Την εικόνα μιας συνηθισμένης εκτόξευσης έδινε ο γιγαντιαίος πύραυλος Άτλας τον περασμένο Απρίλιο, όταν εγκατέλειψε τη Γη από τη βάση στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Το φορτίο του ωστόσο μόνο συνηθισμένο δεν ήταν. Στον κύριο πύραυλο βρισκόταν το αμερικανικό πρωτότυπο που προγραμματίζεται να αντικαταστήσει τα διαστημικά λεωφορεία. Πέπλο μυστηρίου κάλυπτε το μη επανδρωμένο μίνι διαστημικό λεωφορείο Χ-37Β, καθώς και το σκοπό του παρθενικού ταξιδιού του.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης της νέας γενιάς διαστημικών λεωφορείων έχει περιέλθει στη δικαιοδοσία του αμερικανικού στρατού. Εξέλιξη που πολλοί θεωρούν ανησυχητική, καθώς διαβλέπουν το «τέλος εποχής» για τα ειρηνικά διαστημικά λεωφορεία. Όπως επισημαίνουν, τα νέα οχήματα που θα τα διαδεχθούν θα έχουν κυρίως στρατιωτικούς σκοπούς.

featured

Η ανάπτυξη των διαστημικών λεωφορείων της NASA ανατέθηκε το 2004 στην αμερικανική πολεμική αεροπορία. Το Χ-37Β, που θεωρείται το πιθανό πρωτότυπο της νέας γενιάς διαστημικών λεωφορείων, αποτελεί κατά βάση έργο της υπηρεσίας ερευνών του αμερικανικού Πενταγώνου. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2010. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα εκτοξεύτηκε ο μεγάλος δορυφόρος Άτλας και αμέσως μετά αποδεσμεύτηκε το μίνι διαστημικό λεωφορείο, που μπήκε σε τροχιά.

Η αμερικανική υπηρεσία αμύνης άμυνα απέφυγε επιμελώς να δώσει οποιαδήποτε δημοσιότητα στο γεγονός, ενώ οι πληροφορίες ως προς τη τροχιά και τον προορισμό του φυλάχθηκαν ως επτασφράγιστο μυστικό.

2 Σχόλια “Διαστημικά λεωφορεία νέας γενιάς”
  1. Ο/Η mafia λέει:

    Ρε Billy αυτό το χ-37β δουλεύει όπως το παλιό απλά έχει και όπλα;

  2. Ο/Η motsenigos λέει:

    Γιατί τόση μυστικοπάθεια NASA αλήθεια;

  3.  

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων