Πλησιάζει το Πάσχα…

Αγαπημένα μας παιδιά,

αν ήμασταν στο Νηπιαγωγείο, αυτές τις μέρες θα μιλούσαμε για τη δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας μετά τα Χριστούγεννα, το Πάσχα. Επίσης θα γνωρίζαμε τα έθιμα του Πάσχα. Όταν λέμε έθιμα εννοούμε όλα αυτά που συνηθίζουμε να κάνουμε κάθε χρόνο στις γιορτές του τόπου μας. Αν κοιτάξετε την εικόνα, θα αναγνωρίσετε πολλά Πασχαλινά έθιμα..

Για να δούμε ποιος θα βρει τα πολλά;

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας έθιμο του Πάσχα;

Υπάρχει στο χωριό σας ένα ξεχωριστό Πασχαλινό έθιμο;

(Μπορείτε να ρωτήσετε τη μαμά και τον μπαμπά….)

Ας το πάρει το ποτάμι….

Τα πιο γνωστά έθιμα του Πάσχα που αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους είναι:

  • Τις μέρες του Πάσχα δεν λείπουν τα πασχαλινά κουλούρια και τα πασχαλινά τσουρέκια. Παιδιά να βοηθήσετε κι εσείς με το να πλάσετε κουλουράκια. Ο φούρνος θα τα ψήσει, το σπίτι θα μυρίσει!!Τσουρέκι ή Κουλούρια (Το γλυκό δίλημμα του Πάσχα) | Logodiatrofis ...
  • Το βάψιμο των κόκκινων αυγών και το τσούγκρισμα.. Βάφουμε τα αυγά κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη και τα τσουγκρίζουμε μετά την Ανάσταση. Το αυγό συμβολίζει τον κλειστό τάφο του Χριστού, που όμως μέσα του κρύβει «Ζωή» και αντιπροσωπεύει την Ανάσταση. Τα βάφουμε κόκκινα επειδή κόκκινο ήταν και το αίμα του Χριστού όταν σταυρώθηκε.

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά σήμερα Μεγάλη Πέμπτη; | Radiolasithi.gr

  • Ποιο παιδί δεν περιμένει με ανυπομονησία τη λαμπάδα από την νονά και τον νονό αυτές τις μέρες;; Πολλές φορές μαζί με τη λαμπάδα έρχονται και άλλες εκπλήξεις.. Σοκολατένια αυγά, παπούτσια, παιχνίδια κ.α.

Στην πΈνα": "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ...

  • Όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας πηγαίνουμε στην εκκλησία, μα στην μνήμη όλων μένουν χαραγμένες η Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

Την Μεγάλη Παρασκευή βγαίνει ο επιτάφιος. Ήδη από το προηγούμενο βράδυ ή το πρωί της ίδιας μέρας τα κορίτσια και οι γυναίκες της ενορίας στολίζουν τον επιτάφιο της εκκλησίας με λουλούδια.  Τα αγόρια της ενορίας βοηθούν γυρνώντας με καλάθια στους κήπους και μαζεύοντας λουλούδια για τον στολισμό από τους κήπους και τους αγρούς. Το απόγευμα ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.
Την ώρα της περιφοράς του επιταφίου όλοι οι πιστοί τον ακολουθούν κρατώντας φαναράκια. Όταν επιστρέφει ο επιτάφιος στην εκκλησία οι πιστοί περνούν από κάτω.Οι πιο εντυπωσιακοί επιτάφιοι ανά την Ελλάδα (φωτό) | Παιδεία ...

  • Ολόλαμπρη βραδιά το Μεγάλο Σάββατο βράδυ. Οι εκκλησίες ολόφωτες μαζεύουν τους πιστούς για να γιορτάσουν την Ανάσταση. Η Ωραία Πύλη ανοίγει και ο ιερέας προβάλλει με την αναμμένη λαμπάδα “Δεύτε λάβετε φως” . Μικροί και μεγάλοι πλησιάζουν ευλαβικά με τις εορταστικές τους λαμπάδες και παίρνουν το φως του Χριστού.
    “Χριστός Ανέστη εκ νεκρών 
    θανάτω θάνατο πατήσας
    και τοις εν τοις μνήμασι
    ζωή χαρισάμενος”.

Τι συμβολίζει το έθιμο της πασχαλινής λαμπάδας; | i-eidisi - Part 8085

  • Επιστρέφοντας στο σπίτι οι πιστοί τσουγκρίζουν τα αυγά και τρώνε μαγειρίτσα

Ετοιμάστε την πιο νόστιμη μαγειρίτσα για το πασχαλινό τραπέζι, με ...

  • Κυριακή του Πάσχα, μέρα Λαμπρή. Οι άνθρωποι συνεχίζουν το γλέντι. Τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά, σουβλίζουν τα αρνιά, τσουγκρίζουν τα ποτήρια με το κρασί και εύχονται όλοι μαζί βαθιά αγάπη, πίστη και ελπίδα: “Χριστός Ανέστη”

Τι διαλέγω για το Πασχαλινό τραπέζι, αρνάκι ή κατσικάκι ...

Ώρα για κατασκευές…

μεταμορφώνουμε τις αυγοθήκες…..

  • …σε κουνελάκι….

  • ….σε κοτούλα

Τραγούδι της ημέρας… (αγαπημένο από την περσινή χρονιά…)

“Το δέντρο που φυτέψαμε”-Φοίβος Δεληβοριάς, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιώργος Χατζηπιερής….

 

Σας αγαπάμε!!!