Απρ 06 2020

Οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων – 2 (Ήρα)

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Τώρα που είμαστε όλη μέρα στο σπίτι μπερδευόμαστε πότε είναι Σαββατοκύριακο, έτσι δεν είναι; Ελπίζω πάντως να τα έχετε περάσει όμορφα.

Ας συνεχίσουμε με τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων. Σειρά έχει η Ήρα, η γυναίκα του Δία. Ο Δίας μόλις την είδε για πρώτη φορά την ερωτεύτηκε, όμως αυτή αρνήθηκε να γίνει γυναίκα του. Μια μέρα βροχερή που η Ήρα βγήκε βόλτα στο δάσος, ο Δίας έπαιξε το γνωστό του παιγνίδι των μεταμορφώσεων: μεταμορφώθηκε σε κούκο και στάθηκε βρεγμένος μπροστά από την θεά. Αυτή τον λυπήθηκε και τον πήρε στα χέρια της. Αμέσως ο Δίας πήρε την κανονική, μεγαλόπρεπη μορφή του και τη σαγήνευσε. Εκείνη υπέκυψε στον έρωτά του μόλις της υποσχέθηκε πως θα την παντρευτεί, πράγμα που έγινε σύντομα. Έτσι έγινε η θεά του γάμου, ζούσε κι αυτή στον Όλυμπο και σύμβολά της ήταν ο κούκος, το παγώνι και το ρόδι. Θυμάστε που μιλάγαμε για τον γάμο στα αρχαία χρόνια και πως κάνανε θυσία για χάρη της στην τελετή του γάμου;

 

 

Στο Άργος, μια σπουδαία πόλη της αρχαιότητας που βρίσκεται στην Πελοπόννησο, υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος στην Ήρα κι εκεί γινόταν τα Ηραία, μια γιορτή προς τιμή της.

Ο ναός της Ήρας στο Άργος σήμερα.

Πώς νομίζεις ότι θα ήταν στην αρχαιότητα; Γιατί βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση σήμερα;

 

Θέλετε με την φαντασία μας να πάμε μια βόλτα στο δάσος και να δούμε και να ακούσουμε τα δύο πουλιά-σύμβολα της Ήρας;

 

 

Μπορείτε να μιμηθείτε τις φωνές τους;

 

Την ζωγραφιά που βλἐπετε την έκανε ο ζωγράφος Θεόφιλος. Παρατηρήστε πού κάθεται η Ήρα, τι κρατάει και πώς είναι ντυμένη.

Μπορείτε να ζωγραφίσετε κι εσείς την ´Ηρα;
Όταν τελειώσετε μπορείτε να γράψετε και το όνομά της: ΗΡΑ. Αρχίζειμε το Ι που το λἐμε Ήτα.

Στείλτε τις ζωγραφιές σας να τις βάλουμε στο ιστολόγιο για να τις δουν και οι φίλοι σας.

Σας χαιρετώ, κύριος Θανάσης.

11 απαντήσεις μέχρι τώρα
Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.