Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων

Το Σάββατο του Λαζάρου θυμόμαστε την Ανάσταση του Λαζάρου από τον Ιησού!

Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Ιησού. Αρρώστησε και μέχρι να πάει να τον δει, ο Λάζαρος ήταν ήδη νεκρός 4 ημέρες. Ο Ιησούς έφτασε και βρήκε τις αδερφές του Λαζάρου, Μάρθα και Μαρία να κλαίνε απαρηγόρητες. Τότε είπε ο Ιησούς: «Λάζαρε, δεύρο έξω» δηλαδή:” Λάζαρε, έλα έξω”. Ο Λάζαρος αναστήθηκε και βγήκε από το μνήμα περπατώντας. Πολλοί τότε πίστεψαν στο Χριστό.

Στην ανάμνηση της Ανάστασης του Λαζάρου οι χριστιανοί λένε τα κάλαντα και οι νοικοκυρές φτιάχνουν κουλουράκια που τα λένε “Λαζαράκια”. Έχουν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, δηλαδή όπως αναπαριστούν τον Λάζαρο στις εκκλησιαστικές εικόνες, με χεράκια σταυρωμένα και γαριφαλάκια για ματάκια.

 

Το Σάββατο του Λαζάρου – Ιστορία, Έθιμα, Κάλαντα
Πηγή: youtube
Συνταγή για λαζαράκια
πηγή: http://dreamkindergarten.blogspot.com
Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Tου Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Tον υποδέχθηκαν κρατώντας βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».
Τη μέρα εκείνη ο Χριστός ζήτησε από τους μαθητές του να του φέρουν ένα γαϊδουράκι και επειδή η πόλη της Ιερουσαλήμ δεν ήταν πολύ μακριά από τη Βηθανία, όπου αναστήθηκε ο Λάζαρος, όλοι είχαν μάθει για το θαύμα και τον υποδέχτηκαν στρώνοντας κλαδιά από φοίνικες (βάγια στα εβραϊκά), όπως έκαναν και στους βασιλιάδες. Καθώς, ο Ιησούς έμπαινε στην πόλη, τα μικρά παιδιά του κουνούσαν κλαδιά από βάγια και ο κόσμος φώναζε «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
Αυτή την ημέρα παίρνουμε από την εκκλησία βάγια , που τα τοποθετούμε στα εικονίσματα για ευλογία όλο το χρόνο και συνηθίζουμε να τρώμε ψάρι.
 
Κυριακή των Βαΐων