Λουλούδια παντού…

Σήμερα η καλημέρα μας θα είναι …ευωδιαστή!!!

Άνοιξη, ήλιος, φύση και λουλούδια! Πολλά όμορφα ευωδιαστά λουλούδια!!!

Ας μιλήσουμε για λουλούδια…

Θα ξεκινήσουμε με ένα τραγούδι την ¨Μυρτιά¨ που έγραψε ο Νίκος Γκάτσος και μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης

Στην Αρχαία Ελλάδα, παιδιά, τα λουλούδια αποτελούσαν μέρος της ζωής των ανθρώπων.

Η πλούσια Ελληνική Μυθολογία δεν θα μπορούσε βέβαια να μην περιλαμβάνει μύθους με αναφορές στα λουλούδια, οι οποίοι μεταδόθηκαν προφορικά ή γραπτά μέσα στα βάθη των αιώνων.

Ας δούμε μερικούς:

Τριαντάφυλλο

Τριαντάφυλλο Κόκκινο - Αποστολή λουλουδιών στο Ηράκλειο Κρήτης ...

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το τριαντάφυλλο. Στην Ελληνική μυθολογία το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε από την θεά των λουλουδιών και της βλάστησης την Χλωρίδα. Αυτή μια μέρα βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης στο δάσος και το μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Κάλεσε τότε την Αφροδίτη τη θεά της αγάπης και το Διόνυσο το θεό του κρασιού. Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος πρόσθεσε νέκταρ για να του δώσει γλυκιά ευωδιά. Ο Ζέφυρος ο θεός του ανέμου φύσηξε μακριά τα σύννεφα και έτσι ο Απόλλωνας ο θεός του Ήλιου μπόρεσε να λάμψει και να κάνει το λουλούδι να ανθίσει. Έτσι το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε και στέφθηκε «Βασιλιάς των λουλουδιών».

Ανεμώνη

Ανεμώνη, η έννοια και ο συμβολισμός της | Astrolife

Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν ο Άδωνις βγήκε για κυνήγι στο δάσος. Εκεί όμως τον παραφύλαγε ο θεός Άρης που τον ζήλευε γιατί αγαπούσε την θεά Αφροδίτη, μεταμορφώθηκε σε άγριο κάπρο, επιτέθηκε στον Άδωνι και τον πλήγωσε θανάσιμα.Απαρηγόρητη η Αφροδίτη πήρε στην αγκαλιά της το άψυχο σώμα του αγαπημένου της και όπως λέγεται ράντισε με νέκταρ την πληγή. Και από το μείγμα που έκαναν το νέκταρ με το αίμα ξεπήδησε ένα όμορφο λουλούδι. Μόνο που η ζωή αυτού του λουλουδιού κρατάει λίγο. Όταν ο άνεμος φυσάει κάνει τα μπουμπούκια του φυτού να ανθίσουν και ύστερα ένα άλλο ανεμοφύσημα παρασέρνει τα πέταλα μακριά. Έτσι το λουλούδι αυτό ονομάστηκε ανεμώνη ή ανεμολούλουδο.

Ίρις

Ίρις (βοτανική) - Βικιπαίδεια

Το λουλούδι Ίρις πήρε το όνομα του από την αρχαία θεά Ίριδα, την θεά του ουράνιου τόξου. Η Ίρις ήταν επίσης και αγγελιοφόρος των θεών κυρίως του Δία και της Ήρας. Μετέφερε μηνύματα από το “μάτι του ουρανού” στη γη με την καμπύλη του ουράνιου τόξου. Η λέξη ίρις σημαίνει “μάτι του ουρανού”. Ήταν το όνομα πού δόθηκε στη θεά , στο λουλούδι και στην κόρη των ματιών μας. Αυτό σημαίνει ότι καθένας από μας κουβαλάει μαζί του ένα κομμάτι ουρανού.

Νάρκισσος

Ο Νάρκισσος ήταν γιος του Θεού Κηφισού και μιας νύμφης των δασών. Ήταν πανέμορφος! Και ενώ τον επιθυμούσαν όλες οι νύμφες, αυτός αγαπούσε μόνο τον εαυτό του. Ανάμεσά τους και η νύμφη Ηχώ, που όταν τόλμησε να του εκφράσει την αγάπη της, την περιγέλασε και εκείνη τον καταράστηκε. Μία μέρα που ο Νάρκισσος απολάμβανε το καθρέφτισμα του προσώπου του σε μία πηγή, οι θεοί αποφάσισαν να τον τιμωρήσουν για την αυθάδεια του. Καθρεφτιζόταν σε μία λίμνη και ξεχνούσε να φάει και να κοιμηθεί και δεν έπινε νερό, για να μην ταράξει τα νερά της και χαθεί η εικόνα του. Ώσπου αδυνάτισε τόσο πολύ που έγειρε στο χορτάρι και ξεψύχησε.  Στο σημείο εκείνο φύτρωσε το ομώνυμο λουλούδι για να θυμίζει σε όλους τη ματαιοδοξία του. Το λουλούδι αυτό, ο Νάρκισσος, φυτρώνει κοντά στα νερά των ποταμών και των λιμνών.

Δάφνη

Τη μέρα που ο Θεός Απόλλωνας σκότωσε στους Δελφούς το φοβερό δράκο Πύθωνα, ο σκανδαλιάρης Έρωτας έστειλε στην καρδιά του Απόλλωνα ένα βέλος που γεννάει τον έρωτα και στην καρδιά της νύμφης Δάφνης ένα βέλος που σκοτώνει τον έρωτα. Έτσι όταν ο Απόλλωνας και η Δάφνη συναντήθηκαν, εκείνος την αγάπησε κεραυνοβόλα ενώ αυτή το έβαλε τρομαγμένη στα πόδια. Τη στιγμή που ο Απόλλωνας την πρόφτασε κι έκανε να την αγκαλιάσει, η Δάφνη παρακάλεσε τη μητέρα της, τη γη, και τον πατέρα της, τον ποταμό Πηνειό, να τη βοηθήσουν. Εκείνοι την άκουσαν και τη μεταμόρφωσαν στο ομώνυμο φυτό. Λυπημένος ο Απόλλωνας αποφάσισε το στεφάνι που στόλιζε το μέτωπό του, τη λύρα του και τη φαρέτρα του να είναι φτιαγμένο από δάφνη. Έτσι η δάφνη είναι όλες τις εποχές καταπράσινη και στεφανώνει τους ήρωες και τους πρωταθλητές.

Μυρτιά

Μυρτιά - Γεωπονικό Κέντρο Κήπου

Η μυρτιά ήταν ιερό φυτό στην αρχαία Ελλάδα και συνδέοταν με τη θεά Αφροδίτη.Σύμφωνα με τη Μυθολογία όταν η Αφροδίτη αναδύθηκε για πρώτη φορά από τον αφρό των κυμάτων και βγήκε στη στεριά κάπου στην Κύπρο κρύφτηκε πίσω από μια μυρτιά που από τότε θεωρείται ιερός θάμνος. Στην αρχαία Ελλάδα φύτευαν μυρτιές γύρω από τους ναούς και οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να φτιάχνουν  στεφάνια από μυρτιά.

Ποιος μύθος σας άρεσε περισσότερο; Θέλετε να τον ζωγραφίσετε; Μπορείτε να φτιάξετε και το μικρό βιβλίο των λουλουδιών….

Θέλετε να φτιάξουμε ένα κολάζ με ωραία λουλούδια ….

Θα χρειαστούμε περιοδικά , εφημερίδες ή διαφημιστικά φυλλάδια, ψαλίδι, κόλλα και φαντασία…

  

….περιμένουμε τις δημιουργίες σας!!!

Μαθηματικά: Αντιστοίχιση αριθμού και ποσότητας 

Ένα παιχνίδι που θα φτιάξετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια της …μαμάς, για επανάληψη των αριθμών και παίζεται με πολλούς τρόπους.

Φτιάχνουμε με χαρτί 12 λουλούδια και γράφουμε επάνω από έναν αριθμό, από 1 – 12

-ρίχνουμε 2 ζάρια και ανάλογα με τον αριθμό που έδειξαν, τοποθετούμε ένα αντικείμενο που επιλέξαμε πχ. μία πεταλούδα, επάνω στο λουλούδι με τον αντίστοιχο αριθμό

-μπορούμε να αντιστοιχίσουμε σπόρους, όσπρια κλπ. δίπλα σε κάθε αριθμό

-ανακατεύουμε ανάποδα τα λουλούδια, επιλέγουμε ένα, βλέπουμε τον αριθμό και κάνουμε τόσα πηδηματάκια ή βήματα ή παλαμάκια…όσα λεει ο αριθμός

Όπως αρχίσαμε θα τελειώσουμε….

άλλο ένα τραγούδι (με όνομα λουλουδιού) σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Δημήτρη Λάγιου

Γειά σου κύριε Μενεξέ”

 

Γειά σας παιδιά! Μας λείπετε πολύ!!!