Μεγάλη εβδομάδα (2ο μέρος)

Τη Μεγάλη Πέμπτη θυμόμαστε τα Πάθη του Χριστού μας: τη σύλληψη, τη δίκη, την καταδίκη, τα βασανιστήρια, το μοίρασμα των υπαρχόντων Του, τις κοροϊδίες, την εγκατάλειψή Του απ’όλους, τις βλασφημίες και το σταυρικό Του θάνατο.

Ο Χριστός και οι μαθητές του συγκεντρώνονται σε κάποιο σπίτι για το Μυστικό Δείπνο. Ο Χριστός ευλογεί το ψωμί και το κρασί και λέει στους μαθητές του: «Πάρτε να φάτε από αυτό, είναι το σώμα μου και πιείτε από αυτό, είναι το αίμα μου». Έτσι τελέστηκε για πρώτη φορά το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Ο Χριστός εκείνο το βράδυ τους λέει ότι κάποιος ανάμεσά τους θα τον προδώσει και εννοεί τον Ιούδα τον Ισκαριώτη, που τον πρόδωσε για χρήματα (τριάντα αργύρια).

Μετά το δείπνο ο Ιησούς πήγε με τους μαθητές του στον κήπο της Γεθσημανή για να προσευχηθεί. Ο Ιησούς ενώ ζήτησε από τους μαθητές του να ξαγρυπνήσουν μαζί του, τους βρήκε τρεις φορές να κοιμούνται. Προσευχήθηκε θερμά στον Πατέρα Του λέγοντας «Ας γίνει όπως Εσύ θέλεις».

Μετά από λίγη ώρα ακούστηκαν φωνές και φασαρία.’Ηταν ο Ιούδας, ο οποίος έτρεξε και φίλησε το Χριστό.Αυτό ήταν το σύνθημα ώστε οι Ρωμαίοι στρατιώτες να έρθουν και να τον συλλάβουν.Τότε ο Χριστός του είπε :«Με ένα φιλί προδίδεις το δάσκαλό σου;»

Οι στρατιώτες οδηγούν το Χριστό Μπροστά στον Πόντιο Πιλάτο για να τον δικάσει και εκείνος είπε: «Εγώ νίπτω τας χείρας μου», δηλαδή για μένα αυτός ο άνθρωπος είναι αθώος. Ρωτά το πλήθος ποιον θέλει να ελευθερώσει , τον ληστή Βαρραβά ή τον Ιησού.Το πλήθος απαντά ότι θέλει να ελευθερώσει τον Βαρραβά και να σταυρώσει τον Ιησού.Έπειτα οι στρατιώτες κοροϊδεύουν και  μαστιγώνουν τον Ιησού, του φορούν ένα στεφάνι από αγκάθια στο κεφάλι, έναν κόκκινο μανδύα και του δίνουν ένα καλάμι, για να μοιάζει σαν βασιλιάς. Ο Χριστός τα δέχεται όλα με υπομονή.

Δίνουν στο Χριστό να κουβαλήσει το Σταυρό του, αλλά Εκείνος δεν αντέχει και έτσι τον δίνουν στον Σίμωνα τον Κυρηναίο. Οι στρατιώτες σταυρώνουν το Χριστό ανάμεσα σε δύο ληστές και βάζουν κλήρο ποιος θα πάρει τα ρούχα και τα πράγματά του. Πάνω ο Σταυρός έχει τα αρχικά ΙΝΒΙ δηλαδή Ιησούς Ναζωραίος Βασιλιάς των Ιουδαίων, επειδή Τον κοροϊδεύουν. Του προσφέρουν να πιει ένα μείγμα νερού με ξύδι.Το μαρτύριο του Ιησού μετά τη σταύρωση διαρκεί έξι ώρες.Ο στρατιώτης, για να βεβαιωθεί για το θανάτό Του, μπήγει τη λόγχη στην πλευρά Του. Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου αναφέρεται ότι από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα, ώρα που ξεψύχησε ο Ιησούς, έπεσε σκοτάδι στη γη και έγινε μεγάλος σεισμός.

  

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τα γεγονότα της Σταύρωσης του Ιησού.

https://video.link/w/vIanc

Ακολουθεί κατασκευή σχετική με το θέμα:

Πασχαλινό μόμπιλ

Χρωματίζουμε όπως θέλουμε τα πασχαλινά σχέδια , έπειτα τα κόβουμε και τα κολλάμε ή συρράπτουμε σε μια κορδέλα, το ένα κάτω από το άλλο, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους, όπως περίπου φαίνεται στην εικόνα.

Μεγάλη εβδομάδα (1ο μέρος)

Με το Πάσχα γιορτάζουμε το πέρασμα του Χριστού μας από τη γήινη ζωή, τον μαρτυρικό θάνατο και την ένδοξή Του Ανάσταση.

Με τη λέξη Πάσχα κυρίως εννοούμε τις δύο εβδομάδες από την Ανάσταση του Λαζάρου ως την Κυριακή του Θωμά. Την εβδομάδα των Παθών ή Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα της Λαμπρής ή Λαμπροβδομάδα.

Η εβδομάδα των Παθών είναι η Μεγάλη Εβδομάδα, γιατί είναι μεγάλα και αυτά που θα συμβούν…

Ας ακούσουμε ένα ποίημα για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μαχαίρα
Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρύφτη
Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός επιάστη
Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός παιδεύτη
Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί
Μεγάλο Σάββατο – ο Χριστός στον τάφο
Μεγάλη Κυριακή – ο Χριστός θ’ αναστηθεί.

Οι χριστιανοί, περιμένουν με λαχτάρα το Πάσχα γιατί είναι η σημαντικότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης! Είναι η γιορτή της αγάπης. Το Πάσχα το λέμε και Λαμπρή, για να δείξουμε τη λαμπρότητα της γιορτής αυτής με τη νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο.Η πασχαλινή ατμόσφαιρα διαλύει το μίσος των ανθρώπων και προσφέρει σε όλους τη συμφιλίωση της αγάπης.

Ας παρακολουθήσουμε τον Πέρη και την Κάτια που μας εξηγούν τί γιορτάζουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα.

https://video.link/w/eLCmc

Για να πούμε τώρα πιο αναλυτικά τί ακούμε στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα και να δούμε τις εικόνες:

Τη Μεγάλη Δευτέρα θυμόμαστε την παραβολή της άκαρπης συκιάς.

Ο Χριστός πείνασε και βρήκε στο δρόμο του μια συκιά που ήταν γεμάτη φύλλωμα και ομορφιά, χωρίς όμως καρπούς. Επειδή δε βρήκε καρπούς, τη διέταξε να ξεραθεί. Έτσι μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο στην εξωτερική ομορφιά αλλά και στην ομορφιά της ψυχής που οι καρποί της είναι οι αρετές!

Τη Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε:

α) Την παραβολή των δέκα παρθένων

Ήταν δέκα παρθένες και περίμεναν το Χριστό. Οι πέντε ήταν «φρόνιμες» και ετοιμάστηκαν από νωρίς και περίμεναν το Χριστό( το Νυμφίο). Για το λόγο αυτό είχαν και τις λυχνίες τους γεμάτες με λάδι. Οι πέντε «μωρές» παρθένες δηλαδή αυτές που δεν σκέφτηκαν σωστά δεν ετοιμάστηκαν έγκαιρα κι έτσι έχασαν το γάμο και δεν συνάντησαν το Χριστό.

β) την αμαρτωλή γυναίκα που όλοι ήθελαν να τη διώξουν, αλλά ο Ιησούς την άφησε και του έπλυνε τα πόδια με τα δάκρυα της και τα άλειψε με μύρο. Ο Χριστός συγχώρησε τις αμαρτίες της γυναίκας κι εκείνη μετανόησε.Τη Μεγάλη Τρίτη στην Εκκλησία ψάλλουμε το τροπάριο της Κασσιανής, που μιλάει για την αμαρτωλή αυτή γυναίκα.

Τη Μεγάλη Τετάρτη παρακολουθούμε την ακολουθία του Νιπτήρος.

Ο Χριστός και οι μαθητές του συγκεντρώνονται σε ένα σπίτι. Ο Ιησούς πλένει τα πόδια των μαθητών του. Ένας από τους μαθητές του ο Πέτρος, από σεβασμό προς το πρόσωπο του δασκάλου του, του φέρνει αντίρρηση στην αρχή. Στην συνέχεια όμως δέχεται να του πλύνει ο Χριστός τα πόδια. Έτσι ο Ιησούς τους διδάσκει την ταπείνωση.