“Eco Education”

Το 45ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου συμμετέχει σε ένα νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus KA 229 με τίτλο ” Eco Education”.

Στο έργο «Οικολογική εκπαίδευση» συμμετέχουν έξι ευρωπαϊκά σχολεία, τρία ειδικά σχολεία από τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Τουρκία και τρία σχολεία από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, από τα οποία δύο έχουν μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Αυτή η συνεργασία προέκυψε από την ανάγκη να κάνουμε μια αλλαγή στις μεθόδους διδασκαλίας μας ώστε να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, στη συμπεριφορά των μαθητών και των γονέων μας ώστε να γνωρίζουν καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο ζουν και πώς μπορούν να το προστατεύσουν και επίσης στο κοινό μας όραμα ,ότι είμαστε παρόντες και ενεργοί για το περιβάλλον. Για αυτό θα συμμετέχουν από όλα τα σχολεία-εταίρους περίπου 300 μαθητές με ειδικές ανάγκες και μαθητές, 300 γονείς, 60 εκπαιδευτικοί και τουλάχιστον 300 άτομα , συγκεντρώνοντας μαθητές και καθηγητές από άλλα σχολεία, εκπροσώπους των ΜΚΟ, τοπικές αρχές και ειδικούς στον τομέα της οικολογίας.

Οι ευκαιρίες για εξερεύνηση της φύσης είναι τεράστιες, επιτρέποντας στα παιδιά και τους νέους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση της γνώσης τους και να έχουν στενότερη επαφή με το περιβάλλον και το νερό. Η επαφή με τη φύση καθιστά τα παιδιά πιο σταθερά και κατά συνέπεια λιγότερο ανήσυχα, βοηθώντας τα να αναπτύξουν αυτοεκτίμηση και να βελτιώσουν τις κοινωνικές δεξιότητες τους. Οι δεξιότητες ζωής μπορούν να οριστούν ως ένα σύνολο βασικών δεξιοτήτων που επιτρέπουν σε ένα άτομο να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής. Περιλαμβάνουν κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, λήψη αποφάσεων, ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας, καθώς και προσωπική και κοινωνική ευθύνη και ενσυναίσθηση.

Αφήστε μια απάντηση