Αίσωπος και Αισώπειοι μύθοι

 

 

   

Ο μεγαλύτερος αρχαίος έλληνας μυθοποιός μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας την εβδομάδα που πέρασε!   

Με αφορμή την προγραμματισμένη παράσταση κουκλοθεάτρου που παρακολουθήσαμε στην τάξη μας από την θεατρική ομάδα «Ονειρόδραμα» θυμηθήκαμε αρχικά ποια παραμύθια έχουμε διαβάσει ως τώρα:   

1. Η Αλεπού και τα σταφύλια
2. Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας
3. Ο Τράγος και η Αλεπού
4. Ο Λαγός και η Χελώνα
   

Προσθέσαμε και μερικά ακόμα που εντοπίσαμε στη βιβλιοθήκη μας και αφού επεξερ 

 

γαστήκαμε τον τίτλο και το όνομα του συγγραφέα (μιλήσαμε για μια ακόμη φορά για την ορθογραφία των «μεγάλων» μια και Ε ακούγαμε στον Αίσωπο και Ε δεν βλέπαμε) , παίξαμε ένα απλό παιχνίδι μνήμης. Η κυρία σκέπαζε με ένα σεντόνι τα βιβλία, κάναμε τα μαγικά μας και εξαφανιζόταν ένα και εμείς έπρεπε να βρούμε πιο έλειπε. Τώρα ξέρουμε ποιους Αισώποιους μύθους έχουμε στη βιβλιοθήκη μας!   

Στη συνέχεια μιλήσαμε για τον Αίσωπο και τη ζωή του. Επίσης μάθαμε τι είναι λαικό παραμύθι και πως διασώθηκαν πολλά λαϊκά παραμύθια!   

Πληροφοφορίες  για τον Αίσωπο και τη ζωή βρήκαμε εδώ: http://gym-melit.flo.sch.gr/library/aisopos/ais_fast.htm και τις αναδημοσιεύουμε:   

Αίσωπος Αρχαίος Έλληνας μυθοποιός του οποίου αμφισβητείται η ύπαρξη. Για τη ζωή του δεν υπάρχουν ακριβείς και συγκεκριμένες πληροφορίες. Η γέννησή του τοποθετείται τον 7ο αιώνα π.Χ , η δράση του όμως τον 6ο και ως τόπος καταγωγής του αναφέρεται η Φρυγία, ενώ σύμφωνα με άλλους γεννήθηκε στη Σάμο ή την Θράκη, τις Σάρδεις ή την Αίγυπτο. Όπως γίνεται και με τον Όμηρο πολλές πόλεις και χώρες ερίζουν θέλοντάς τον δικό τους. Όλα τα σημεία της γής που επισκέφθηκε. Ένα είναι σίγουρο, πως ήταν παθιασμένος ταξιδευτής, όπως και ο Καζαντζάκης   

Ο Αίσωπος αρχικά ήταν δούλος και μέσω του δουλεμπορίου αγοράστηκε από τον Σάμιο φιλόσοφο Ξάνθο. Στη συνέχεια ο Ξάνθος τον πούλησε στον επίσης Σάμιο σοφό Ιάδμονα. Ο Ιάδμων, εκτιμώντας τα πνευματικά χαρίσματα του Αισώπου και κυρίως την σοφία και την ευφυία του, το απελευθέρωσε.   

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο ήταν άσχημος, τραυλός, καμπούρης, κοντόλαιμος, στραβοπόδης με μύτη πλακουτσωτή και κεφάλι τριγωνικό.   

Μεταγενέστερες μαρτυρίες αναφέρουν τον Αίσωπο να παίρνει μέρος στο συμπόσιο των επτά σοφών και να ελέγχει με την ευφυολογία και τη σοφία του τους λόγους των επτά σοφών. Επίσης τον φέρουν στις Σάρδεις στην Αυλή του Κροίσου του οποίου ήταν ευνοούμενος και σύμβουλος.   

Σύμφωνα με την παράδοση ο Αίσωπος στάλθηκε από τον Κροίσο με προσφορές δώρων στο ναό του Απόλλωνα, στους Δελφούς, όπου, βλέποντας τις απάτες των εκεί ιερέων και την απληστία τους, τους κατηγόρησε με σαρκαστικό τρόπο. Εκείνοι, τότε, αποφάσισαν να τον θανατώσουν με δόλο. Πήραν λοιπόν από το ιερό του ναού «φιάλην χρυσήν» και την έκρυψαν μέσα στις αποσκευές του. Ύστερα τον κατηγόρησαν για κλέφτη και ιερόσυλο. Έτσι, με τη σκηνοθετημένη αυτή κατηγορία τον καταδίκασαν σε θάνατο και τον σκότωσαν ρίχνοντας τον στον γκρεμό από την κορυφή του Παρνασσού Υάμπεια.   

Αμέσως μετά τον θάνατό του έπεσε πείνα και δυστυχία στον τόπο.   

 

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο Αίσωπος ήταν πολύ γνωστός «λογοποιός». Εκτός από τους μύθους γνώριζε και διηγούνταν και πολλά αστεία ή ανέκδοτα   

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο ίδιος δεν δημιούργησε μύθους αλλά τους συγκέντρωσε, τους συμπλήρωσε και τους τελειοποίησε. Αυτοί προέρχονταν είτε από τους αρχαιότερους Έλληνες είτε από άλλους λαούς όπως τους Φρύγες. Δεν αποκλείεται βέβαια να επινόησε και ο ίδιος μερικούς από αυτούς. Πάντως, τους χρησιμοποίησε πολύ στη ζωή του, με τόση δεξιότητα και επιτυχία, ώστε να συνδεθεί τελικά το όνομά του με αυτούς   

Η πρώτη Συλλογή των Αισωπείων μύθων προέρχεται από τον 4ο αιώνα π.Χ από τον Δημήτριο τον Φαληρέα. Η συλλογή αυτή δεν σώζεται. Όλες οι σωζόμενες σήμερα συλλογές είναι πολύ μεταγενέστερες και προέρχονται από τον 1ο ή 2ο αιώνα και εξής.   

Ο Αίσωπος θεωρείται ο ιδρυτής του λογοτεχνικού είδους που ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία   

Οι Αισώπειοι μύθοι είναι σύντομα αφηγήματα με θέματα φανταστικά ή πραγματικά από την καθημερινή ζωή ή το φυσικό κόσμο, δοσμένα με εύθυμο τρόπο ή σκωπτικό, ακόμα και κωμικό, που καταλήγουν σε ένα «επιμύθιο» με χαρακτήρα γνωμικό και διδακτικό. Οι διηγήσεις είναι αλληγορικές και αφορούν συνήθως τα ζώα.   

Οι Αισώπειοι μύθοι ήταν γραμμένοι σε πεζό λόγο. Ως γνωστό, μέχρι τότε μόνο ο έμμετρος λόγος, η ποίηση, εθεωρείτο το μοναδικό εκφραστικό είδος για τους συγγραφείς.   

Ιδεολογία των «Αισωπικών» μύθων είναι η αποδοκιμασία του κακού στις πιο αντιπροσωπευτικές μορφές του: της βίας, της αυθαιρεσίας, της απάτης, της προδοσίας, της ματαιοδοξίας, της αλαζονείας, της ψευδολογίας, της πλεονεξίας, της πονηριάς. Η αποδοκιμασία επιχειρείται άλλοτε με αναφορά στη θεία δίκη, άλλοτε με πειστικές υποδείξεις, πιο συχνά όμως με τη διαπίστωση του παραλογισμού του κακού, με τη γελοιοποίηση του καθώς και με τη φιλοσοφική ενατένιση της ζωής.   

     

 

 

   

Μύθοι του Αισώπου    

Για να διαβάσετε μερικούς από τους μύθος μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: http://www.matia.gr/7/78/7804/7804_2.html   

«Τα δικά μας σχέδια»   

Εμείς στο σχολείο μας αποφασίσαμε  να μάθουμε περισσότερα για τον Αίσωπο και τα παραμύθια του.   

Πιο συγκεκριμένα:   

1. Θέλουμε να μάθουμε για τη ζωή του και να βρούμε φωτογραφίες.   

2. Θέλουμε να μάθουμε όλες τις ιστορίες του.   

3. Θέλουμε να κάνουμε δραματοποίηση κάποιες ιστορίες.   

3. Θέλουμε να τον ζωγραφίσουμε και να τον φτιάξουμε κούκλα.   

4. Να παίξουμε κουκλοθέατρο.   

5. Να φέρουμε ιστορίες και παραμύθια από το σπίτι και να φτιάξουμμε στη βιβλιοθήκη τη γωνιά του Αισώπου.   

6. Να βρούμε πληροφορίες και βίντεο στο «ιντερνέτ».   

7. Να φτάξουμε παιχνίδια.   

8. Να φτιάξουμε τα δικά μας παραμύθια.   

 
 

   

Κουκλοθέατρο με 4 μύθους του Αισώπου στο σχολείο μας    

Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΛΩΝΑ

 

Ο ΨΕΥΤΗΣ ΒΟΣΚΟΣ

  

ΟΙ ΔΥΟ ΔΟΥΛΕΣ

 

   

Η ΑΛΕΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΜΕΝΗ ΟΥΡΑ

 

 Στη συνέχεια αναρωτηθήκαμε τι είναι μύθος και τι όχι…   

και η συζήτηση συνεχίστηκε με αλήθειες και ψέματα και έφτασε ως και τα καλικαντζαράκια…   

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ή ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ;;;;;   

Θα το ανακαλύψουμε αυτήν την εβδομάδα στο νηπιαγωγείο μας…. έχουμε καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο …   

… θα σας το πούμε τις επόμενες μέρες για να προσπαθήσετε και σεις να βρείτε τι είναι μύθος και τι αλήθεια!!!!!!!   

 

  

Αφήστε μια απάντηση