Η Δ’ τάξη στην έκθεση “Τα Νησιά των Ανέμων”

Η Δ’ τάξη επισκέφθηκε την περιοδική έκθεση “Τα Νησιά των Ανέμων” στο πλαίσιο μιας διαθεματικής προσέγγισης της θαλάσσιας επικοινωνίας στο Νότιο Αιγαίο από την Εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα. Η παρουσίαση της έκθεσης στο εμβληματικό τοπόσημο της πόλης, το Ενετικό Φρούριο Rocca a Mare (Κούλε), σε τόσο άμεση σχέση με τη θάλασσα και την Ιστορία, τονίζει ακόμη πιο ισχυρά τη διαχρονικότητα του θέματος και τη σημασία του στη ζωή των ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια.

Μελετώντας την εξέλιξη της ναυσιπλοΐας στο Προϊστορικό Αιγαίο, τα παιδιά  έμαθαν για τους διάφορους τύπους πλεούμενων παρατηρώντας από κοντά τις λεπτομέρειες της κατασκευής τους και του τρόπου πλεύσης με τη βοήθεια των εξαίσιων ομοιωμάτων της έκθεσης. Προβληματίστηκαν για τις συνθήκες και τις δυσκολίες των ταξιδιών και έκαναν συγκρίσεις με τη σύγχρονη εποχή. Αναρωτήθηκαν για το πόσο παλιά είναι η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο. Αντιλήφθηκαν την επίπονη προσπάθεια των αρχαιολόγων να συμπληρώσουν το παζλ της εικόνας του παρελθόντος κι έκαναν τα ίδια υποθέσεις για το πώς θα μπορούσαν να “γεμίσουν” τα κενά που αφήνουν τα χαμένα κομμάτια της Ιστορίας.

Στο τέλος ο επιβλητικός και απαράμιλλος χώρος του Ενετικού Φρουρίου ζωντάνεψε με το εκπληκτικό δρώμενο που ετοίμασαν, όπου τα παιδιά αναπαράστησαν ένα θαλασσινό ταξίδι στις αρχαίες θάλασσες. Ήταν μια μοναδική και συγκλονιστική εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη.

PC150007α PC150014 PC150037α1 Moment PC150046