Η Ανάσταση του Λαζάρου

 

Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού που τον είχε φιλοξενήσει πολλές φορές στη Βηθανία, μία πόλη κοντά στα Ιεροσόλυμα. Κάποια στιγμή ο Λάζαρος αρρώστησε και οι αδελφές του, η Μαρία και η Μάρθα, ενημέρωσαν σχετικά τον Ιησού, που τότε ήταν στη Γαλιλαία, να τον επισκεφθεί. Ο Χριστός όμως επίτηδες καθυστέρησε μέχρι που πέθανε ο Λάζαρος. Έπειτα είπε στους μαθητές του: « πάμε τώρα να τον ξυπνήσω». Όταν έφθασε στη Βηθανία παρηγόρησε τις αδελφές του Λάζαρου που ήταν πεθαμένος τέσσερις μέρες και ζήτησε να δει τον τάφο του. Φθάνοντας στο μνημείο, δάκρυσε και διέταξε να βγάλουν την ταφόπλακα. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα του και με μεγάλη φωνή είπε: «Λάζαρε, δεύρο (βγες) έξω». Ο Λάζαρος αμέσως αναστήθηκε και σηκώθηκε.

Τα κάλαντα του Λαζάρου

Το Σάββατο του Λαζάρου τα κορίτσια, οι λεγόμενες λαζαρίνες, γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα κάλαντα, τα Λαζαρικά. Κρατούν καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια. Ως φιλοδώρημα παίρνουν αυγά, χρήματα ή γλυκίσματα.

Τα λαζαράκια

Τα λαζαράκια είναι κουλουράκια με γλυκιά γεύση που φτιάχνονται το Σάββατο του Λαζάρου και έχουν τη μορφή του σαβανωμένου Λάζαρου. Μπορείτε να τα φτιάξετε με τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.

 

https://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/lazarakia

 

Αφήστε μια απάντηση