Κατασκευή κοτούλα πασχαλινό καλάθι

Χρωματίζουμε και κόβουμε την κότα.Την κολλάμε γύρω από ένα πλαστικό ή πήλινο μπωλ ή κεσεδάκι από γιαούρτι.Μπορούμε να βάλουμε χερούλι από σύρμα πίπας ή χαρτόνι χρωματιστό, χόρτο και φυσικά τα πασχαλινά αβγά!

Καλάθι από τον Μανώλη Σ.

 

Μεγάλη εβδομάδα (3ο μέρος)

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι πένθιμη μέρα.Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν επίσης πένθιμα και αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στην αποκαθήλωση του Ιησού από τον Σταυρό και στην ταφή Του.

Ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία ζητά από τον Πιλάτο να πάρει το Σώμα του Χριστού για να το θάψει. Μαζί του και κάποιες γυναίκες, η Παναγία καθώς και ο μαθητής του ο Ιωάννης.

Κατεβάζουν τον Ιησού από τον σταυρό, τοποθετούν το Σώμα Του σε κάτασπρο σεντόνι και το αλείφουν με μύρα. Το ενταφιάζουν σε καινούριο μνήμα και κλείνουν την είσοδο με μια μεγάλη πέτρα.Οι φρουροί σφραγίζουν μάλιστα τον τάφο και τον φυλούν μέρα νύχτα , για να μη μπορεί κανείς να πάρει το σώμα του Ιησού και να πει ότι έγινε θαύμα και αναστήθηκε, όπως είχε προφητεύσει ο ίδιος.

Στην ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής το πρωί, αφού ο ιερέας κατεβάσει τον Ιησού από τον Σταυρό, τον τυλίγει με άσπρο σεντόνι και τον τοποθετεί στον στολισμένο με λουλούδια επιτάφιο.Έπειτα οι πιστοί προσκυνούν τον επιτάφιο και το βράδυ της ίδιας μέρας γίνεται η περιφορά του επιταφίου από κάθε εκκλησία σε όλη τη χώρα.

Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου καθώς ξημερώνει η Κυριακή του Πάσχα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού!

Οι μυροφόρες το πρωί της επομένης της ταφής του Χριστού κατευθύνθηκαν στον τάφο, προκειμένου να αλείψουν το Σώμα του Χριστού με μύρα. Είδαν όμως ότι η πέτρα είχε μετακινηθεί από την είσοδο του τάφου και το σώμα του Χριστού  έλειπε.Παρουσιάστηκε τότε ένας Άγγελος και τους είπε: «Ξέρω ότι ζητάτε τον Ιησού τον εσταυρωμένο. Δεν είναι εδώ. Αναστήθηκε, όπως το έχει πει.»

Καθώς οι μυροφόρες έτρεχαν να πουν το μήνυμα του Αγγέλου στους μαθητές του Χριστού βλέπουν μπροστά τους τον αναστημένο Χριστό. Πέφτουν και Τον προσκυνούν με αγάπη και με δέος. «Μη φοβάστε!», ακούν τη γλυκιά, γνώριμη φωνή Του. «Να πείτε το νέο στους αδερφούς μου, για να έρθουν στη Γαλιλαία, κι εκεί θα με δουν».

 

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα κι όλοι ψάλλουμε με χαρά το “Χριστός Ανέστη”!Αυτό είναι το σύνθημα για να ξεκινήσουν οι πιστοί τους ασπασμούς και τις ευχές “Χριστός Ανέστη”, “Αληθώς Ανέστη”.Μετά την Ανάσταση οι πιστοί φέρνουν στα σπίτια τους το Άγιο Φως, κάνουν το σχήμα του σταυρού με τον καπνό της λαμπάδας στην είσοδο του σπιτιού και ανάβουν το καντήλι, το οποίο προσπαθούν να κρατήσουν σαράντα ημέρες. Ακολουθεί το πασχαλινό δείπνο, με τη μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά. Την επόμενη ημέρα σουβλίζουμε το αρνί και αρχίζει το γλέντι!!!

 

Το “Χριστός Ανέστη” από τη χορωδία του Σ. Λάμπρου

https://video.link/w/8Mync

Η Ανάσταση του Ιησού σε παιδικό

https://video.link/w/BSync