ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ Δ΄ ΤΑΞΗΣ

Δευτέρα, 20/10/2014: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Φόδελε.

Με αφορμή την 1η Ενότητα της Ιστορίας μας, που αναφέρεται στη «Γεωμετρική Εποχή», αλλά και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που εκπονούμε φέτος, με τίτλο «Νερό – Πηγή ζωής», διοργανώσαμε την πρώτη μας εκπαιδευτική επίσκεψη στο χωριό Φόδελε. Εκεί, τα παιδιά είχαν αρχικά την ευκαιρία να μυηθούν στην αρχαιότατη τέχνη του πηλού από τους υπεύθυνους του εργαστηρίου αγγειοπλαστικής «Κέραμος» (με ιδιαίτερη έμφαση στα αγγεία των γεωμετρικών χρόνων). Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στον κοντινό υδροβιότοπο, έκαναν την επιτόπια παρατήρησή τους κι έπαιξαν στη διπλανή παιδική χαρά.

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις εντυπώσεις των μικρών μαθητών/τριών:

«Στο εργαστήρι κεραμικής μου έκανε εντύπωση μια πήλινη σφυρίχτρα σε σχήμα κότας και τα εργαλεία του αγγειοπλάστη. Στο χωριό μου έκαναν εντύπωση τα καθαρά νερά του ποταμού, οι πάπιες που είχε, το πάρκο και ο μεγάλος νεροσαλίγκαρος που είδα. Πέρασα πολύ ωραία!» (Ματθαίος Πλατής, Δ2)

«Στο Φόδελε περάσαμε υπέροχα! Στο λεωφορείο τραγουδούσαμε, ενώ όταν κατεβήκαμε αντικρίσαμε ένα υπέροχο χωριό!…Κάποια στιγμή φτάσαμε σε ένα εργαστήρι κεραμικής. Εκεί ο κύριος Μανόλης μας έδειξε με πηλό πώς να φτιάχνουμε αγγεία και πώς να τα ζωγραφίζουμε. Μετά ταΐσαμε τις πάπιες και πήγαμε και σε μια παιδική χαρά να παίξουμε. Αυτή η εκδρομή θα μου μείνει αξέχαστη!» (Κατερίνα Γρύλλου, Δ2)

«Πήγα εκδρομή στο Φόδελε και είδα τα αγγεία. Φόρεσα την ποδιά και ζωγράφισα στο αγγείο μου τα ζώα και τους αρχαίους, τη μαύρη νύχτα, τους κύκνους και τους Δωριείς. Μετά πήγα στην πηγή και είδα τις πάπιες και το ποτάμι. Σε ένα πάρκο ανέβαινα και κατέβαινα, έκανα τσουλήθρα κι έπαιζα με όλα τα παιδιά». (Μάνος Μπαριτάκης, Δ3)

«Μ’ άρεσε στο Φόδελε όταν βάψαμε και ζωγραφίσαμε τα αγγεία, γιατί ένιωσα ότι ήμουν ένας άνθρωπος εκείνης της εποχής. Μ’ άρεσε και στο πάρκο, επειδή αισθάνθηκα ότι ήρθα πιο κοντά με τα φυτά και τη φύση γενικά». (Μαρία Δεσποτοπούλου, Δ3)

Αφήστε μια απάντηση