοση με κατανάλωση 4,375W ανά πυρήνα.
  • Από 24% έως και 84% βελτιωμένη απόδοση σε συνθήκες cloud, virtualization και φόρτου εργασίας HPC.
  • Υψηλότερο 2P server TPCC score.
  • Χαμηλότερο κόστος ανά virtual machine.
  • Έως 4 κανάλια μνήμης με έως και 1600 MHz μνήμη.
  • Οι μόνοι x86 επεξεργαστές που υποστηρίζουν 1.25v ultra-low voltage.
  • Υποστηρίζουν έως και 12 DIMMs ανά CPU για έως και 384GB μνήμης ανά CPU.
  • Έως και 4 x16 HyperTransport™ (HT3) Links σε έως και 6.4GT/s ανά link.

1 Σχόλιο

  1. Πέρα από το εντυπωσιακό της παράθεσης τόσων δυνατοτήτων των νέων επεξεργαστών, “κρατάω” και την ερμηνεία του “flop” το οποίο είναι και το μέτρο επίδοσης – απόδοσης των supercomputers.
    Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 1 flop σημαίνει μια πράξη κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο (floating point operation per second). Τα πολλαπλάσια του flop είναι όπως αυτά του BYTE: kiloflop, Megaflop, Gigaflop, Teraflop, Petaflop.
    Διαπιστώνω ακόμα ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο χώρο των υπερυπολογιστών τελευταία αν κρίνω από τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ιστολόγιό μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση