Η παλέτα των συναισθημάτων

Σήμερα θα ξεκινήσουμε με τη Συναισθηματικούλα. Ναι καλά ακούσατε … ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥΛΑ. Ένα κορίτσι στην ηλικία μας, ένα κορίτσι σαν κι εμάς.

i paleta ton sin

Η Συναισθηματικούλα συχνά έκλαιγε χωρίς να ξέρει ακριβώς γιατί, και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει πώς αισθανόταν. Ώσπου μια μέρα γνώρισε ένα ζωγράφο. Κι εκείνος της έδειξε πως όλοι μέσα μας έχουμε χιλιάδες συναισθήματα και της έμαθε πώς να τα ξεχωρίζει… (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

Η δομή του υλικού επιτρέπει οργάνωση και αυτενέργεια καθώς περιέχει 48 κάρτες σε 8 χρώματα/ένα για κάθε συναίσθημα επί 6 κάρτες/καταστάσεις για κάθε συναισθήματα.
Η δομή του υλικού επιτρέπει οργάνωση και αυτενέργεια καθώς περιέχει 48 κάρτες σε 8 χρώματα/ένα για κάθε συναίσθημα επί 6 κάρτες/καταστάσεις για κάθε συναισθήματα.

Αναγνωρίζουμε – με τη βοήθεια του παραπάνω υλικού – και εμείς τα συναισθήματα και βρίσκουμε τις φατσούλες που αντιστοιχούν σε κάθε συναίσθημα.

Περιγράφουμε πότε νιώθουμε όπως οι παραπάνω φατσούλες και στη συνέχεια παίζουμε ένα κινητικό παιχνίδι με κάρτες. Τοποθετούμε στο πάτωμα τις παραπάνω κάρτες και στη συνέχεια μοιραζόμαστε τις υπόλοιπες κάρτες οι οποίες απεικονίζουν διάφορες σκηνές από τη ζωή μας. Βάζουμε μουσική κι όσο παίζει η μουσική παρατηρούμε την κάρτα μας και μόλις σταματήσει η μουσική καθόμαστε και με τη σειρά περιγράφουμε την κατάσταση στην κάρτα μας. Παρατηρούμε ότι έχουμε κάρτες σε διάφορα χρώματα. Στη συνέχεια ξαναβάζουμε μουσική και στο σταμάτημα βρίσκουμε τα παιδιά πού έχουν το ίδιο χρώμα και ομαδοποιούμε τις καταστάσεις με κριτήριο το συναίσθημα που κρύβεται σ’ αυτή.

omado-sin

Μαθαίνουμε το τραγούδι των συναισθημάτων

 

Το τραγούδι των συναισθημάτων

Πώς φοβάμαι, πώς φοβάμαι

στο σκοτάδι μόνος να’ μαι

κι όταν πέφτω πώς πονάω

κλαίω και παραπατάω.

Όταν παίρνω ένα δωράκι

χαίρομαι κι εγώ λιγάκι

κι όταν πάω ταξιδάκι

ευτυχισμένο είμαι παιδάκι.

Η μαμά όταν με μαλώνει

πάντα εμένα με θυμώνει

και πολύ με νευριάζει

όταν δυνατά φωνάζει.

Μου αρέσει να μιλάει

να μου λέει πως μ’ αγαπάει

και γελώ πάρα πολύ

όταν μου δίνει ένα φιλί.

Κι αφού γνωρίσαμε τα βασικά μας συναισθήματα μας είναι πιο εύκολο να τα αναγνωρίζουμε και να μιλάμε γι αυτά με κάθε ευκαιρία.

 

Έτσι νιώθουμε χαρά κάθε μέρα που συναντάμε τους φίλους μας στο σχολείο.

Νιώθουμε ικανοποίηση όταν τα καταφέρνουμε.

Νιώθουμε ανακούφιση όταν μας βοηθάει ένας συμμαθητής μας.

Αλλά και …

Αναγνωρίζουμε τι φταίει όταν θέλουμε κάτι που έχει ο άλλος όπως το Ζηλιάρικο Φεγγάρι.

Αγκαλιάζουμε όλους τους συμμαθητές μας και δεν αφήνουμε κανέναν μόνο και το κυριότερο διασκεδάζουμε με τα τέρατα, τους εξωγήινους και το … Γκρούφαλο!

 

… Γκρούφαλο … τι είναι το Γκρούφαλο; Θα το μάθετε στην επόμενη ανάρτηση μας!

 

… μην είστε ανυπόμονοι … αυτή τη φορά θα τα πούμε νωρίτερα!. Για όλους εσάς που μας διαβάζεται αφιερωμένο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *