“Φαντασιο…σαύροι” στην τάξη μας!

Σήμερα θα ξεκινήσουμε με ένα αίνιγμα:   

Ποιο ζώο έχει λαιμό καμηλοπάρδαλης , σαγόνια κροκόδειλου,  

 κέρατο ρινόκερου και   

τα κιλά πολλών ελεφάντων …   

 Να το πάρει το ποτάμι;  Οι αγαπημένοι μας δεινόσαυροι!!  

   

Να δούμε όμως τι πραγματικά σημαίνει «Δεινόσαυρος».    

Ας ανοίξουμε το λεξικό:  Σύνθετη λέξη: δεινή και σαύρα δηλαδή φοβερή σαύρα!!!!!!!!!!!!  

 Ας ανοίξουμε και μια εγκυκλοπαίδεια … ηλεκτρονική http://el.wikipedia.org (αναδημοσιεύουμε…)  

 Οι Δεινόσαυροι ήταν σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στο γήινο οικοσύστημα για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια. Στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, πράγμα που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας τους στον πλανήτη. Τα σημερινά πτηνά είναι άμεσοι απόγονοι των θηριόποδων δεινοσαύρων, και κατα συνέπεια θεωρούνται ως η μόνη ομάδα δεινοσαύρων που επέζησε.  

 Από τότε που ανακαλύφθηκε ο πρώτος δεινόσαυρος, τον 19ο αιώνα, απολιθωμένοι σκελετοί δεινοσαύρων έχουν γίνει σημαντικό θέαμα σε μουσεία όλου του κόσμου, ενώ συνολικά οι παλαιοντολόγοι έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 500 διαφορετικά γένη δεινοσαύρων. Οι δεινόσαυροι έχουν γίνει μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού και παραμένουν σταθερά δημοφιλείς, ειδικά στα παιδιά. Έχουν εμφανιστεί σε μυθιστορήματα, σε ταινίες όπως το Τζουράσικ Παρκ και σε κόμικ, ενώ οι νέες ανακαλύψεις σχετικά με δεινόσαυρους καλύπτονται τακτικά από τα ΜΜΕ. Παρά τα όσα εμφανίζονται στις κινηματογραφικές ταινίες και στα κόμικς, οι δεινόσαυροι και οι άνθρωποι δεν συνυπήρξαν ποτέ.  

 Ο όρος δεινόσαυρος χρησιμοποιείται μερικές φορές ανεπίσημα για να περιγράψει άλλα προϊστορικά ερπετά, όπως τον πελικόσαυρο διμετρόδοντα, τον φτερωτό πτερόσαυρο και τον υδρόβιο ιχθυόσαυρο, τους πλησιόσαυρους και τους μοσάσαυρους, αν και πρακτικά κανένας από αυτούς δεν ήταν δεινόσαυρος.  

    

Βρήκαμε κι άλλες πληροφορίες … αλλά ας κρατήσουμε τις πιο σημαντικές! Έζησαν στην Παγγαία πριν 230 εκ. χρ.  – καμιά χώρα που ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχε.  

 Οι δεινόσαυροι ήταν ζώα της ξηράς.   

 Χωρίζονταν σε πολλές κατηγορίες   

  • Με δυο πόδια και με τέσσερα πόδια
  • Γίγαντες και νάνοι (για παράδειγμα ο κομψογναθος ήταν σαρκοφάγο στο μέγεθος κόκορα)  
  • Φυτοφάγοι – Σαρκοφάγοι – Παμφάγοι

  

Οι πιο γνωστοί είναι:   

  •  Τυραννόσαυρος Σαρκοφάγος, 15μέτρα μήκος, χοντρό κεφάλι, κοφτερά δόντια, ατροφικά μπροστινά πόδια, περπατούσε όρθιος.  
  •  Διπλοδοκους Φυτοφάγος, με μακρύ λαιμό για να φτάνει τα δέντρα – σα γερανός, 26 μέτρα μήκος, αμυνόταν με την ουρά του, ζούσε σε ομάδες.   
  •  Τρικεράτωψ Φυτοφάγος, είχε κέρατα για να τσακώνεται με τους ομοίους του, και οστέινο γιακά!

Εξαφανίστηκαν πριν 65 εκατομμύρια χρόνια – στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου.   

  • Η 1η υπόθεση αφορά σε μετεωρίτη που χτύπησε εκείνη την περίοδο τη γη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κρύο και σκοτάδι για μεγάλη χρονική περίοδο.  (καταστροφή τροφικής αλυσίδας : απουσία βλάστησης, εξαφάνιση φυτοφάγων άρα και σαρκοφάγων).
  • Η 2η υπόθεση υποστηρίζει ότι αιτία της εξαφάνισης ήταν ένα είδος ζώου που έτρωγε τα αυγά των δεινοσαύρων (εξαφανίστηκαν γιατί δεν κατάφεραν να έχουν απογόνους).
  • Η 3η υπόθεση υποστηρίζει ότι η μετακίνηση των ηπείρων έφερε εκρήξεις ηφαιστείων, σκόνη και δηλητηριώδη αέρια που προκάλεσαν την εξάλειψη των δεινοσαύρων

   Η πρώτη υπόθεση ισχυροποιείται από τις μελέτες γεωλογικών στρωμάτων (βρήκαν μεγάλη ποσότητα ιριδίου, το οποίο έχουν οι αστεροειδής)    

 Ένας αστεροειδής (διαμέτρου 16 χλμ) ξέφυγε από την πορεία κι έπεσε πάνω στη γη με πολύ μεγάλη ταχύτητα(110.000χλμ/ωρα) . Έγινε μια τεράστια σύγκρουση και σε ένα δευτερόλεπτο η μάζα του αστεροειδούς εξαερώθηκε δημιουργώντας κρατήρα. Οι επιστήμονες (το 1900 ο Αλαν Χιλντεμπραντ) στο Μεξικό ανακάλυψαν μια μεγάλη τρύπα. Η έκρηξη δημιούργησε  ωστικό κύμα  και η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν τεράστια (6,25 δισεκατομμύρια ατομικών βομβών τύπου Χιροσίμα)  

 Η θερμοκρασία αυξήθηκε πάρα πολύ (1000 βαθμούς) και η ξαφνική υπερθέρμανση μπορεί να τους εξαφάνισε. Οι καυτές βολίδες των πετρωμάτων καθώς έπεφταν έβαζαν φωτιά παντού. Επίσης δηλητηριώδη αέρια μετατράπηκαν σε βροχή… με συνέπεια τεράστιες χημικές αλλαγές .  

Λόγω της σύγκρουσης δημιουργήθηκε μεγάλο κύμα σκόνης στην ατμόσφαιρα (και ότι απέμεινε σκεπάστηκε από τη σκόνη)  –  έγινε σκοτάδι για τα επόμενα 5 χρόνια άρα διακοπή φωτοσύνθεσης.  Χωρίς ήλιο τα φυτά πέθαναν και χωρίς φυτά πέθαναν τα φυτοφάγα και στη συνέχεια τα σαρκοφάγα. Επομένων αν είχαν μείνει οι δεινόσαυροι πέθαναν απ την πείνα.  

 Οι σπόροι, καθώς και μερικά είδη φυτών, επέζησαν, όπως και τα ζώα μικρού βάρος τα οποία ζούσαν σε λαγούμια κάτω από το έδαφος και τρεφόταν με υπολείμματα φυτών και ζώων. Οι δεινόσαυροι όμως όχι. Το ίδιο και τα περισσότερα είδη ζώων και φυτών (70-90%). Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων δεν ήταν αποτέλεσμα ανταγωνισμού με τα άλλα θηλαστικά αντίθετα τα θηλαστικά – κι αργότερα ο άνθρωπος – εξελίχθηκαν επειδή έλειψαν οι δεινόσαυροι.  

  

Δραστηριότητες  που προέκυψαν …   

 1. Δραματοποίηση για να δούμε πως λειτουργεί η τροφική αλυσίδα   

Γίνουμε φυτά (πολλά παιδιά), φυτοφάγοι δεινόσαυροι (λιγότερα παιδιά) και σαρκοφάγοι (λίγα παιδιά) και ένας και μοναδικός ήλιος. Ο ήλιος ανατέλλει και με το φως του αναπτύσσει τα φυτά. Έρχονται οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι τρώνε από ένα φυτό. Τα φυτά είναι περισσότερα και δεν εξαφανίζονται. Στη συνέχεια έρχονται οι σαρκοφάγοι και τρώνε από έναν φυτοφάγο. Και πάλι οι φυτοφάγοι είναι περισσότεροι και δεν εξαφανίζονται… Τι γίνεται όμως όταν τα φυτά είναι λίγα… ή όταν οι σαρκοφάγοι είναι περισσότεροι από τους φυτοφάγους…  

Έτσι με ευκολία καταλάβαμε ότι τα πάντα στη φύση αλληλοεξαρτώνται: Η επιβίωση των σαρκοφάγων ζώων εξαρτάται από την επιβίωση των φυτοφάγων, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από τα φυτά. Είναι λοιπόν σαν να υπάρχει μία αλυσίδα που τη λέμε τροφική αλυσίδα, η οποία δένει κάθε ζωντανό οργανισμό πάνω στη γη και εάν κοπεί έστω και ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας, τότε όλοι οι οργανισμοί θα έχουν πρόβλημα.  

   

   

2. Εικαστικά    

   

Ο αγαπημένος μου δεινόσαυρος: Κόβω το βασικό σχήμα με πατρόν και προσθέτω

   

3. Μαθηματικά και επανάληψη με το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι    

    

4. Γλώσσα και Μαθηματικά συγκρίνοντας τρομαχτικά όντα!!!       

Πολύ τρομακτικοί και οι δυο όμως οι δράκοι δεν υπήρξαν ποτέ και οι δεινόσαυροι δεν συνυπήρξαν έ τον άνθρωπο ποτέ!!!!
 

  

5. Γράμμα Δδ … όπως δεινόσαυροι στο δικαστήριο!  Μάθαμε όλοι το ποίημα και ηχογραφήσαμε τη Δόμνα η όποια έχει το γράμμα Δ πρώτο- πρώτο στο όνομα της. Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε και μεταμορφώσαμε το Δ σε σκεπές και το δ σε κοριτσάκι. Η φαντασία μας μεγάλη… κρίμα που δεν έχουμε φωτογραφίες να σας δείξουμε. 

 6. Ελεύθερη ζωγραφική – ζωγραφίζω τον δικό μου Φαντασιοσαυρο!!!!!!!!!!  

   

7. Ελληνική Μυθολογία: Κύκλωπες και Εκατόνχειρες      

   

8. Χορός και τραγούδι με έναν Τεμπέλη δράκο από τον Σωκράτη Μάλαμα.     

  

   

Ένας τεμπέλης δράκος σε σκοτεινή σπηλιά
κοιμόταν όλη μέρα σε περσικά χαλιά
  

 Κι έβγαινε στην κοιλάδα μονάχα για φαΐ
εξήντα πέντε βόδια τα τρωε στη στιγμή 

Και για να ξεδιψάσει σερνόταν στο βουνό
έπινε δέκα λίμνες και έναν ποταμό 

Κι ερχόντουσαν ιππότες και μπαίναν στη σπηλιά
το δράκο να σκοτώσουν με όπλα και σπαθιά 

Γι’ αυτό έτσι ξαπλωμένος πετούσε τις φωτιές
ν’ ανάψουνε τα ξύλα και να ψηθεί ο καφές 

Έστρωνε το τραπέζι άναβε τα κεριά
κι έλεγε παραμύθια …για δράκους και θεριά…!  

9. Τραγουδάμε μ’ έναν ακόμα δράκο   

  

   

10. Και για το τέλος αφήσαμε ένα άλλο τρομακτικό πλάσμα, το Γκρούφαλο!!!!!!    

Τι δεν ξέρετε το Γκρούφαλο….  

Ένα τέλειο παραμύθι που μαθαίνει σε μας τους μικρούς να μην τρομάζουμε και να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας για να αποφεύγουμε κάθε κίνδυνο … όσο τεράστιος και να φαντάζει στην αρχή … όπως το ποντικάκι στο παραμύθι.Δείτε σε παλιά μας ανάρτηση εδώ.    

    

    

Καμιά φορά οι φόβοι είναι τόσο μικροί … σαν ολόκληρη τη γη … στο απέραντο σύμπαν!  Και στο σύμπαν όλα μεταβάλλονται τόσο αργά…    

«…Στους ουρανούς, άστρα και πλανήτες γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν στη διάρκεια χιλιάδων χιλιετών, στις επιφάνειες των πλανητών, βουνά και θάλασσες εμφανίζονται και εξαφανίζονται στη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων. Πριν 65 εκατομμύρια χρόνια ο ξαφνικός και μυστηριώδης θάνατος των δεινοσαύρων προκλήθηκε από ένα ξεχωριστό συμβάν, που ίσως επαναληφθεί και στο μέλλον. Το μονοπάτι της εξέλιξης δεν είναι προκαθορισμένο, υπάρχουν κρίσιμες καμπές. Αν συνέχιζαν να υπάρχουν δεινόσαυροι πιθανόν να μην υπήρχαν άνθρωποι…»    

 

   

 

   

   

   

 

2 σχόλιαστο ““Φαντασιο…σαύροι” στην τάξη μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *