Μεγάλη εβδομάδα (2ο μέρος)

Τη Μεγάλη Πέμπτη θυμόμαστε τα Πάθη του Χριστού μας: τη σύλληψη, τη δίκη, την καταδίκη, τα βασανιστήρια, το μοίρασμα των υπαρχόντων Του, τις κοροϊδίες, την εγκατάλειψή Του απ’όλους, τις βλασφημίες και το σταυρικό Του θάνατο.

Ο Χριστός και οι μαθητές του συγκεντρώνονται σε κάποιο σπίτι για το Μυστικό Δείπνο. Ο Χριστός ευλογεί το ψωμί και το κρασί και λέει στους μαθητές του: «Πάρτε να φάτε από αυτό, είναι το σώμα μου και πιείτε από αυτό, είναι το αίμα μου». Έτσι τελέστηκε για πρώτη φορά το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Ο Χριστός εκείνο το βράδυ τους λέει ότι κάποιος ανάμεσά τους θα τον προδώσει και εννοεί τον Ιούδα τον Ισκαριώτη, που τον πρόδωσε για χρήματα (τριάντα αργύρια).

Μετά το δείπνο ο Ιησούς πήγε με τους μαθητές του στον κήπο της Γεθσημανή για να προσευχηθεί. Ο Ιησούς ενώ ζήτησε από τους μαθητές του να ξαγρυπνήσουν μαζί του, τους βρήκε τρεις φορές να κοιμούνται. Προσευχήθηκε θερμά στον Πατέρα Του λέγοντας «Ας γίνει όπως Εσύ θέλεις».

Μετά από λίγη ώρα ακούστηκαν φωνές και φασαρία.’Ηταν ο Ιούδας, ο οποίος έτρεξε και φίλησε το Χριστό.Αυτό ήταν το σύνθημα ώστε οι Ρωμαίοι στρατιώτες να έρθουν και να τον συλλάβουν.Τότε ο Χριστός του είπε :«Με ένα φιλί προδίδεις το δάσκαλό σου;»

Οι στρατιώτες οδηγούν το Χριστό Μπροστά στον Πόντιο Πιλάτο για να τον δικάσει και εκείνος είπε: «Εγώ νίπτω τας χείρας μου», δηλαδή για μένα αυτός ο άνθρωπος είναι αθώος. Ρωτά το πλήθος ποιον θέλει να ελευθερώσει , τον ληστή Βαρραβά ή τον Ιησού.Το πλήθος απαντά ότι θέλει να ελευθερώσει τον Βαρραβά και να σταυρώσει τον Ιησού.Έπειτα οι στρατιώτες κοροϊδεύουν και  μαστιγώνουν τον Ιησού, του φορούν ένα στεφάνι από αγκάθια στο κεφάλι, έναν κόκκινο μανδύα και του δίνουν ένα καλάμι, για να μοιάζει σαν βασιλιάς. Ο Χριστός τα δέχεται όλα με υπομονή.

Δίνουν στο Χριστό να κουβαλήσει το Σταυρό του, αλλά Εκείνος δεν αντέχει και έτσι τον δίνουν στον Σίμωνα τον Κυρηναίο. Οι στρατιώτες σταυρώνουν το Χριστό ανάμεσα σε δύο ληστές και βάζουν κλήρο ποιος θα πάρει τα ρούχα και τα πράγματά του. Πάνω ο Σταυρός έχει τα αρχικά ΙΝΒΙ δηλαδή Ιησούς Ναζωραίος Βασιλιάς των Ιουδαίων, επειδή Τον κοροϊδεύουν. Του προσφέρουν να πιει ένα μείγμα νερού με ξύδι.Το μαρτύριο του Ιησού μετά τη σταύρωση διαρκεί έξι ώρες.Ο στρατιώτης, για να βεβαιωθεί για το θανάτό Του, μπήγει τη λόγχη στην πλευρά Του. Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου αναφέρεται ότι από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα, ώρα που ξεψύχησε ο Ιησούς, έπεσε σκοτάδι στη γη και έγινε μεγάλος σεισμός.

  

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τα γεγονότα της Σταύρωσης του Ιησού.

https://video.link/w/vIanc

Ακολουθεί κατασκευή σχετική με το θέμα: