Το λεξικό και το βιβλίο της Φιλαναγνωσίας

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας τα παιδιά δημιούργησαν 2 ατομικά βιβλία!

  1. Το λεξικό της Φιλαναγνωσίας

Κάθε φορά που διαβάζαμε κάποιο βιβλίο, τα παιδιά επέλεγαν μια χαρακτηριστική λέξη την οποία γράφαμε, ζωγραφίζαμε, βρίσκαμε το αρχικό της γράμμα και παίζαμε ανάλογα γραμματικά παιχνίδια με αυτό, μετρούσαμε τις συλλαβές της κα. Έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε το λεξικό μας που περιλάμβανε λέξεις από όλα τα γράμματα της αλφαβήτου και για κάθε μία λέξη υπήρχε αναφορά στο βιβλίο από το οποίο προήλθε!

8 7 5

9 1 6

Το λεξικό της φιλαναγνωσίας

2. Το βιβλίο της Φιλαναγνωσίας

IMG 62d911b4aee79cdd2b1b7d1f367870f5 V IMG 6e3716629c78a25eb8d8d282d091152c V

Δημιουργήθηκε με όλο το υλικό (φύλλα εργασίας) που προέκυπτε μετά την ανάγνωση και επεξεργασία του κάθε παιδικού βιβλίου που διαλέγαμε να διαβάσουμε στην τάξη.

Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα βιβλία, έμαθαν να αναζητούν τους δημιουργούς κάθε βιβλίου (συγγραφέα, εικονογράφο, εκδοτικό οίκο), συζητούσαν για τον τρόπο που επέλεγαν να τυπώσουν και να διακοσμήσουν τα βιβλία (χαρτί εσώφυλλου, “σαλόνι” εικόνων, βιογραφικά συντελεστών), εξέφραζαν τα συναισθήματα που τους προκαλούσε η κάθε ιστορία, συζητούσαν για τον τρόπο γραφής και έκαναν τη δική τους κριτική!

Τα φιλαναγνωστικά ταξίδια μας προετοίμασαν κατάλληλα τους μικρούς αναγνώστες να αγαπήσουν το διάβασμα και να συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό και στο μέλλον!!!