Επαναλειτουργία σχολικών μονάδων

Αγαπητοί γονείς

Σας ενημερώνουμε ότι το νηπιαγωγείο επαναλειτουργεί από 1 εώς 26 Ιουνίου.Στα mail σας έχουν αποσταλεί οδηγίες, καθώς επίσης και το πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα προσέρχονται τα παιδιά στο νηπιαγωγείο.

 

 

Μυθολογία και λουλούδια

Ο Μάιος είναι ο μήνας των λουλουδιών και θυμάστε που στο νηπιαγωγείο μας όλη τη χρονιά μιλούσαμε για την Ελληνική μυθολογία;

Έτσι λοιπόν η πλούσια Ελληνική Μυθολογία δεν θα μπορούσε βέβαια να μην περιλαμβάνει μύθους με αναφορές στα λουλούδια. Δείτε μερικούς από αυτούς τους μύθους.

 

  • Ας ξεκινήσουμε με την ανεμώνη, το όμορφο αγριολούλουδο με τα πολλά αρώματα που το συναντάμε παντού, σε αγρούς, λιβάδια και κήπους.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΜΩΝΗΣ– αφήγηση Φραγκουδάκη Σταυρούλα

https://safeYouTube.net/w/UT9G

Πως φυτεύουμε τις ανεμώνες;

Παρακάτω, δείτε εικόνες από την προετοιμασία και την άνθηση:

https://www.okipostismarias.gr/2018/10/anemoni.html

Προσπαθήστε να κάνετε και το παζλ της ανεμώνης ( 8 κομμάτια)

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=01777606ca76

 

  • Το τριαντάφυλλο αυτό το όμορφό λουλούδι με τα πολλά αγκάθια…. γιατί όμως έχει αγκάθια που τσιμπάνε τόσο πολύ; Ο παρακάτω μύθος εξηγεί πολλά.

ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ

https://safeYouTube.net/w/mhAG

………….Κι ένα τραγούδι

«Το τριαντάφυλλο» Μάνος Χατζιδάκης

https://safeYouTube.net/w/skAG

  • Ο ελληνικός μύθος της Ηχούς, μιας νύμφης του δάσους, και του Νάρκισσου, ενός κυνηγού που ήταν γνωστός για την σπουδαία ομορφιά του, εξηγεί πώς εμφανίστηκε το φαινόμενο του αντίλαλου (ηχώ) και το λουλούδι που ονομάζεται νάρκισσος

ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ ΗΧΩ

https://safeYouTube.net/w/ImAG

  • Για να δούμε όμως ποια ήταν τα ιερά λουλούδια των δύο πιο ισχυρών θεών, της Ήρας και του Δία και γιατί;

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΚΡΙΝΟΥ

Ο Ηρακλής , ο μυθικός ήρωας των αρχαίων Ελλήνων , ήταν γιος του βασιλιά της Θήβας Αμφιτρίωνα και της Αλκμήνης. Όμως , οι αρχαίοι μας πρόγονοι πίστευαν πως ήταν γιος του ίδιου του Δία , γι΄αυτό και ήταν δυνατός όσο κανένας άλλος άνθρωπος στη γη.

Όταν λοιπόν γεννήθηκε ο Ηρακλής . ο Δίας αποφάσισε να τον κάνει αθάνατο. Αλλά για να το κατορθώσει αυτό, θα έπρεπε το παιδί να πιει θεϊκό γάλα , να θηλάσει δηλαδή μια θεά. Αλλά…ποια θεά θα δεχόταν να το κάνει αυτό; Ο Δίας σκέφτηκε την Ήρα. Μα δεν τολμούσε να της πει ότι το παιδί ήταν δικό του. Η Ήρα όχι μόνο δε θα δεχόταν να θηλάσει τον Ηρακλή αλλά θα προσπαθούσε μάλιστα να τον σκοτώσει . Πράγμα που δοκίμασε να το κάνει λίγο αργότερα , όταν έστειλε να τον πνίξουν στην κούνια του δύο πελώρια φίδια.

Προσπαθούσε λοιπόν ο Δίας να σκεφτεί με ποιον τρόπο θα μπορούσε να ξεγελάσει την Ήρα ώστε να θηλάσει τον Ηρακλή και…στο τέλος κατάστρωσε το πονηρό μυαλό του ένα σχέδιο . Το βράδυ πότισε την Ήρα με ένα κόκκινο γλυκό κρασί . Ανύποπτη εκείνη ήπιε αρκετό και σε λίγο ξάπλωσε μισομεθυσμένη να κοιμηθεί.

Πέταξε τότε ο Δίας ως τη Θήβα , άρπαξε το μωρό από την κούνια του , το έφερε στον Όλυμπο και πλησιάζοντας σιγά σιγά την κοιμισμένη Ήρα , το τοποθέτησε απαλά στο πλάι της.Έτσι , καθώς ήταν βαθιά κοιμισμένη , το μωρό θα τη θήλαζε χωρίς εκείνη να πάρει τίποτα είδηση και θα γινόταν αθάνατο!

Τα χεράκια του Ηρακλή κινήθηκαν , άγγιξαν την Ήρα και τότε η Θεά με το άγγιγμά του μισοξύπνησε . Άνοιξε τα μάτια της , είδε το μωρό πλάι της και ζαλισμένη ακόμα προσπάθησε να θυμηθεί πού βρισκόταν και…

¨ Μα… αυτό το μωρό δεν είναι δικό μου! ¨ σκέφτηκε ενώ ξεκαθάρισε το μυαλό της.

Αν ο Δίας ήταν μια φορά πονηρός η Ήρα ήταν δύο . Κατάλαβε αμέσως τίνος ήταν το μωρό και για ποιο λόγο το είχαν φέρει δίπλα της. Κατάλαβε γιατί ο Δίας την είχε ποτίσει με εκείνο το υπέροχο κρασί…Πετάχτηκε αμέσως όρθια με οργή και φώναξε τον άντρα της να παρουσιαστεί μπροστά της.

΄Ετσι απότομα και οργισμένα καθώς σηκώθηκε η Ήρα , το γάλα ξέφυγε από τα στήθη της και πετάχτηκε μακριά…Οι σταγόνες που πήγαν ψηλά προς τον ουρανό , έγινα πολλά αστέρια που , από το γάλα της ονομάστηκαν Γαλαξίας . Είναι ένα θαμπό αυλάκι από άστρα που μοιάζει με σύννεφο και χωρίζει τον ουρανό στα δύο . Μπορεί να το δει κανείς εύκολα τα βράδια του καλοκαιριού , μακριά από τις φωτισμένες πόλεις.

Οι σταγόνες από το γάλα της Ήρας που έπεσαν στη γη , μεταμορφώθηκαν σε ωραία και μυρωμένα λουλούδια που ονομάστηκαν κρίνοι.

Έτσι λοιπόν πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες ότι δημιουργήθηκε ο Γαλαξίας στον ουρανό και φύτρωσαν οι κρίνοι στη γη. Ο κρίνος έγινε το αγαπημένο λουλούδι της Ήρας και μ΄αυτό στόλιζαν τα αγάλματα και τους ναούς της . 

Πηγή:Οι μύθοι των λουλουδιών-εκδόσεις Στρατίκη

Ο MΥΘΟΣ ΤΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ (αφήγηση Φραγκουδάκη Σταυρούλα)

https://safeYouTube.net/w/I0AG

Μύθοι υπάρχουν όχι μόνο στην Ελληνική μυθολογία άλλα και στη μυθολογία άλλων λαών και χωρών.

Ο Ήλιος,το πολύ γνωστό λουλούδι με τα πολλά κίτρινα πέταλα,ονομάζεται επίσης ηλίανθος και ηλιοτρόπιο.Είναι το μόνο λουλούδι που έχει την ιδιότητα να στρέφεται πάντα προς τον ήλιο και να παρακολουθεί την τροχιά του στον ουρανό.Είναι ένα πάρα πολύ όμορφο κι εντυπωσιακό λουλούδι,χωρίς άρωμα,αλλά πολύ ωφέλιμο για το λάδι που μας δίνουν οι σπόροι του.

Στις χώρες της κεντρικής Αμερικής,από τις οποίες μας ήρθε ο ήλιος,έχουν πλάσει ένα πολύ ωραίο μύθο γι΄αυτό το λουλούδι.Τα πολύ παλιά χρόνια οι κάτοικοί της λάτρευαν τον ήλιο,το μεγάλο άστρο της ημέρας,σαν θεό τους,όπως γινόταν στην Αίγυπτο και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.Λέει,λοιπόν,ο μύθος ότι υπήρχε μια όμορφη Ινδιάνα που αγαπούσε το θεό Ήλιο τόσο πολύ που παρακολουθούσε συχνά ώρες ολόκληρες την καθημερινή του πορεία στον ουρανό.

-Τι όμορφος που είσαι θεέ Ήλιε!έλεγε κάθε τόσο με θαυμασμό.Πόσο καθαρός και λαμπερός!Αχ…γιατί να βρίσκεσαι τόσο μακριά!Γιατί δεν κατεβαίνεις πιο χαμηλά να δω το ωραίο σου πρόσωπο!

Ο ήλιος άκουγε τα λόγια της αλλά δεν τολμούσε να της κάνει το χατίρι και να κατέβει πιο χαμηλά στη γη,γιατί ήξερε πως θα της κάνει κακό. Θα την έκαιγε από την πολλή του ζέστη.

Η όμορφη όμως ινδιάνα συνέχιζε και συνέχιζε κάθε τόσο τα παρακάλια της.

Ήλιε μου ,κάνε μου τη χάρη και κατέβα έστω και για μια μόνο φορά πιο κοντά στη γη.Θέλω να είμαι η πρώτη που θα δω το πρόσωπό σου.Δε σε συγκινεί λοιπόν η τόση λατρεία;Κάνε μου τη μεγάλη αυτή χάρη και έλα πιο κοντά.

Ήταν τόσο θερμά τα παρακάλια της Ινδιάνας που ο ήλιος δεν άντεξε.Ξέχασε τον κίνδυνο που θ΄απειλούσε τη γυναίκα που τόσο πολύ τον αγαπούσε και αποφάσισε να της κάνει τη χάρη και να χαμηλώσει για λίγο την πορεία του,πλησιάζοντας τη γη.

Έτσι.ένα μεσημέρι που η νεαρή Ινδιάνα τον παρακαλούσε να κατέβει λίγο από τον ουρανό,ο μεγάλος και πυρωμένος δίσκος του άρχισε να κατεβαίνει,να μεγαλώνει,να μεγαλώνει,να γίνεται πελώριος…Η ζέστη έγινε τόσο ανυπόφορη και οι ακτίνες του άρχισαν να καίνε τα φυτά που βρίσκονταν σ΄εκείνο το μέρος της γης.Αλλά,μαζί με τα φυτά έκαψαν και τη δυστυχισμένη Ινδιάνα.Παρασυρμένη από την αγάπη της για τον ήλιο,δεν είχε σκεφτεί αυτόν τον τρομερό κίνδυνο.Σε λίγο,έπεσε πάνω στην καυτή γη

και ξεψύχησε με τα μάτια της στραμμένα στον αγαπημένο της θεό.

Ο ήλιος,δεν άργησε να καταλάβει το σφάλμα του και αμέσως σηκώθηκε ψηλά,για να μην κάψει περισσότερο τη γη.Μα το κακό στη δυστυχισμένη Ινδιάνα είχε γίνει.Λυπήθηκε τόσο πολύ ο ήλιος για το θάνατό της που αποφάσισε να τη μεταμορφώσει σ΄ένα όμορφο και λυγερό λουλούδι.

Μα και σαν λουλούδι ακόμα,η Ινδιάνα εξακολουθεί ν΄αγαπάει τον ήλιο και γι΄αυτό στρέφει κάθε τόσο το λουλουδένιο κεφάλι της και παρακολουθεί την πορεία του στον ουρανό από τη στιγμή που θ΄ανατείλει ως τη δύση του…

Πηγή:Οι μύθοι των λουλουδιών-εκδόσεις Στρατίκη

Αναρτήθηκε από Τα δευτεράκια blogαρουν..

Προτεινόμενες εργασίες:

  • Ζωγράφισε τον μύθο που σου άρεσε.

  • Ζωγράφισε ή φτιάξε (με ότι υλικά έχεις στο σπίτι),το δικό σου λουλούδι και δώσε ένα όνομα.

 

Τραγούδια με τους αριθμούς

Οι σύνδεσμοι που ακολουθούν παραπέμπουν σε τραγούδια από το cd “Οι ρυθμοί κι οι αριθμοί” σε μουσική του Τάσου Ιωαννίδη και στίχους της Παυλίνας Παμπούδη.Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια τραγούδια.

Ο αριθμός 1: Ένας ήλιος, μια γη, ένα φεγγάρι

https://safeYouTube.net/w/V6eG

Ο αριθμός 2: Παππουδογιαγιάδες

https://safeYouTube.net/w/I7eG

Ο αριθμός 3: Οι τρεις μάγοι με τα δώρα

https://safeYouTube.net/w/A8eG

Ο αριθμός 4: Τα γενέθλια της Κατερίνας

https://safeYouTube.net/w/l9eG

Ο αριθμός 5: Πέντε δαχτυλάκια

https://safeYouTube.net/w/M9eG

Μαθηματικά παιχνίδια – κατασκευές

Προσπαθήστε με απλά υλικά που μπορεί να έχετε στο σπίτι, να γνωρίσετε τον κόσμο των αριθμών, ζητήστε τη βοήθεια των μεγάλων για να κάνετε τις κατασκευές που σας προτείνουμε.

Παίρνουμε ένα χάρτινο πιατάκι και κάνουμε με το ψαλίδι γραμμές. Έπειτα παίρνουμε γλωσσοπίεστρα και σημειώνει το παιδί τόσες τελίτσες όσες του λέει σε κάθε σημείο το πιάτο. Για παράδειγμα, κάνε 4️⃣ τελίτσες στο γλωσσοπίεστρο και βάλτο στην εσοχη που λέει τον αριθμό 4️⃣.
Εξασκούμε :
1.Παρατηρητικότητα☑️
2.Λεπτη κινητικότητα☑️
3.Μαθηματικες έννοιες☑️
4.Ακολουθια εντολών☑️
5.Κατανόησή/αντίληψη ☑️
Καλή διασκέδαση ????✏️
Πηγή: Εκπαιδευτική Μολυβοθήκη
Πηγή: Pinterest

Όλοι στο σπίτι μας θα έχουμε ένα σφουγγάρι που δεν χρειαζόμαστε. Εμείς θα σας πούμε ότι θα περάσουμε δημιουργικό χρόνο με ένα απλό σφουγγάρι. Συγκεκριμένα πάρτε ξυλάκια (όπως αυτά από το σουβλάκι) και περάστε τα μέσα στο σφουγγάρι. Έπειτα, κόψτε σε μικρότερα κομμάτια καλαμάκια και δώστε στο παιδί να τα πέρασε μέσα από τα ξύλινα καλαμάκια.

Πηγή: Pinterest

Το χταπόδι είναι έτοιμο να μας διδάξει χρώματα και αριθμούς.Τοποθετούμε το σωστό χρώμα πομ-πομ στο κατάλληλο ποτήρι των αριθμών με την βοήθεια της τσιμπίδας.

Πηγή: Εκπαιδευτική Μολυβοθήκη

Ενισχύουμε την παρατηρητικότητα μας με τη βοήθεια του καθρέφτη όπου τον τοποθετούμε δίπλα από το ζωγραφισμένο αντικείμενο και έτσι μας εμφανίζει το άλλο μισό του αντικειμένου. 

Πηγή:Εκπαιδευτική Μολυβοθήκη

Πηγή:Pinterest

Αν είστε στο χωριό, στην εξοχή, στη θάλασσα υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να τους γνωρίσετε, παίζοντας μαθαίνετε, προσπαθήστε.(Πηγή:Pinterest)

Ανακοίνωση για τις εγγραφές σχ. έτους 2020-21

Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές για το νέο σχολικό έτος 2020-21 θα πραγματοποιηθούν 15-30 Μαΐου 2020 και ώρα 10:00-12:00.

Στο μενού της ιστοσελίδας του νηπιαγωγείου έχουν αναρτηθεί αναλυτικά οδηγίες για τον τρόπο που θα γίνουν οι εγγραφές.Παρακαλούμε ανατρέξτε στη συγκεκριμένη ανακοίνωση για περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρακαλούμε λόγω της κατάστασης που επικρατεί , προσέρχεστε στο νηπιαγωγείο μόνο κατόπιν ραντεβού καλώντας στο 2310926464 και φορώντας μάσκα και γάντια.

 

Επιτραπέζια παιχνίδια για εξάσκηση με τους αριθμούς

Παίζονται από όλη την ομάδα ή από μικρότερες ομάδες παιδιών.

  • BINGO: Κάθε παιδί έχει μπροστά του μια κάρτα με αριθμούς από το 1 έως το 5 αρχικά και έως το 10 στη συνέχεια. Υπάρχει ένα ζάρι με τα σύμβολα αυτών των αριθμών στις πλευρές του καθώς και μια πλευρά κενή. Επίσης υπάρχει και ένα καλαθάκι με κόκκινα χαρτάκια. Κάθε παιδί ρίχνει το ζάρι. Αν τύχει έναν αριθμό που τον έχει στο χαρτί του τότε τον καλύπτει με ένα κόκκινο χαρτάκι. Αν τύχει έναν αριθμό που ήδη έχει καλύψει τότε παίζει ο επόμενος. Αν τύχει την κενή πλευρά του ζαριού τότε πάλι χάνει τη σειρά του και παίζει ο επόμενος. Κεδίζει όποιος καλύψει όλους τους αριθμούς που έχει στην κάρτα του και κάνει  ΒΙNGO! (Σε επόμενο επίπεδο και βαθμό δυσκολίας το ζάρι μπορεί να είναι κανονικό, να δείχνει δηλαδή τις ποσότητες των αριθμών, ενώ τα παιδιά θα έχουν στις κάρτες τους τα σύμβολα τα οποία θα πρέπει να αναγνωρίσουν και να καλύψουν).

  • Χρωμάτισε τον Μπισκοτένιο! Κάθε παιδί έχει μπροστά του ένα ζωγραφισμένο Μπισκοτένιο, που πάνω του είναι γραμμένοι αριθμοί.Όπως και στο  ΒINGO το κάθε παιδί ρίχνει το ζάρι και αν τον αριθμό που θα φέρει τον έχει στον Μπισκοτένιο του τότε τον χρωματίζει. Κερδίζει όποιος χρωματίσει πιο γρήγορα τον Μπισκοτένιο του.

Πηγή:https://www.facebook.com/Activities-for-toddlers-and-kids-100405808204242/

Τα πέντε μικρά κουνέλια

Μια διαδραστική ιστορία από την παιδική σκηνή “Ονειροβάτες” για την εκμάθηση των αριθμών μέχρι το 5.



Λήψη αρχείου