Συμβουλές από την ψυχολόγο μας
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ
Εδώ και 9 μήνες έχουμε όλοι έρθει αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις που πλήττουν πολλούς τομείς της ζωής μας. Το άγχος, ο φόβος, η ανασφάλεια, αλλά και ο θυμός και η πλήξη είναι φυσιολογικά συναισθήματα που βιώνουμε και εμείς και τα παιδιά. Οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν την δύσκολη καθημερινότητα και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν σε αυτή. Συχνά αναρωτιούνται ποιά πρέπει να είναι η στάση τους και πως μπορούν να τα προστατεύσουν, διατηρώντας τις ισορροπίες μέσα στο σπίτι.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι δύσκολο να περιγράψουν με λόγια αυτό που αισθάνονται και συνήθως αντιδρούν στα αγχωτικά γεγονότα με κλάμμα, εκρήξεις θυμού, δυσκολία να κοιμηθούν μόνα τους, εφιάλτες, αλλαγή στην όρεξή τους για φαγητό. Επίσης μπορεί να δυσκολεύονται να αποχωριστούν τους γονείς και ίσως να επανεμφανίσουν συμπεριφορές που είχαν ξεπεράσει, όπως νυχτερινή ενούρηση, πιπίλισμα κ.α
Οι γονείς καταρχάς, όταν αναγνωρίσουν πως το παιδί τους είναι αγχωμένο, θα ήταν ωφέλιμο να δείξουν κατανόηση και να γίνουν οι ίδιοι πρότυπα συμπεριφοράς, δείχνοντας στα παιδιά κατάλληλους τρόπους ρύθμισης των συναισθημάτων. Χρειάζεται να εστιάζουν κάθε φορά στις πιθανές λύσεις και όχι στο πρόβλημα, για παράδειγμα, αν το παιδί γκρινιάζει για να πάει βόλτα θα μπορούσαμε να του πούμε: «Ξέρω ότι σου λείπει η βόλτα στη παιδική χαρά και εμένα μου λείπει, αλλά έλα να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να διασκεδάσουμε».
Ενημερώνουμε τα παιδιά για όσα συμβαίνουν με απλό και σύντομο τρόπο που ταιριάζει στην ηλικία τους. Βοηθητικά είναι τα παραμύθια για τον κορονοιό, που μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο ή να φτιάξουμε μόνοι μας. Είναι σημαντικό να μην τα φοβίζουμε με λεπτομέρειες ή να τα ενοχοποιούμε για το ρόλο που μπορεί να έχουν στη μετάδοση του ιού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αντίθετα χρειάζεται να εστιάσουμε στη δύναμη που έχουν τα ίδια, με τα μέσα αυτοπροστασίας που διαθέτουν, να βοηθήσουν να νικήσουμε τον ιο, παρομοιάζοντάς τα με «σούπερ ήρωες». Είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε προοπτική για το μέλλον, τονίζοντας πως οι πανδημίες έχουν μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος, που θα έρθει σύντομα.
Επιδιώκουμε να διατηρούν μία καθημερινή ρουτίνα με όσο γίνεται σταθερά ωράρια, η οποία θα περιλαμβάνει την επαφή με το σχολείο και τις σχολικές δραστηριότητες, το παιχνίδι με παρότρυνση για ανάπτυξη της φαντασίας, την φυσική άσκηση, την επαφή με φίλους, έστω και μέσα από εναλλακτικούς τρόπους και την ξεκούραση. Αν τα παιδιά αντιδρούν και παρουσιάζουν άρνηση να συμμετέχουν σε κάτι από αυτά, δεν τα πιέζουμε, αλλά τα ενθαρρύνουμε να δοκιμάσουν μαζί μας και επιβραβεύουμε την παραμικρή προσπάθεια.
Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε, πως τα παιδιά χρειάζονται δίπλα τους δυνατούς σωματικά και ψυχικά ενήλικες, που θα λειτουργούν ως πρότυπα μίμησης, για να μπορέσουν να αναπτύξουν την αυτοφροντίδα και το αίσθημα ασφάλειας και να προσαρμόζονται σε ξαφνικές αλλαγές, όπως αυτή που διανύουμε. Έτσι λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε την υγεία μας και τις ανάγκες μας, δίνοντας χρόνο στον εαυτό μας που θα περιλαμβάνει ξεκούραση και δραστηριότητες που μας ευχαριστούν.
Πανταζοπούλου Κατερίνα
Ψυχολόγος
Νηπιαγωγείων Βριλησσίων
- (1ου, 3ου, 5ου, 6ου, 7ου)