Βασικές Αρχές Εργονομίας στους Η/Υ

Πόση ώρα κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή σου; Μήπως έχει τύχει να σε πονέσει η πλάτη σου ή τα χέρια σου ή τα πόδια σου; Μήπως τα μάτια σου ή το κεφάλι σου;

Όλα αυτά είναι δυνατόν να συμβούν όταν δεν τηρούμε κάποιες βασικές αρχές όταν καθόμαστε στην καρέκλα μπροστά από τον υπολογιστή μας.

Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή – ιδίως όταν είναι καθημερινή και μεγάλης χρονικής διάρκειας – ενδέχεται υπό προϋποθέσεις να συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία. Ο χειρισμός Η/Υ έχει συσχετισθεί διεθνώς με μυοσκελετικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, η τενοντίτιδα και άλλες ασθένειες. Επίσης υπάρχει περίπτωση μετά ή κατά την εργασία στον Η/Υ να αισθανθείτε περιστασιακά δυσφορία, ενοχλήσεις ή ερεθισμούς στις παλάμες, τους βραχίονες, τους ώμους, τη μέση, τα μάτια ή άλλα μέρη του σώματός σας. 

Το μάθημα αυτό έχει ως στόχο τη διδασκαλία των βασικών αρχών εργονομίας  στους υπολογιστές και απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού.

Αρχίζουμε με την προβολή του παρακάτω βίντεο:

 

Το επόμενο βίντεο σας δείχνει με διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο τι πρέπει να αποφεύγετε κατά τη ρύθμιση της θέσης εργασίας σας μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το επόμενο βίντεο σας δείχνει την εφαρμογή των βασικών αρχών εργονομίας κατά την εργασία με υπολογιστή.

 

Συνεχίζουμε με την προβολή του παρακάτω βίντεο:

Δείτε στο παρακάτω βίντεο οδηγίες σχετικά με τη σωστή στάση του σώματος όταν κάθεστε μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Δείτε επίσης τον οδηγό εργονομίας για υπολογιστές της Microsoft

Τέλος, δείτε και μία διαδραστική παρουσίαση από την εταιρεία Prometheus Training Corporation (περιλαμβάνει και τεστ αυτοαξιολόγησης-στα Αγγλικά).

Κατηγορίες: Εργονομία, Τ.Π.Ε.. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *