Αρχική » Άρθρα και κείμενα » NASA Spirit 2003-2011, τίτλοι τέλους για το όχημα-ρομπότ εξερεύνησης του Άρη.

Πατήστε το play για να ακούσετε το γάτο

Πηγαίνω σχολείο χωρίς φόβο

Πρόσφατα σχόλια

Ο Καιρός – Πρόβλεψη

Εφημερίδες (αθλητικές και μη)

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

NASA Spirit 2003-2011, τίτλοι τέλους για το όχημα-ρομπότ εξερεύνησης του Άρη.

Δυστυχώς, όσο κι αν έχει εξελιχθεί η τεχνολογία, κάποιες συνθήκες είναι ανυπέρβλητες ακόμα και από τους επιστήμονες της NASA. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι συνθήκες είναι του πλανήτη Άρη, όπως για παράδειγμα η θερμοκρασία που πέφτει στους -90C βαθμούς Κελσίου κατά τις νυκτερινές ώρες και το πλήρως αφιλόξενο έδαφός του, με τις αναρίθμητες πέτρες, βράχους και άμμο.

Συνθήκες, εν ολίγοις, εντελώς αντίξοες για ένα τροχοφόρο όχημα-ρομπότ όπως το «Spirit», για το οποίο οι υπεύθυνοι επιστήμονες ανακοίνωσαν και επίσημα το τέλος της αρκετά μακρόχρονης -σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της αποστολής- ζωής του, την Τρίτη 24 Μαΐου. Μια αποστολή που ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου του 2003 με την εκτόξευση, το ακόλουθο ταξίδι οκτώ μηνών στο Διάστημα και την προσεδάφιση στον πλανήτη Άρη στις 15 Ιανουαρίου του 2004.

Από την αρχή του το Spirit, μπορούμε να πούμε ότι έζησε μια δύσκολη ζωή, καθώς τα βρήκε «σκούρα με το καλημέρα», όταν η προσεδάφιση κατέληξε μέσα σε έναν μεγάλο κρατήρα (η επιφάνεια του Άρη είναι γεμάτη από αυτούς). Μην φτάνοντας μόνο αυτό, λίγες μέρες από την άφιξή του στον πλανήτη, οι επιστήμονες έχασαν πάσα επαφή με το όχημα-ρομπότ επί 48 ωρών, τεράστιος χρόνος έλλειψης επικοινωνίας για τέτοιου είδους αποστολές. Το Spirit όμως τα κατάφερε, όχι από μόνο του βέβαια εντελώς, αλλά χάρη στην εφευρετικότητα και επιστημονική δεινότητα των υπευθύνων. Όχι μόνο μεν τα κατάφερε, αλλά ξεπέρασε, δε, κατά είκοσι φορές τους στόχους της αποστολής και τις αρχικές προβλέψεις λειτουργίας, οι οποίες οριοθετούσαν τον χρόνο ζωής και «περιπάτου – έρευνας» στον Άρη, για χρονικό διάστημα τριών μηνών (αντί 6 ετών!) και πορείας περίπου 772 μέτρων – το Spirit όμως κατάφερε και διένυσε 7,72 χιλιόμετρα.

Το Spirit μετέτρεψε τον Άρη σε οικείο μέρος. Ο Άρης, πλέον, δεν είναι αυτή η μακρινή και μυστηριώδης τοποθεσία για τους ανθρώπους»  δήλωσε ο επικεφαλής του εγχειρήματος John Callas, του τμήματος Jet Propulsion Laboratory της NASA. Ο λόγος του τέλους της ζωής του Spirit είναι το βαθύ ψύχος που «βίωσε» των -55C Κελσίου, διότι τον Απρίλιο του 2009 το όχημα-ρομπότ κόλλησε σε μια αμμώδη παγίδα για τους τροχούς του, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί σε εκείνο το σημείο.

Οι προσπάθειες επί οκτώ μηνών των επιστημόνων να το ξεκολλήσουν απέτυχαν, με αποτέλεσμα το Spirit να περάσει τον σκληρότατο χειμώνα του Άρη, του 2009 και 2010, αγγίζοντας την τόσο χαμηλή θερμοκρασία που αναφέραμε, με συνέπεια αρκετά ηλεκτρονικά μέρη να καταστραφούν, με συνακόλουθο αποτέλεσμα να μην γίνει εφικτό να δουλέψουν ξανά οι μπαταρίες, που έτσι κι αλλιώς είχαν αποφορτιστεί, μια και το σημείο που κόλλησε στην άμμο το Spirit δεν επέτρεπε στην ηλιακή ενέργεια να τις φορτίσει. Έτσι, ακινητοποιημένο, παγωμένο και με πολλές κακουχίες, το Spirit παρέδωσε… πνεύμα.

Επόμενο όχημα: NASA «Curiosity», εκτόξευση τον ερχόμενο Νοέμβριο του 2011, μεγαλύτερο σε μέγεθος από το Spirit και με την πυρηνική «καρδιά» για ενέργεια που διαθέτει, θεωρείται η πιο φιλόδοξη αποστολή της NASA στον πλανήτη Άρη.




1 Σχόλιο

  1. Πάει κι ο καημένος ο spiritakos, σκόνταψε και μετά ψόφησε κι απ’ το κρύο! Ευτυχώς υπάρχει ακόμα ο αδελφούλης του ο opportunity που κόβει ακόμα βολτούλες στον Άρη.
    R.I.P spirit…..
     

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση