Μαΐ 22 2016

Eκθεση φωτογραφίας: Θυμάσαι το σχολείο μας;

Τα νήπια φωτογραφίζουν το παλαιότερο σχολείο της Αθήνας που σήμερα στεγάζει το 74ο Δημοτικό Σχολείο και το 46ο Νηπιαγωγείο Αθηνών.

Διάρκεια: 7-9 Ιουνίου 2016

Εγκαίνια: 7 Ιουνίου

Ώρες λειτουργίας: 17:30-20:00

Κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134

 

Σχολικό έτος 1875-1876 – Σχολικό έτος 2015-2016.

 

140 χρόνια μετά, μαθαίνουμε την ιστορία του σχολείου μας μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, με στόχο τα παιδιά:

– Να καλλιεργήσουν τον σεβασμό για τη ζωή και το περιβάλλον και να υιοθετήσουν συμπεριφορές που συμβάλλουν στην προστασία του κτηρίου.

– Να μάθουν να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός νεοκλασικού κτηρίου (σύνδεση με την κλασική εποχή στην αρχαία Ελλάδα)

– Να αντιληφθούν την χρονική ακολουθία (παρελθόν, παρόν, μέλλον) και να διαισθανθούν, στο μέτρο που ειναι δυνατόν, ότι η ιστορία του σχολείου περνά από γενιά σε γενιά και ότι ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας που συνεχίζεται το γράφουν και τα ίδια.

– Να εργαστούν ομαδικά και ατομικά για ένα θέμα που έχει ενδιαφέρον και νόημα για τα ίδια και να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα.

– Να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες με τα παιδιά του Δημοτικού, με αποφοίτους του σχολείου καθώς και με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Οι δραστηριότητες ήταν πολλές και μέσα από αυτές αξιοποιήθηκαν όλες σχεδόν οι κατευθύνσεις του Προγράμματος Σπουδών του Νηπιαγωγείου: Γλώσσα, Μαθηματικά, Περιβάλλον, Δημιουργία και Έκφραση, Νέες Τεχνολογίες.

Παράλληλα με αυτό το πρόγραμμα, αξιοποιώντας την ιδέα και την συμμετοχή του φωτογράφου Άγγελου Μίχα, αναπτύχθηκε στην διάρκεια της χρονιάς ένα εργαστήρι φωτογραφίας, με σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά την τέχνη της φωτογραφίας, να εκφραστούν μέσα από αυτή και να εξοικειωθούν με την χρήση της φωτογραφικής μηχανής.

Στην πορεία αποφασίσαμε να συνδυάσουμε τα δύο προγράμματα. Έτσι σε αυτήν την έκθεση θα δείτε φωτογραφίες τόσο από την πρώτη φάση του εργαστηρίου, όπου τα παιδιά φωτογράφισαν θέματα που επέλεξαν από το περιβάλλον του σπιτιού τους, όσο και από την δεύτερη φάση όπου οι φωτογραφίες τους είχαν ως θέμα το σχολείο.

Για την έκθεση με θέμα το σχολείο, ενθαρρύναμε τα παιδιά να διαλέξουν ένα σημείο του κτηρίου που τους αρέσει κι ένα αγαπημένο αντικείμενο-παιχνίδι της τάξης και να τα φωτογραφίσουν. Η διαδικασία ήταν σαν παιχνίδι. Συνεργάστηκαν δύο ή τρεις μαζί για να φτιάξουν τις συνθέσεις τους, και η καθοδήγηση που είχαν από μας ήταν να φωτογραφίσουν το θέμα τους πολλές φορές και από διαφορετικά σημεία και αποστάσεις.

46nipath_ekthesi3

 

 

46nipath_ekthesi2

 

46nipath_ekthesi1

 

poster

10 Σχόλια
Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.