Κατασκευή κοτούλα πασχαλινό καλάθι

Χρωματίζουμε και κόβουμε την κότα.Την κολλάμε γύρω από ένα πλαστικό ή πήλινο μπωλ ή κεσεδάκι από γιαούρτι.Μπορούμε να βάλουμε χερούλι από σύρμα πίπας ή χαρτόνι χρωματιστό, χόρτο και φυσικά τα πασχαλινά αβγά!

Καλάθι από τον Μανώλη Σ.

 

Μεγάλη εβδομάδα (3ο μέρος)

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι πένθιμη μέρα.Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν επίσης πένθιμα και αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στην αποκαθήλωση του Ιησού από τον Σταυρό και στην ταφή Του.

Ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία ζητά από τον Πιλάτο να πάρει το Σώμα του Χριστού για να το θάψει. Μαζί του και κάποιες γυναίκες, η Παναγία καθώς και ο μαθητής του ο Ιωάννης.

Κατεβάζουν τον Ιησού από τον σταυρό, τοποθετούν το Σώμα Του σε κάτασπρο σεντόνι και το αλείφουν με μύρα. Το ενταφιάζουν σε καινούριο μνήμα και κλείνουν την είσοδο με μια μεγάλη πέτρα.Οι φρουροί σφραγίζουν μάλιστα τον τάφο και τον φυλούν μέρα νύχτα , για να μη μπορεί κανείς να πάρει το σώμα του Ιησού και να πει ότι έγινε θαύμα και αναστήθηκε, όπως είχε προφητεύσει ο ίδιος.

Στην ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής το πρωί, αφού ο ιερέας κατεβάσει τον Ιησού από τον Σταυρό, τον τυλίγει με άσπρο σεντόνι και τον τοποθετεί στον στολισμένο με λουλούδια επιτάφιο.Έπειτα οι πιστοί προσκυνούν τον επιτάφιο και το βράδυ της ίδιας μέρας γίνεται η περιφορά του επιταφίου από κάθε εκκλησία σε όλη τη χώρα.

Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου καθώς ξημερώνει η Κυριακή του Πάσχα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού!

Οι μυροφόρες το πρωί της επομένης της ταφής του Χριστού κατευθύνθηκαν στον τάφο, προκειμένου να αλείψουν το Σώμα του Χριστού με μύρα. Είδαν όμως ότι η πέτρα είχε μετακινηθεί από την είσοδο του τάφου και το σώμα του Χριστού  έλειπε.Παρουσιάστηκε τότε ένας Άγγελος και τους είπε: «Ξέρω ότι ζητάτε τον Ιησού τον εσταυρωμένο. Δεν είναι εδώ. Αναστήθηκε, όπως το έχει πει.»

Καθώς οι μυροφόρες έτρεχαν να πουν το μήνυμα του Αγγέλου στους μαθητές του Χριστού βλέπουν μπροστά τους τον αναστημένο Χριστό. Πέφτουν και Τον προσκυνούν με αγάπη και με δέος. «Μη φοβάστε!», ακούν τη γλυκιά, γνώριμη φωνή Του. «Να πείτε το νέο στους αδερφούς μου, για να έρθουν στη Γαλιλαία, κι εκεί θα με δουν».

 

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα κι όλοι ψάλλουμε με χαρά το “Χριστός Ανέστη”!Αυτό είναι το σύνθημα για να ξεκινήσουν οι πιστοί τους ασπασμούς και τις ευχές “Χριστός Ανέστη”, “Αληθώς Ανέστη”.Μετά την Ανάσταση οι πιστοί φέρνουν στα σπίτια τους το Άγιο Φως, κάνουν το σχήμα του σταυρού με τον καπνό της λαμπάδας στην είσοδο του σπιτιού και ανάβουν το καντήλι, το οποίο προσπαθούν να κρατήσουν σαράντα ημέρες. Ακολουθεί το πασχαλινό δείπνο, με τη μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά. Την επόμενη ημέρα σουβλίζουμε το αρνί και αρχίζει το γλέντι!!!

 

Το “Χριστός Ανέστη” από τη χορωδία του Σ. Λάμπρου

https://video.link/w/8Mync

Η Ανάσταση του Ιησού σε παιδικό

https://video.link/w/BSync

 

 

 

Μεγάλη εβδομάδα (2ο μέρος)

Τη Μεγάλη Πέμπτη θυμόμαστε τα Πάθη του Χριστού μας: τη σύλληψη, τη δίκη, την καταδίκη, τα βασανιστήρια, το μοίρασμα των υπαρχόντων Του, τις κοροϊδίες, την εγκατάλειψή Του απ’όλους, τις βλασφημίες και το σταυρικό Του θάνατο.

Ο Χριστός και οι μαθητές του συγκεντρώνονται σε κάποιο σπίτι για το Μυστικό Δείπνο. Ο Χριστός ευλογεί το ψωμί και το κρασί και λέει στους μαθητές του: «Πάρτε να φάτε από αυτό, είναι το σώμα μου και πιείτε από αυτό, είναι το αίμα μου». Έτσι τελέστηκε για πρώτη φορά το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Ο Χριστός εκείνο το βράδυ τους λέει ότι κάποιος ανάμεσά τους θα τον προδώσει και εννοεί τον Ιούδα τον Ισκαριώτη, που τον πρόδωσε για χρήματα (τριάντα αργύρια).

Μετά το δείπνο ο Ιησούς πήγε με τους μαθητές του στον κήπο της Γεθσημανή για να προσευχηθεί. Ο Ιησούς ενώ ζήτησε από τους μαθητές του να ξαγρυπνήσουν μαζί του, τους βρήκε τρεις φορές να κοιμούνται. Προσευχήθηκε θερμά στον Πατέρα Του λέγοντας «Ας γίνει όπως Εσύ θέλεις».

Μετά από λίγη ώρα ακούστηκαν φωνές και φασαρία.’Ηταν ο Ιούδας, ο οποίος έτρεξε και φίλησε το Χριστό.Αυτό ήταν το σύνθημα ώστε οι Ρωμαίοι στρατιώτες να έρθουν και να τον συλλάβουν.Τότε ο Χριστός του είπε :«Με ένα φιλί προδίδεις το δάσκαλό σου;»

Οι στρατιώτες οδηγούν το Χριστό Μπροστά στον Πόντιο Πιλάτο για να τον δικάσει και εκείνος είπε: «Εγώ νίπτω τας χείρας μου», δηλαδή για μένα αυτός ο άνθρωπος είναι αθώος. Ρωτά το πλήθος ποιον θέλει να ελευθερώσει , τον ληστή Βαρραβά ή τον Ιησού.Το πλήθος απαντά ότι θέλει να ελευθερώσει τον Βαρραβά και να σταυρώσει τον Ιησού.Έπειτα οι στρατιώτες κοροϊδεύουν και  μαστιγώνουν τον Ιησού, του φορούν ένα στεφάνι από αγκάθια στο κεφάλι, έναν κόκκινο μανδύα και του δίνουν ένα καλάμι, για να μοιάζει σαν βασιλιάς. Ο Χριστός τα δέχεται όλα με υπομονή.

Δίνουν στο Χριστό να κουβαλήσει το Σταυρό του, αλλά Εκείνος δεν αντέχει και έτσι τον δίνουν στον Σίμωνα τον Κυρηναίο. Οι στρατιώτες σταυρώνουν το Χριστό ανάμεσα σε δύο ληστές και βάζουν κλήρο ποιος θα πάρει τα ρούχα και τα πράγματά του. Πάνω ο Σταυρός έχει τα αρχικά ΙΝΒΙ δηλαδή Ιησούς Ναζωραίος Βασιλιάς των Ιουδαίων, επειδή Τον κοροϊδεύουν. Του προσφέρουν να πιει ένα μείγμα νερού με ξύδι.Το μαρτύριο του Ιησού μετά τη σταύρωση διαρκεί έξι ώρες.Ο στρατιώτης, για να βεβαιωθεί για το θανάτό Του, μπήγει τη λόγχη στην πλευρά Του. Στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου αναφέρεται ότι από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα, ώρα που ξεψύχησε ο Ιησούς, έπεσε σκοτάδι στη γη και έγινε μεγάλος σεισμός.

  

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τα γεγονότα της Σταύρωσης του Ιησού.

https://video.link/w/vIanc

Ακολουθεί κατασκευή σχετική με το θέμα:

Πασχαλινό μόμπιλ

Χρωματίζουμε όπως θέλουμε τα πασχαλινά σχέδια , έπειτα τα κόβουμε και τα κολλάμε ή συρράπτουμε σε μια κορδέλα, το ένα κάτω από το άλλο, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους, όπως περίπου φαίνεται στην εικόνα.

Μεγάλη εβδομάδα (1ο μέρος)

Με το Πάσχα γιορτάζουμε το πέρασμα του Χριστού μας από τη γήινη ζωή, τον μαρτυρικό θάνατο και την ένδοξή Του Ανάσταση.

Με τη λέξη Πάσχα κυρίως εννοούμε τις δύο εβδομάδες από την Ανάσταση του Λαζάρου ως την Κυριακή του Θωμά. Την εβδομάδα των Παθών ή Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα της Λαμπρής ή Λαμπροβδομάδα.

Η εβδομάδα των Παθών είναι η Μεγάλη Εβδομάδα, γιατί είναι μεγάλα και αυτά που θα συμβούν…

Ας ακούσουμε ένα ποίημα για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μαχαίρα
Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρύφτη
Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός επιάστη
Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός παιδεύτη
Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί
Μεγάλο Σάββατο – ο Χριστός στον τάφο
Μεγάλη Κυριακή – ο Χριστός θ’ αναστηθεί.

Οι χριστιανοί, περιμένουν με λαχτάρα το Πάσχα γιατί είναι η σημαντικότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης! Είναι η γιορτή της αγάπης. Το Πάσχα το λέμε και Λαμπρή, για να δείξουμε τη λαμπρότητα της γιορτής αυτής με τη νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο.Η πασχαλινή ατμόσφαιρα διαλύει το μίσος των ανθρώπων και προσφέρει σε όλους τη συμφιλίωση της αγάπης.

Ας παρακολουθήσουμε τον Πέρη και την Κάτια που μας εξηγούν τί γιορτάζουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα.

https://video.link/w/eLCmc

Για να πούμε τώρα πιο αναλυτικά τί ακούμε στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα και να δούμε τις εικόνες:

Τη Μεγάλη Δευτέρα θυμόμαστε την παραβολή της άκαρπης συκιάς.

Ο Χριστός πείνασε και βρήκε στο δρόμο του μια συκιά που ήταν γεμάτη φύλλωμα και ομορφιά, χωρίς όμως καρπούς. Επειδή δε βρήκε καρπούς, τη διέταξε να ξεραθεί. Έτσι μας διδάσκει ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο στην εξωτερική ομορφιά αλλά και στην ομορφιά της ψυχής που οι καρποί της είναι οι αρετές!

Τη Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε:

α) Την παραβολή των δέκα παρθένων

Ήταν δέκα παρθένες και περίμεναν το Χριστό. Οι πέντε ήταν «φρόνιμες» και ετοιμάστηκαν από νωρίς και περίμεναν το Χριστό( το Νυμφίο). Για το λόγο αυτό είχαν και τις λυχνίες τους γεμάτες με λάδι. Οι πέντε «μωρές» παρθένες δηλαδή αυτές που δεν σκέφτηκαν σωστά δεν ετοιμάστηκαν έγκαιρα κι έτσι έχασαν το γάμο και δεν συνάντησαν το Χριστό.

β) την αμαρτωλή γυναίκα που όλοι ήθελαν να τη διώξουν, αλλά ο Ιησούς την άφησε και του έπλυνε τα πόδια με τα δάκρυα της και τα άλειψε με μύρο. Ο Χριστός συγχώρησε τις αμαρτίες της γυναίκας κι εκείνη μετανόησε.Τη Μεγάλη Τρίτη στην Εκκλησία ψάλλουμε το τροπάριο της Κασσιανής, που μιλάει για την αμαρτωλή αυτή γυναίκα.

Τη Μεγάλη Τετάρτη παρακολουθούμε την ακολουθία του Νιπτήρος.

Ο Χριστός και οι μαθητές του συγκεντρώνονται σε ένα σπίτι. Ο Ιησούς πλένει τα πόδια των μαθητών του. Ένας από τους μαθητές του ο Πέτρος, από σεβασμό προς το πρόσωπο του δασκάλου του, του φέρνει αντίρρηση στην αρχή. Στην συνέχεια όμως δέχεται να του πλύνει ο Χριστός τα πόδια. Έτσι ο Ιησούς τους διδάσκει την ταπείνωση.

Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων

Το Σάββατο του Λαζάρου θυμόμαστε την Ανάσταση του Λαζάρου από τον Ιησού!

Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Ιησού. Αρρώστησε και μέχρι να πάει να τον δει, ο Λάζαρος ήταν ήδη νεκρός 4 ημέρες. Ο Ιησούς έφτασε και βρήκε τις αδερφές του Λαζάρου, Μάρθα και Μαρία να κλαίνε απαρηγόρητες. Τότε είπε ο Ιησούς: «Λάζαρε, δεύρο έξω» δηλαδή:” Λάζαρε, έλα έξω”. Ο Λάζαρος αναστήθηκε και βγήκε από το μνήμα περπατώντας. Πολλοί τότε πίστεψαν στο Χριστό.

Στην ανάμνηση της Ανάστασης του Λαζάρου οι χριστιανοί λένε τα κάλαντα και οι νοικοκυρές φτιάχνουν κουλουράκια που τα λένε “Λαζαράκια”. Έχουν σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, δηλαδή όπως αναπαριστούν τον Λάζαρο στις εκκλησιαστικές εικόνες, με χεράκια σταυρωμένα και γαριφαλάκια για ματάκια.

 

Το Σάββατο του Λαζάρου – Ιστορία, Έθιμα, Κάλαντα
Πηγή: youtube
Συνταγή για λαζαράκια
πηγή: http://dreamkindergarten.blogspot.com
Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου Tου Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Tον υποδέχθηκαν κρατώντας βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».
Τη μέρα εκείνη ο Χριστός ζήτησε από τους μαθητές του να του φέρουν ένα γαϊδουράκι και επειδή η πόλη της Ιερουσαλήμ δεν ήταν πολύ μακριά από τη Βηθανία, όπου αναστήθηκε ο Λάζαρος, όλοι είχαν μάθει για το θαύμα και τον υποδέχτηκαν στρώνοντας κλαδιά από φοίνικες (βάγια στα εβραϊκά), όπως έκαναν και στους βασιλιάδες. Καθώς, ο Ιησούς έμπαινε στην πόλη, τα μικρά παιδιά του κουνούσαν κλαδιά από βάγια και ο κόσμος φώναζε «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
Αυτή την ημέρα παίρνουμε από την εκκλησία βάγια , που τα τοποθετούμε στα εικονίσματα για ευλογία όλο το χρόνο και συνηθίζουμε να τρώμε ψάρι.
 
Κυριακή των Βαΐων

Πασχαλινές δραστηριότητες

Ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με δραστηριότητες για το Πάσχα.Έτσι λοιπόν αρχικά μάθαμε λίγα πράγματα για τη ζωή του Ιησού και συγκεκριμένα , διαβάσαμε για κάποια από τα θαύματα που έκανε.Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο:

https://video.link/w/vpclc

Ακούσαμε δυο τραγούδια για το Πάσχα:

Ήρθε πάλι η Πασχαλιά

https://video.link/w/qlclc

Ήρθε η Πασχαλιά:

https://video.link/w/eLclc

Ας δούμε και δυο εργασίες πασχαλινές

Ένα παζλ.

Χρωματίζουμε το λαγό , έπειτα κόβουμε τα κομμάτια του παζλ, τα συνθέτουμε σε χρωματιστό χαρτί και κολλάμε.Κάπως έτσι δηλαδή:

Πηγή: pinterest

Κι ένα πασχαλινό στεφάνι:

Χρωματίζουμε όπως θέλουμε τα επιμέρους κομμάτια και έπειτα συνθέτουμε το στεφάνι, σύμφωνα με την παρακάτω εικόνα.

πηγή: krokotak