Ιστορία – Μυθολογία

Δίολκος

Απολαύστε παρακάτω μία ταινία η οποία αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον/τη Δίολκο. Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες αλλά και σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής. Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής Τεχνολογίας και είναι μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία: Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010). Η αφήγηση είναι του καθηγητή του ΕΜΠ, μηχανικού κ. Θεοδόσιου Τάσιου.


Ο φάρος και το λιμάνι της Αλεξάνδρειας

Η Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο τον Απρίλιο του 331 π.Χ. Για περισσότερο από μία χιλιετία και μέχρι την κατάκτησή της από τους Άραβες το 641 μ.Χ., η Αλεξάνδρεια ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα του ανατολικού μεσογειακού κόσμου. Υπήρξε το σπουδαιότερο λιμάνι κατά την αρχαιότητα ενώ στην ακμή της αποτελούσε μία από τις επιφανέστερες εστίες πολιτισμού, διάσημη για τη βιβλιοθήκη της και τον φάρο της. Ο φάρος της Αλεξάνδρειας, ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, χτίστηκε πάνω στο μικρό νησάκι Φάρος, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης.  Σύμφωνα με τον Όμηρο, το νησάκι πήρε το όνομά του από τον Φάρο, τον κυβερνήτη του πλοίου που μετέφερε τον Μενέλαο και την Ωραία Ελένη μετά την άλωση της Τροίας. Αρχιτέκτονας και μηχανικός του Φάρου ήταν ο περίφημος Σώστρατος ο Κνίδιος.


Ταξίδι στην αρχαία Ρώμη

Ταξίδι στην Αρχαία Ρώμη με ένα εντυπωσιακό βίντεο. 


Ο Λευκός Πύργος – Θεσσαλονίκη 

Ο Βλαδίμηρος Νεφίδης και ο Δαμιανός Μαξίμοφ δημιούργησαν ένα μοναδικό 3D βίντεο το οποίο απεικονίζει τον Λευκό Πύργο, όπως ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι καλλιτέχνες βασίστηκαν για τη δημιουργία του βίντεο, σε φωτογραφίες και σχέδια της εποχής εκείνης.


Η εποχή του λίθου

Όλη η εποχή του λίθου μέσα από μία ταινία.


Η μάχη του Μαραθώνα

Η μάχη του Μαραθώνα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες συγκρούσεις όχι μόνο του αρχαίου κόσμου αλλά και ολόκληρης της Ιστορίας. Η έκβασή της δεν έκρινε μόνο τα γεγονότα στον ελλαδικό και ελληνικό κόσμο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η στρατηγική που εφάρμοσε ο Μιλτιάδης υπήρξε καθοριστική και αναμφίβολα ιδιοφυής.


Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία. Η έκβασή της είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του περσικού κινδύνου από την Ελλάδα, έργο που άρχισε ουσιαστικά 10 χρόνια πριν, με την Μάχη του Μαραθώνα. Η ναυμαχία διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. (υπάρχει και η εκδοχή της 22ας Σεπτεμβρίου) στο στενό της Σαλαμίνας. Ο ελληνικός στόλος με μικρές δυνάμεις αλλά με άριστη τακτική υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Θεμιστοκλή κατατρόπωσε τον πανίσχυρο στόλο των Περσών.

Παρακολουθήστε ένα υπέροχο βίντεο από την ενότητα Πολυμεσικές εφαρμογές του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.