Φθινόπωρο (4η ενότητα)

Ένα θέμα με το οποίο συνηθίζουμε να ασχολούμαστε αυτή την εποχή είναι οι εργασίες που κάνουν οι αγρότες αυτό το διάστημα.Μια από αυτές τις εργασίες είναι το μάζεμα της ελιάς από την οποία παίρνουμε το ;;;;; Λάδι , πολύ σωστά! Πώς όμως παίρνουμε από την ελιά το λάδι;

ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ;

https://video.link/w/t7kyb

πηγή: youtube

Τί μας δίνει λοιπόν η ελιά και πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά που μας δίνει;

πηγή:dreamskindergarten

Επίσης το λάδι χρησιμοποιείται σε μυστήρια της εκκλησίας μας , την ελιά τη συναντάμε ως σύμβολο στη Βίβλο στον κατακλυσμό του Νώε και επίσης ο Χριστός προσευχήθηκε στο όρος των ελαιών πριν τον συλλάβουν οι Ρωμαίοι στρατιώτες.

πηγή: e-children.blogspot.com

Ακούστε τώρα ένα παραδοσιακό τραγούδι το “Ντίλι ντίλι το καντήλι” και προσπαθήστε να το μάθετε:

 

https://video.link/w/UTkyb

πηγή:youtube

Έπειτα μπορείτε να παίξετε κάποια παιχνίδια σχετικά με το τραγούδι φτιαγμένα από τη νηπιαγωγό Μάνεση Τάνια

https://learningapps.org/view15016146

Τώρα σας έχουμε ένα πείραμα.Μέσα σε ένα ποτήρι βάζουμε νερό ως τη μέση.Μετά ρίχνουμε λίγο λάδι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.Τί παρατηρείτε; Ανακατεύεται το λάδι με το νερό; Ποιο πάει κάτω και ποιο πάνω; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Την ελιά τη συναντούμε όμως από τα αρχαία χρόνια, όπου οι Έλληνες θεωρούσαν την ελιά ιερό δέντρο.Μάζευαν τις ελιές και το λάδι και τα αποθήκευαν σε αγγεία , τα οποία απεικόνιζαν πολλές φορές σκηνές από το μάζεμα της ελιάς.

πηγή:marigiani.blogspot

Επίσης ο αθλητής που έβγαινε νικητής στους ολυμπιακούς αγώνες , έπαιρνε για βραβείο ένα στεφάνι από ελιά που λέγεται κότινος.

πηγή:wikipedia

Την ελιά όμως τη συναντάμε και στη μυθολογία και συγκεκριμένα στη διαμάχη της θεάς Αθηνάς με τον Θεό Ποσειδώνα για το ποιος θα δώσει το όνομά του στην πόλη της Αθήνας.Μαντέψτε ποιος κέρδισε σε αυτή τη διαμάχη!

Μπορείτε αν θέλετε να παρακολουθήσετε τον μύθο και να τον ζωγραφίσετε.

https://video.link/w/2wlyb

πηγή:youtube

Κλείνουμε την ενότητα με την ελιά με μερικά αινίγματα:

πηγή:dreamskindergarten

και με δυο φύλλα εργασίας, τα οποία όποιος θέλει μπορεί είτε να εκτυπώσει, είτε να γράψει η μαμά το αίνιγμα και να το ζωγραφίσετε, όπως επίσης να σχεδιάσετε και να διακοσμήσετε το δικό σας αγγείο.

πηγή:dreamskindergarten

πηγή:pinterest