World Children’s Council Nutrition

awarded-etwinning-school-label-2020-21

H αξιολόγησή μας για τη διατροφή με συννεφόλεξο WordArt.

 

Τον  μύλο που αλέθει το σιτάρι ζωγραφίσαμε για να συμμετέχουμε στη συνεργατική ιστορία του έργου μας με θέμα τον κύκλο του ψωμιού.

Οι μαθητές του 1ου τμήματος επέλεξαν να σχεδιάσουν τον Μυλωνά για την συνεργατική ιστορία του προγράμματος.

Το ψωμί αποτελεί βασική τροφή για τον άνθρωπο. Τον κύκλο του ψωμιού από τον σπόρο του σιταριού που φυτεύουμε μέχρι το ψωμί στο τραπέζι μας επεξεργαστήκαμε παρακολουθώντας σχετικά  videos και ζωγραφίζοντας.

 

Χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για μια διατροφή με μέτρο ποικιλία και ισορροπία μελετήσαμε από το υλικό του προγράμματος του  Υπουργείου Υγείας για παιδιά.

Συνταγή με  μπαγιάτικο ψωμί

 Ένα μεγάλο μέρος του φαγητού που ψωνίζουμε και μαγειρεύουμε καταλήγει στα σκουπίδια. Αυτό ονομάζεται σπατάλη τροφίμωνΕξαιτίας της σπατάλης των τροφών καταστρέφονται πολύτιμοι πόροι όπως το νερό,η ενέργεια,η εργασία(μόχθος) και χρήματα. Λέγεται πως αν όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης αγοράζαμε όσα τρόφιμα χρειαζόμαστε θα λυνόταν το πρόβλημα της πείνας στην Αφρική για πάντα!!

Ο Στέφανος και η Ανδριάνα, από την ομάδα διατροφής μας παρουσίασαν την συνταγή τους με μπαγιάτικο ψωμί που έφτιαξαν στο σπίτι με τη βοήθεια των γονιών τους. 

Πιτσάκια

Συνταγή με μπαγιάτικο ψωμί.

Υλικά :μπαγ. ψωμί, το αλείφω με βούτυρο, βάζω τριμμένη ντομάτα, φέτα, πιπεριά, λίγο μπέικον, λίγο αλάτι, ψήνω 10 λεπτά στο φούρνο και τρώω!!!

 

Η Αλεξάνδρα (1ο τμήμα) έφτιαξε και μας παρουσίασε το αγαπημένο της  κρύο σάντουιτς !

 

“Ο κύκλος του ψωμιού”

Τη βασική τροφή του ανθρώπου, το ψωμί, διερευνούμε με το πείραμά μας.

Ποιο είναι το κύριο συστατικό του ψωμιού; Είδαμε τους σπόρους του σιταριού, τους φυτέψαμε και παρατηρούμε την ανάπτυξή του.

Ακόμη φυτέψαμε σπόρους φακής και φασολιού. Χώμα, νερό, αέρα και ήλιο χρειάζονται οι σπόροι μας. Καθημερινά τα παρατηρούμε και χαιρόμαστε που δημιούργησαν ρίζες, βλαστό και φύλλα.

Τα παιδιά της υπεύθυνης ομάδας  (1ο τμήμα) φύτεψαν φακές και φασόλια και τα φρόντιζαν καθημερινά!

Παρακολουθήσαμε videos  σχετικά με την σημασία της υγιεινής διατροφής και την πυραμίδα διατροφής. Συζητήσαμε για τους κανόνες που διέπουν μια ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά, αναγκαία για την ανάπτυξή και την υγεία τους. Τα παιδιά ζωγράφισαν την πυραμίδα της διατροφής και έπαιξαν τα ψηφιακά παιχνίδια του έργου με ενθουσιασμό.

Ανακαλύψαμε τα αγαπημένα μας φαγητά στην πυραμίδα διατροφής και τα ζωγραφίσαμε. Κατανοήσαμε ότι οι γλυκές λιχουδιές πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο!

Ενθουσιαστήκαμε με τα ψηφιακά παιχνίδια για την διατροφή.

 

 

Τα τρόφιμα και η διατροφή αποτελούν το 3ο θέμα με το οποίο ασχολείται το Συμβούλιο των παιδιών. Η ομάδα διατροφής μας παρουσίασε την έρευνά της για το θέμα δίνοντας μας χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες αλλά και προβληματισμούς. Τι είναι τα τρόφιμα-από πού τα παίρνουμε-πώς επηρεάζει η ξηρασία τις καλλιέργειες-πώς επηρεάζουν τα φυτοφάρμακα τα τρόφιμα-τι είναι και πώς επηρεάζει τους πόρους ή σπατάλη τροφίμων;

Ευχαριστούμε την Θεοφανία, το Μανώλη, την Ανδριάνα, το Στέφανο και την Κατερίνα για την υπέροχη παρουσίασή τους. Ευχαριστούμε τις οικογένειές τους για την συνεργασία. Συγχαρητήρια, ομάδα της διατροφής. 

 

Η ομάδα Διατροφής του 1ου τμήματος δούλεψε εξαιρετικά και μας παρουσίασε πολύ ενδιαφέρον υλικό. Συγχαρητήρια Βασιλεία, Αλεξάνδρα, Παντελή, Φίλιππε, Λευτέρη ,Σίντρα και Χρήστο-Γιώργο. Ευχαριστώ τους γονείς για την συνεργασία.