Αρχική » Άρθρα και κείμενα » Επιστημονικά/Σε σχέση με τον υπολογιστή » Έφτιαξαν ένα ρομπότ… σαύρα που σκαρφαλώνει τοίχους

Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Έφτιαξαν ένα ρομπότ… σαύρα που σκαρφαλώνει τοίχους

Επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τζεφ Κραν της Σχολής Μηχανολόγων του πανεπιστημίου Σίμον Φρέιζερ Μπάρναμπι, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα νέου τύπου υλικό εμπνευσμένο από τις σαύρες, το οποίο λειτουργεί σαν μαγνήτης που επιτρέπει στο ρομπότ να προσκολλάται ακόμα και στις πιο λείες ή στις κάθετες επιφάνειες.

Οι Καναδοί ερευνητές δημιούργησαν ένα ρομπότ που έχει την ικανότητα να σκαρφαλώνει σε λείους τοίχους ακόμα και από γυαλί, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη μελλοντική αξιοποίησή του σε πλήθος πρακτικών εφαρμογών, όπως στο καθάρισμα παραθύρων, την επιθεώρηση σωλήνων και αγωγών, τον έλεγχο πυρηνικών εγκαταστάσεων και αεροσκαφών κ.ά..

Το ρομπότ, που έχει βάρος 240 γραμμαρίων και φέρει την περιγραφική ονομασία “Timeless Belt Climbing Platform (TBCP-II), δεν διαθέτει πόδια, αλλά ένα είδος ερπύστριας σαν τα τανκς, ενώ κινείται με ταχύτητα έως 3,4 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο.

Είναι εφοδιασμένο με διάφορους αισθητήρες, ώστε να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του και να μεταβάλλει την πορεία του ανάλογα. Σε αυτή την ακόμα δοκιμαστική φάση το ρομπότ είναι συνδεμένο με ένα μικρό καλώδιο για να τροφοδοτείται με ρεύμα, όμως οι δημιουργοί του προσπαθούν να του προσθέσουν μπαταρία και εγκέφαλο-υπολογιστή, ώστε να του προσδώσουν πλήρη αυτόνομη λειτουργία.

Πηγή:madata.gr


1 Σχόλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση