Αρχική » Άρθρα και κείμενα » Επιστημονικά/Σε σχέση με τον υπολογιστή » Διαφανές υλικό για ηλιακές κυψελίδες

Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Διαφανές υλικό για ηλιακές κυψελίδες

Αξιοποιώντας τις οπτικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν ολογραφικά αυτοκόλλητα και βιβλία, η γαλλική εταιρία Wysips κατασκεύασε ένα διαφανές υλικό για ηλιακές κυψελίδες. Με τον τρόπο αυτό οι ηλιακές κυψελίδες μπορούν να τοποθετηθούν στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου παράγοντας αρκετό ρεύμα ώστε να επιμηκυνθεί θεαματικά η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του.

solar_featured

Η επιφάνεια της κυψελίδας αποτελείται από ένα ημικυλινδρικό υλικό, όπως αποκαλείται, που υπό γωνία είναι διαφανές. Το φως που πέφτει κατευθύνεται προς ένα στρώμα ηλεκτρολυτικών κυττάρων που έχουν τοποθετηθεί κάτω από την επιφάνεια. Η κυψελίδα έχει την ικανότητα να αξιοποιεί 10% της ηλιακής ενέργειας, υψηλό δηλαδή ποσοστό για τέτοιου είδους ηλιακές κυψελίδες.

Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν επαρκεί επί του παρόντος για τη λειτουργία του κινητού. Είναι όμως σε θέση να επιμηκύνει σημαντικά τη ζωή της μπαταρίας –ακόμη και αν χρησιμοποιείται μέσα στο σπίτι.

Η Wysips εστιάζει μέχρι στιγμής στον τομέα των κινητών τηλεφώνων, των ηλεκτρονικών μονάδων ανάγνωσης και των υφασμάτων, το νέο όμως αυτό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυνητικά σε πολλούς ακόμη τομείς.


1 Σχόλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση