Πώς το παιχνίδι βοηθάει την διαδικασία της μάθησης

Πόσο σημαντικά είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια τις γιορτές κι όχι μόνο;

«Τα παιδιά είναι ειδήμονες στο παιχνίδι, το παιχνίδι είναι η δουλειά τους», (Cohen, 1993). Πράγματι από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης ενός παιδιού το παιχνίδι είναι ο τρόπος με τον οποίο ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του παίζοντας με το σώμα του, με τους ήχους, με τα αντικείμενα, με τους σημαντικούς άλλους, μαθαίνει να διαχωρίζει αυτό που είναι από αυτό που δεν είναι, να αντιλαμβάνεται τις έννοιες της αιτίας–αποτελέσματος καθώς και της τήρησης σειράς.

Σταδιακά το παιδί μεταβαίνει στο συμβολικό παιχνίδι (χρήση αντικειμένων ως σύμβολα αληθινών πραγμάτων) και μετά στο φανταστικό (σενάρια-ρόλοι), όπου χρησιμοποιώντας τη φαντασία του μαθαίνει να λύνει προβλήματα, να ανέχεται την απογοήτευση και να επεξεργάζεται κάποιες από τις δυσκολίες της ζωής, ώστε να φτάσει στο παιδικό επίπεδο κατανόησης της περιπλοκότητας του κόσμου. Αντιλαμβάνεται τις εμπειρίες του με έναν απλοποιημένο και ασφαλή τρόπο και έτσι ενδυναμώνει την συναισθηματική του αντοχή.

Η ικανότητα των παιδιών να παίζουν παιχνίδια με κανόνες συνήθως εμφανίζεται γύρω στο πέμπτο ή έκτο έτος της ηλικίας τους, όταν τα παιδιά μοιάζουν να αντέχουν περισσότερο στην αναμονή, αρχίζουν να ασκούν τον αυτοέλεγχό τους και την ικανότητα να ακολουθούν κανόνες και συμφωνίες. Είναι επίσης πιο ικανά να διατηρούν επαφές με τρίτους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Το παιχνίδι στην οικογένεια – Όλοι για το Παιδί

Κάθε είδους παιχνίδι και ελεύθερης δραστηριότητας (ζωγραφική, μουσική, χορός), προσφέρει στα παιδιά ανεκτίμητες ευκαιρίες για να μάθουν μέσα από τη μίμηση, να βιώσουν τις συνέπειες των πράξεών τους, να πειραματιστούν με διάφορες δεξιότητες χωρίς τον φόβο της αποτυχίας ή της επίκρισης. Επίσης μέσω του παιχνιδιού μπορούν να αναπτύξουν και να εμπεδώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι, σαν κάτι πιο προσωπικό, κάτι που δεν τους επιβάλλεται και έτσι αποτελεί ευκαιρία για ελευθερία έκφρασης και τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να συμμετέχουν. Ειδικά όταν μιλάμε για την προσχολική ηλικία, η μάθηση μέσα από το παιχνίδι είναι ο ιδανικός τρόπος για να δεχτούν τα παιδιά συγκεκριμένες πληροφορίες. Οι νηπιαγωγοί αναφέρουν πόσο μεγάλη έμφαση δίνουν οι μαθητές στη τάξη, σε πράγματα που συμβαίνουν κατα την διάρκεια του παιχνιδιού και επιθυμούν να συζητούν περισσότερο για τα θέματα που προκύπτουν κατά την διάρκειά του.

Τα πιο σημαντικά οφέλη του παιχνιδιού, τα οποία βοηθούν και προετοιμάζουν τα παιδιά για να ανταπεξέλθουν πιο αποτέλεσματικά στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις είναι:

  • ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων
  • ανάπτυξη δεξιοτήτων ακρόασης
  • ανάπτυξη μνημονικών δεξιοτήτων
  • ανάπτυξη παρατηρητικότητας
  • ικανότητα τήρησης σύνθετων οδηγιών
  • ικανότητα παροχής οδηγιών
  • ικανότητα τήρησης της σειράς και ανοχής της αναμονής
  • ανάπτυξη της ικανότητας επιμονής και ολοκλήρωσης μίας δραστηριότητας
  • ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων
  • ικανότητα συγκέντρωσης
  • εκμάθηση της ευελιξίας στη σκέψη και στη δράση
  • ανάπτυξη της ικανότητας εντοπισμού των λαθών και της αυτοδιόρθωσης
  • ικανότητα συνεργασίας με τα μέλη της ομάδας
  • ανοχή της απογοήτευσης και καλλιέργεια της συναισθηματικής αντοχής
  • κατανόηση της επίδρασης της συμπεριφοράς μας στους άλλους
  • καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της αυτοαποτελεσματικότητας

Είναι σημαντικό λοιπόν, τόσο οι γονείς, όσο και οι εκπαιδευτικοί, να δημιουργούν συνεχώς ευκαιρίες για παιχνίδι στα παιδιά, προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία της μάθησης και να τους επιτρέπουν να πειραματίζονται με μία ευρεία γκάμα δεξιοτήτων. Αλλά είναι σημαντικό και οι ίδιοι να διατηρούν την διάθεσή τους για παιχνίδι, ώστε να έχουν μία δημιουργική ζωή και να είναι εφευρετικοί σύντροφοι των παιδιών στο παιχνίδι τους.

Η Ψυχολόγος του Νηπιαγωγείου

Κατερίνα Πανταζοπούλου

email επικοινωνίας: aikpantazo@sch.gr

Τα μελισσάκια μας!

Μιλώντας για την μέλισσα, παροτρύναμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν ή να κατασκευάσουν τις δικές τους μέλισσες και μας έστειλαν πολύ όμορφες δημιουργίες!!!

Μπράβο παιδιά!!!

 Γιάννης

 Ανδριάνα

 Εύη

 Μυρτώ

 Μάριος

 Νικηφόρος

 

 

 

Οι δυσκολίες των παιδιών την ώρα του ύπνου

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί | Mαζί για το Παιδί

Ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι οι δυσκολίες των παιδιών κατά την διάρκεια της νύχτας. Αναφέρουν συχνά τις προσπάθειες και τις εντάσεις, προκειμένου να πείσουν το παιδί να πάει στο κρεβάτι του ή να παραμείνει εκεί όλο το βράδυ.

Οι συνήθειες ενός παιδιού στον ύπνο είναι τόσο ατομικές και μοναδικές όσο και η ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Ο βασικός κύκλος του ύπνου ρυθμίζεται βιολογικά και δεν μαθαίνεται, όμως οι γονείς μπορούν να διαμορφώσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη καλών συνηθειών στον ύπνο. Οι προσδοκίες τους επίσης πάνω στο θέμα αυτό μπορούν να επηρεάσουν τις συνήθειες του παιδιού καθώς μεγαλώνει. Αν για παράδειγμα οι γονείς θεωρούν ότι το παιδί τους είναι δύσκολο στον ύπνο ή ότι δεν χρειάζεται πολλές ώρες ύπνου, θα ενεργούν ανάλογα και θα ωθήσουν άθελά τους το παιδί να αναπτύξει ανεπαρκείς συνήθειες ύπνου.

Πολλά παιδιά εμφανίζουν περιστασιακά δυσκολίες στον ύπνο, οπότε για να αξιολογήσουν οι γονείς πότε το πρόβλημα είναι αληθινό, χρειάζεται να δούν τη συχνότητα, την ένταση, τον αριθμό και τη διάρκεια των δυσκολιών. Σημαντικό είναι επίσης να αποκλείσουν προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού, καθώς και κάποιες φοβίες.

Οι πιο συχνές δυσκολίες την ώρα του ύπνου είναι:

  • Άρνηση του παιδιού να πάει στο κρεβάτι του τη συγκεκριμένη ώρα που έχουν ορίσει οι γονείς.
  • Αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας και κάλεσμα των γονιών να πάνε κοντά του.
  • Επιθυμία να κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών.

Οι γονείς συνήθως εξαιτίας της κούρασης και του άγχους, επιτρέπουν στο παιδί να αποκοιμηθεί όπου θέλει και αργότερα το μεταφέρουν στο δωματιό του, ή παραμένουν μαζί του στο δωμάτιο πολλές ώρες μέχρι να κοιμηθεί, ενώ άλλοι αποδέχονται την επιθυμία του παιδιού να κοιμάται στο γονεικό κρεβάτι ή με τον έναν ή και με τους δύο γονείς. Το μήνυμα που περνάνε στο παιδί με αυτούς τους τρόπους, είναι ότι αν επιμείνει υιοθετώντας έντονες και παρατεταμένες συμπεριφορές, θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Mom Sleeping Clipart, Go To Bed, Clip Art, Sleep Clipart PNG Transparent Clipart Image and PSD File for Free Download

Πρακτικές συμβουλές για τους γονείς:

  • Επιλέξτε μια λογική ώρα ύπνου ανάλογα με την ηλίκια και τις ανάγκες του παιδιού και διατηρήστε την σταθερή.
  • Ενημερώστε το παιδί περίπου 15 λεπτά νωρίτερα πως πλησιάζει η ώρα του ύπνου και αποφύγετε έντονες συζητήσεις.
  • Το παιδί πρέπει να είναι ήρεμο πριν το ύπνο, οπότε αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών ή τηλεόρασης, καθώς αρκετά από τα παιχνίδια και τα τηλεοπτικά προγράμματα προκαλούν υπερδιέγερση.
  • Φροντίστε το τελευταίο γεύμα να είναι ελαφρύ και να έχει απόσταση από την ώρα του ύπνου.
  • Διατηρήστε μια καθημερινή ρουτίνα μέχρι το παιδί να πέσει στο κρεβάτι του (μπάνιο, πλύσιμο δοντιών, πυτζάμες).
  • Συνοδεύστε το παιδί στο κρεβάτι του και διαβάστε του μία ιστορία ή κάντε μία μικρή κουβέντα για κάποιο ευχάριστο θέμα, για να το βοηθήσετε να χαλαρώσει.
  • Αν το παιδί δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί χωρίς να είστε μαζί του, καθίστε κοντά του κρατώντας το χέρι του, χωρίς να μιλάτε και σταδιακά απομακρυνθείτε.
  • Αν το παιδί κλαίει ή σας φωνάζει επίμονα, πηγαίνετε στο δωμάτιο να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά και μείνετε μέχρι να ηρεμήσει, προσφέροντας του όσο το δυνατόν λιγότερη προσοχή (ένα απαλό άγγιγμα, σύντομες διαβεβαιώσεις ότι είναι ώρα για ύπνο), καθώς αυτή λειτουργεί ως ενίσχυση και θα το ωθήσει να επαναλάβει τις μη λειτουργικές συμπεριφορές μέσα στη νύχτα.
  • Όταν το παιδί ξυπνάει και έρχεται στο κρεβάτι σας, αφού βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό, επιστρέψτε μαζί στο δωμάτιό του με ηρεμία και μείνετε για λίγο μαζί του, χωρίς να του δίνετε την προσοχή που επιδιώκει. Ίσως χρειαστεί να το επαναλάβετε πολλές φορές τη νύχτα, όμως αν είστε σταθεροί και κάθε φορά το επιστρέφετε στο κρεβάτι του, θα έχετε σύντομα θετικά αποτελέσματα.
  • Είναι σημαντικό όταν το παιδί αρχίσει να πηγαίνει στο κρεβάτι του χωρίς φασαρία ή παραμένει στο κρεβάτι του όλη τη νύχτα, να του εκφράσετε πόσο ευχαριστημένοι είστε μαζί του και πόσο ώριμα συμπεριφέρεται.
  • Και οι δύο γονείς χρειάζεται να συμμετέχουν στην διαδικασία του ύπνου, εναλλάξ, ώστε το παιδί να μην περιμένει από τον ίδιο γονέα να αναλαμβάνει την ευθύνη κάθε βράδυ και σε περίπτωση που χρειαστεί να λείψει, να μην υπάρξει αναστάτωση στο παιδί.
  • Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στο παιδί μέσα στην ημέρα, ώστε να μην έχει την ανάγκη για επαφή το βράδυ και να διαχωρίσει την ώρα του παιχνιδιού από την ώρα της ξεκούρασης.

Όταν οι δυσκολίες στον ύπνο επιμένουν και οι παραπάνω πρακτικές δεν επιφέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, οι γονείς χρειάζεται να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό, προκειμένου να εντοπιστούν οι πιθανές αιτίες και να διαμορφωθούν ειδικές στρατηγικές ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού και των γονιών του.

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν, να αποκτούν αυτονομία σε βασικούς τομείς, όπως είναι ο ύπνος, και να αισθάνονται πως το διαζειρίζονται μόνα τους, καθώς έτσι ενισχύεται ο αυτοέλεγχος και κατά συνέπεια η αυτοπεποίθηση και η ωριμότητα.

 

Η Ψυχολόγος του Νηπιαγωγείου

Κατερίνα Πανταζοπούλου

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!

Για το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το φετινό μήνυμα γράφτηκε από την βραβευμένη συγγραφέα και ποιήτρια  Margarita Engle  , μεταφράστηκε στα ελληνικά, όπως κάθε χρόνο, από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello

Η μουσική των λέξεων – Margarita Engle (Η.Π.Α.)

Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.
Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.

Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα,
καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν,
ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται,
πεταλούδες που στροβιλίζονται
ψηλά στον αέρα!

Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε -ρυθμούς,

στίχους, χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες,

φανταστικές και αληθινές.

Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής
ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα
και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα ποιήματα
σου ανήκουν.

Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας
γίνονται η μουσική του μέλλοντος,
ειρήνη, χαρά και φιλία,
μια μελωδία
ελπίδας.

(Απόδοση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

Σας προτείνουμε να ταξιδέψετε σήμερα στον υπέροχο κόσμο των βιβλίων…παίζοντας ένα παιχνίδι…

Πατήστε εδώ     (…θα βρεθείτε μπροστά σε μία βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία και πρέπει να ψάξετε να βρείτε ποιά μπορούν να ανοίξουν για να τα διαβάσετε…)

Δραστηριότητα 2η

Στο σχολείο μας αγαπάμε την Παιδαγωγική Φρενέ  και τα μικρά βιβλία. Κατασκευάστε μαζί με τα παιδιά μικρά βιβλία και φτιάξτε ιστορίες.

(το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ενα λευκό χαρτί Α4 που θα το διπλώσετε όπως φαίνεται στην εικόνα…)

Το δικό σου "Μικρό Βιβλίο" - Αρχική

Μια ιστορία θα σας πω…. τα μικρά βιβλία αξιοποιώ

Φτιάξτε μαζί ένα μικρό βιβλίο με θέμα «Πως περνώ τη μέρα μου στο σπίτι» ή με κάποιο θέμα που αρέσει στα παιδιά (πχ. βιβλίο για τα ζώα, τα λουλούδια,τους πλανήτες κλπ) ή …ή…

Αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν ελεύθερα και σίγουρα θα δείτε καταπληκτικά μικρά βιβλία σαν αυτά που έφτιαχναν στο σχολείο μας…

Περιμένουμε να μας στείλετε φωτογραφίες με τα βιβλία που δημιουργήσατε…

Βιντεάκια με θέμα το βιβλίο :

  1. Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κυρίου Μόρις Λέσμορ

2.” Ο ραφτάκος των λέξεων”

3.”Ο κηπουρός των παραμυθιών”

4. “Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί”

Τα τραγούδια της ημέρας (αφιερωμένα στα βιβλία)

Καλό διάβασμα!!!!