Βγαίνει ο ήλιος… κρύβεται το φεγγάρι!

0

Συγγραφέας: ΜΑΡΑΥΓΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 09-02-2021

Το τρισδιάστατο βιβλίο « Η Χρυσομαλλούσα και οι τρεις αρκούδες» ήταν μια έκπληξη για τα παιδιά στην γωνιά της βιβλιοθήκης. Ήταν και η αφορμή για να μιλήσουμε για τις δραστηριότητες που κάνουμε την ημέρα και την νύχτα. Καθώς το βιβλίο γίνεται σπιτάκι, τα παιδιά αρχίζουν αμέσως να αναπαριστούν καταστάσεις της καθημερινότητας. Βάζουν τα αρκουδάκια να ξυπνούν το πρωί, να τρώνε πρωινό, να ετοιμάζονται για το σχολείο, να παίζουν στην παιδική χαρά, να βλέπουν τηλεόραση το απόγευμα, να τρώνε το βραδινό τους, να πλένουν τα δόντια τους και να κοιμούνται.

Όλα αυτά όμως τα κάνουμε κι εμείς! Αρχίζουμε λοιπόν να μιλάμε για τις δραστηριότητες μας το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα και το βράδυ. Τα παιδιά είπαν ένα σωρό πράγματα: ξυπνάμε, πίνουμε γάλα, τρώμε πρωινό, βουρτσίζουμε τα δόντια μας, πάμε στο σχολείο, κάνουμε εργασίες, παίζουμε, τρώμε μεσημεριανό, κάνουμε μπάνιο, πηγαίνουμε βόλτα με τον μπαμπά και με την μαμά, βγάζουμε βόλτα τον σκύλο, παίζουμε στο πάρκο, βλέπουμε τηλεόραση, τρώμε βραδινό, διαβάζουμε βιβλία, κοιμόμαστε.

Ο υπολογιστής μας βοηθάει πολύ να βρούμε σχετικές εικόνες.

Τις τυπώνουμε, τις κόβουμε και τις ομαδοποιούμε σε εικόνες της μέρα και τις νύχτας. Ένας δίσκος γίνεται μισός ήλιος και μισός φεγγάρι. Κολλάμε τις εικόνες αντίστοιχα και φτιάχνουμε ένα κολάζ.

Με μια φωτογραφική μηχανή μπορούμε να αποθανατίσουμε υπέροχες εικόνες τη μέρας και της νύχτας.

Φωτογραφίζουμε και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Πόσες υπέροχες φωτογραφίες γεμάτες με όμορφα τοπία, με ηλιοβασιλέματα, με πανσέληνο, με ουράνια τόξα, με υπέροχες στιγμές με τους φίλους μας και τους γονείς μας, με ατελείωτο παιχνίδι στο πάρκο!

Ήταν μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τις φωτογραφικές μηχανές, τα φιλμς και το φλας που τα παιδιά δεν τα γνώριζαν καθώς η φωτογραφική μηχανή έχει πλέον αντικατασταθεί από το κινητό.

Και μια και μιλάμε για φωτογραφίες… πήραμε την ωραιότερη πόζα της ημέρας ή της νύχτας και παίξαμε «1,2,3 έτοιμη η φωτογραφία! Μέρα ή νύχτα;».

Με το βιβλίο « Τικ τακ, τι ώρα είναι» αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την ώρα που λαμβάνουν μέρος οι δραστηριότητες αυτές ,καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να κουνάμε αντίστοιχα τους δείκτες του ρολογιού.

Δεν χάνουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε και τα δικά μας ρολόγια και να παίξουμε με αυτά.

Πως γίνεται, όμως, να έχουμε μέρα και άλλοτε νύχτα; Τρέχουμε στην γωνιά του επιστήμονα και βρίσκουμε την αντίστοιχη μακέτα που θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε το «φαινόμενο» αυτό.

Το αναπαραστήσαμε χρησιμοποιώντας την υδρόγειο σφαίρα και τον φακό, με κινήσεις γύρω από τον εαυτό μας και τους συμμαθητές μας. Έτσι άλλο παιδί γίνεται η γη, άλλο ο ήλιος και φυσικά άλλο η σελήνη.

Η γη δεν φωτίζεται ολόκληρη την ίδια ώρα. Φωτίζεται μόνο η μισή, δηλαδή το μέρος που βρίσκεται απέναντι από τον ήλιο. Το μέρος αυτό έχει μέρα. Το άλλο μισό που δεν φωτίζεται έχει νύχτα.

Δεν χάνουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε τον ήλιο, το φεγγάρι και την γη (τρεις κύκλοι ο ένας μικρότερος από τον άλλο) και χρησιμοποιώντας χαρτονάκια και διπλόκαρφα καταφέρνουμε… να τα κινήσουμε!

Με ένα ταψάκι και ένα μπαλάκι (για τη γη) και με επιδέξιες κινήσεις, κινήσαμε τη γη γύρω από τον ήλιο χωρίς να βγει καθόλου… εκτός τροχιάς!

Από το βιβλίο « Εικόνες από το διάστημα»

βρίσκουμε πολλές πληροφορίες για τον ήλιο και την σελήνη και εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας. Μένουμε έκπληκτοι με την θερμοκρασία του ήλιου που είναι …15 εκατομμύρια βαθμοί.

Το βιβλίο «Ένα φως για την νύχτα»

με ήρωες την Μπέτυ και τον Κόσμο, το αρκουδάκι που φοβόταν το σκοτάδι, μας έκανε να εκφράσουμε τον φόβο μας για το σκοτάδι και μας βοήθησε να βρούμε τρόπους για να τον αντιμετωπίσουμε.

Βρήκαμε λύσεις:

Να ανάβουμε ένα μικρό φωτάκι μέσα στο δωμάτιο μας.

Να βάζουμε στον τοίχο αστεράκια που το βράδυ φωσφορίζουν.

Να παίζουμε με τις σκιές (όπως κάναμε μέσα στην τάξη μας και έξω στην αυλή).

Να παίρνουμε αγκαλιά το αγαπημένο μας αρκουδάκι.

Η μαμά ή ο μπαμπάς να μας διαβάζουν ένα πολύ ωραίο βιβλίο και να κοιμόμαστε έχοντας στο μυαλό μας την πιο όμορφη εικόνα.

Να σκεφτόμαστε κάτι που μας φέρνει πολύ μεγάλη χαρά!

Μαθαίνουμε ότι το σκοτάδι είναι χρήσιμο και μάλιστα κάποιοι… το χρειάζονται πολύ! Είναι τα νυκτόβια ζώα! Είναι η ώρα που θα κυνηγήσουν την τροφή τους. Μιλάμε γι’ αυτά και ξεχωρίζουμε την κουκουβάγια.

Επιθυμία όλων να φτιάξουμε μία κουκουβάγια. Ένας κύκλος από πηλό πήρε την μορφή της κουκουβάγιας.

Κου κου η φωνή της και μάθαμε να την γράφουμε.

Είναι γεγονός ότι στο σκοτάδι τα χρώματα δεν φαίνονται καλά. Πειραματιστήκαμε με κηρομπογιές πάνω σε άσπρο και μαύρο χαρτόνι.

Πολλά από τα σκούρα χρώματα δεν μπορούσαμε καθόλου να τα δούμε και τα φωτίσαμε με τον φακό μας.

Είδαμε και ένα βιντεάκι για την μέρα και την νύχτα!

 Μέρα νύχτα

 

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση